Μεγάλη συμμετοχή στην ημερίδα του ΠΕΑΠ κατά της σχολικής βίας
Κοινωνία

Μεγάλη συμμετοχή στην ημερίδα του ΠΕΑΠ κατά της σχολικής βίας

Με μεγάλη συμμετοχή μαθητών του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης, εκπαιδευτικών και εξειδικευμένων επιστημόνων, ολοκληρώθηκε η ημερίδα για την πρόληψη και διαχείριση των συγκρούσεων και της βίας στα σχολεία την οποία διοργάνωσε το ΝΠΔΔ ΠΕΑΠ Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης, την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2015, στο Δημοτικό Θέατρο Πεύκης.

Σε συνεργασία με την Ομάδα Ανάπτυξης και Προώθησης της Μη Βίαιης Επικοινωνίας (DUCKS – www.ducks.gr) και του 2ου ΓΕ.Λ. Πεύκης η διοργάνωση στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, δημιουργώντας τα κατάλληλα ερεθίσματα αφύπνισης και ευαισθητοποίησης για την αποτελεσματικότερη διαχείριση της επιθετικότητας με όπλο τις ανθρωπιστικές αξίες που γεννά η εκπαίδευση και το σχολείο.

Η πρόεδρος του ΠΕΑΠ Μαρίνα Πατούλη-Σταυράκη στον χαιρετισμό της έκανε λόγο για τις «γκρίζες φιγούρες» των παιδιών μας. «Για τα παιδιά που δυστυχώς ολοένα αυξάνονται και βιώνουν τις σχολικές αίθουσες σαν μια αυλή γεμάτη “αγκάθια”». «Μια αυλή», όπως σημείωσε, «που κρύβει φόβους, παρατσούκλια, σπρωξίματα και ηλεκτρονικούς εκβιασμούς». Μιλώντας για το λεγόμενο Bullying, τον  σχολικό εκφοβισμό, τόνισε ότι: «Θέλουμε οι νέοι μας να αφυπνιστούν και να ευαισθητοποιηθούν πάνω σε φλέγοντα κοινωνικά ζητήματα της σύγχρονης καθημερινότητας. Μέσα από το θέατρο, τη μουσική, το χορό, την τέχνη».

Παράλληλα, η κα Μαρίνα Πατούλη μίλησε για τη φιλοσοφία του ΠΕΑΠ η οποία όπως υπογράμμισε «εστιάζει στην αλληλεπίδραση της Παιδείας με τον Πολιτισμό». «Μέσα από διαδημοτικές συνεργασίες, εκπαιδευτικές δράσεις και μέσα από συλλογικές προσπάθειες αξιοποιούμε κάθε μορφή καλλιτεχνικής έκφρασης δίνοντας τη δυνατότητα στη νεολαία του Δήμου μας να έρθει σε επαφή με τον Πολιτισμό», ανέφερε. Ως εκπαιδευτικός και μητέρα η κα Πατούλη έστειλε το δικό της μήνυμα από το βήμα: «Λέμε “ΟΧΙ” στον σχολικό εκφοβισμό. Οι άνθρωποι που αγγίζουν τις ψυχές μας, που χρωματίζουν τα όνειρά μας, που ομορφαίνουν την ύπαρξή μας αξίζει να βρίσκονται πάντα στη ζωή μας ανεξαρτήτως φυλής, θρησκείας, ιδεολογικών πεποιθήσεων, οικονομικής καταστάσεως, μορφωτικού επιπέδου και άλλων ιδιαιτεροτήτων. Είμαστε όλοι διαφορετικοί αλλά πάνω απ΄ όλα ίσοι. Ας μην ξεχνάμε, πως τα παιδιά είναι ο καθρέφτης μας… και οφείλουμε ως μεγαλύτεροι να ενισχύουμε τους κώδικες κοινωνικοποίησης τους και επικοινωνίας με τους άλλους, έχοντας στο επίκεντρο τον ίδιο τον άνθρωπο και τις αξίες που πρεσβεύει».

