Μεταμεσονύχτια συζήτηση για τα τροφεία στη Λυκόβρυση-Πεύκη
Κοινωνία

Μεταμεσονύχτια συζήτηση για τα τροφεία στη Λυκόβρυση-Πεύκη

Μπορεί να ήταν το τρίτο θέμα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Πέμπτης 23 Ιουνίου 2016, η οποία ξεκίνησε στις έξι το απόγευμα, αλλά τελικώς άρχισε να συζητείται μισή ώρα μετά την αλλαγή της ημέρας! Ο λόγος για τα τροφεία των δημοτικών παιδικών σταθμών του Δήμου, τα οποία μείωσε προσφάτως η δημοτική Αρχή, χωρίς ωστόσο να ικανοποιήσει τα αιτήματα του Συλλόγου των Γονέων Νηπίων Δημοτικών Παιδικών Σταθμών.

«Έχουμε τα ακριβότερα τροφεία μεταξύ όλων των δήμων»

Από πλευράς γονέων, ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου υποστήριξε ότι ο Δήμος Λυκόβρυσης-Πεύκης είναι ίσως ο ακριβότερος από πλευράς τροφείων μεταξύ όλων των δήμων, ζήτησε την έκτακτη επιχορήγηση του ΚΟΙΠΑΠ (νομικού προσώπου του Δήμου για την Κοινωνική Πολιτική) για περαιτέρω μείωση των τροφείων, χωρίς «εκπτώσεις» στην παρεχόμενη ποιότητα υπηρεσιών, αλλά και πραγματοποίηση αναλογιστικής μελέτης όπου να φανεί το πραγματικό λειτουργικό κόστος των παιδικών σταθμών.

(Πατήστε πάνω στους πίνακες για να δείτε τις δύο προτάσεις)

Η πρόταση του Συλλόγου Γονέων
Η πρόταση του Συλλόγου Γονέων
Η πρόταση του Δήμου
Η πρόταση του Δήμου
Δεν γνωρίζουν τι πληρώνουν για τα τροφεία

Το θέμα της έλλειψης αναλογιστικής μελέτης τονίστηκε από την πλειονότητα των δημοτικών συμβούλων που έλαβαν τον λόγο, εκφράζοντας την απορία γιατί δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα, ώστε ο Δήμος να γνωρίζει τι ακριβώς πληρώνει στον συγκεκριμένο τομέα.

Στις επιμέρους τοποθετήσεις τους, οι δημοτικοί σύμβουλοι επεσήμαναν, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Μαρία Γώγου
Μαρία Γώγου

Μαρία Γώγου (επικεφαλής Κοινωνίας Ενεργών Πολιτών): Αναφέρθηκε στη μη ύπαρξη εισήγησης από πλευράς ΚΟΙΠΑΠ, υποστήριξε ότι με την πρόσφατη αλλαγή των κλιμακίων επιβαρύνονται τα μικρά και μεσαία εισοδήματα προς όφελος των μεγαλύτερων, ενώ υποστήριξε ότι η διοίκηση μπορεί να κάνει δεκτή την πρόταση του Συλλόγου, αφού η διαφορά είναι μικρή (την προσδιόρισε στα 5.000 έως 6.000 ευρώ τον μήνα). Πρότεινε, μάλιστα, να χρησιμοποιηθεί τμήμα του οφέλους που θα προκύψει για τον Δήμο από την αναχρηματοδότηση των δανείων του.

Γιάννης Θεοδωρακόπουλος
Γιάννης Θεοδωρακόπουλος

Γιάννης Θεοδωρακόπουλος (επικεφαλής Συμμαχίας Πολιτών): Δήλωσε ότι η δημοτική Αρχή «σύρθηκε» να προχωρήσει στην πρόσφατη αναμόρφωση των τροφείων, μετά την ισχυρή πίεση και «την πολύ καλή δουλειά» του Συλλόγου των Γονέων. Ωστόσο, όπως είπε, οι μειώσεις που επιχειρήθηκαν έγιναν «στον αέρα», δεν ικανοποίησαν τους γονείς και «βρίσκονται ακόμη μακριά από τις ανάγκες της κοινωνίας». Ζήτησε δε από τη δημοτική Αρχή «να κάνει την υπέρβαση» και να ταχθεί με την πρόταση του Συλλόγου Γονέων.

Μανόλης Πάγκαλος
Μανόλης Πάγκαλος

Μανόλης Πάγκαλος (επικεφαλής Ριζοσπαστικής Ανατροπής): Ανέφερε ότι και η τελευταία πρόταση του ΚΟΙΠΑΠ για τα τροφεία δεν έχει λάβει υπόψη της τις νέες παραμέτρους, όπως τον αριθμό των παιδιών και τη συνεχιζόμενη μείωση των εισοδημάτων των γονιών. Χαρακτήρισε «προβληματικά» και τα νέα τροφεία, αφού αυτά εμπεριέχουν και αυξήσεις και κάλεσε τη δημοτική Αρχή να συνεργαστεί με τους γονείς για την τελική διαμόρφωσή τους.

Παναγιώτης Ασβεστάς
Παναγιώτης Ασβεστάς

Παναγιώτης Ασβεστάς (επικεφαλής Λαϊκής Συσπείρωσης): Έκανε αναφορά στο γενικότερο οικονομικό κλίμα, που «εξαθλιώνει τις λαϊκές μάζες», για να αναρωτηθεί «για ποια ακριβώς κοινωνική πολιτική μιλά η δημοτική Αρχή;». Επίσης, κάλεσε τη διοίκηση να συνεργαστεί με τον Σύλλογο Γονέων, αλλά και να εξετάσει τους τρόπους που άλλοι Δήμοι, οι οποίοι κυβερνώνται από μέλη της Λαϊκής Συσπείρωσης, έχουν καταφέρει να μειώσουν έως μηδενίσουν τα δικά τους τροφεία. Τέλος, βάζοντας την παράμετρο ότι σε λίγο καιρό οι χρηματοδοτήσεις τροφείων μέσω του ΕΣΠΑ θα τελειώσουν, ζήτησε από τη δημοτική Αρχή να γίνει «διεκδικητική», να εγγράψει στον προϋπολογισμό συγκεκριμένα κονδύλια για την κάλυψη των τροφείων και «επιτέλους να θέσεις τις προτεραιότητές της».

Δημήτρης Κωνστάντος
Δημήτρης Κωνστάντος

Δημήτρης Κωνστάντος (επικεφαλής Λυκόβρυσης Πεύκης.-): Τόνισε ότι «ο Δήμος δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να αναπροσαρμόσει τα τροφεία, παρά την κρίση», παρά μόνο όταν πιέστηκε από τον Σύλλογο Γονέων. Επίσης, σημείωσε ότι μέχρι το εισόδημα των 20.000 ευρώ «είναι εύκολο να κάνεις κοινωνική πολιτική», αφού τα τροφεία καλύπτονται από το ΕΣΠΑ, αλλά εκεί που αποτυπώνονται οι πραγματικές προθέσεις της διοίκησης είναι στα