Στην ημερίδα συμμετείχαν με δρώμενα μαθητές του 2ου ΓΕ.Λ. Πεύκης, με την παρουσία της διευθύντριας του σχολείου Ιωάννας Κουραμπέα και της υπεύθυνης συντονισμού και επιμέλειας των δημιουργικών δρωμένων καθηγήτριας Αγγλικών Ελένης Εγγλέζου. Παρούσα στην ημερίδα ήταν και η συντονίστρια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Comenius Regio ΔΔΕ Β΄ Αθήνας Αντωνία Παπατριανταφύλλου, η οποία έκανε ειδική αναφορά στη διαχρονική συνεργασία με τη συνάδελφό της και πρόεδρο του ΠΕΑΠ, καθώς και στους μαθητές που διακρίθηκαν στο Hackathon 2015. Οι μαθητές του Λυκείου με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο μέσα από τον χορό, την κίνηση, τη μουσική και την ποίηση έστειλαν μηνύματα ψυχής καταδικάζοντας κάθε πράξη βίας, ρατσισμού και αποξένωσης που παρατηρείται όλο και πιο έντονα τα τελευταία χρόνια στις σχολικές αίθουσες.

Στην έναρξη της Ημερίδας χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Λυκόβρυσης – Πεύκης Τάσος Μαυρίδης, αποδίδοντας, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου, «τα εύσημα για τη διοργάνωση στην πρόεδρο και στα μέλη του Δ.Σ. του ΠΕΑΠ». Παράλληλα, μίλησε για το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού ενώ επισήμανε τους κινδύνους που διατρέχουν οι νέοι μας σήμερα.

Την επιστημονική ομάδα Ducks συντόνισε ο εκπαιδευτικός – φιλόλογος Δημήτρης Κόλλιας. Ο κ. Κόλλιας παρουσίασε το όραμα για την «Εκπαίδευση – Ελπίδα για το μέλλον», σχετικά με τη σημερινή κατάσταση στο εκπαιδευτικό μας σύστημα και τα στοιχεία εκείνα που θα πρέπει να αλλάξουμε για να γίνουμε άξιοι του μέλλοντος που ονειρευόμαστε. Η ψυχολόγος PhD Έλενα Τράγου παρουσίασε το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού και τρόπους με τους οποίους μπορούν γονείς και εκπαιδευτικοί να αναγνωρίσουν τα συμπτώματα, να προβλέψουν και να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες. Ο δικηγόρος – διαμεσολαβητής Πολυχρόνης Κοκκινίδης παρουσίασε το πρόγραμμα και την τεχνική της διαμεσολάβησης στο σχολικό περιβάλλον και ο εκπαιδευτής επικοινωνίας Γιώργος Τσιτσιρίγκος, τις τεχνικές της μη βίαιης επικοινωνίας για την επίλυση των όποιων συγκρούσεων στο σχολικό, αλλά όχι μόνο, περιβάλλον.

Στο τέλος της βραδιάς η πρόεδρος του ΠΕΑΠ και ο δήμαρχος Λυκόβρυσης – Πεύκης βράβευσαν τους μαθητές που διακρίθηκαν στον διεθνή μαθητικό διαγωνισμό Hackathon 2015 με video game σχετικά με το Bullying, καθώς και όλους τους μαθητές του 2ου ΓΕ.Λ. Πεύκης που συμμετείχαν με δημιουργικά δρώμενα και παρουσίασαν την επιτυχημένη εκδήλωση.

Μεταξύ άλλων την ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους: ο αντιπρόεδρος του ΠΕΑΠ Γιώργος Καρύμπας, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Ευάγγελος Παπανικολάου, η αντιδήμαρχος Παιδείας, Κοινωνικής Πολιτικής & Εθελοντισμού Άννα Ασπραδάκη, η αντιπρόεδρος του ΝΠΔΔ ΚΟΙΠΑΠ Μαριάννα Μαμαλάκη, ο δημοτικός σύμβουλος και πρώην αντιδήμαρχος Δημήτρης Κατραμάδος, ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης Λυκόβρυση Πεύκη.- Δημήτρης Κωνστάντος, τα διοικητικά μέλη του ΠΕΑΠ Δέσποινα Μεντεσίδου και Παναγιώτης Μπόλλας, πρόεδροι συλλόγων και φορέων του Δήμου καθώς και πολίτες.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet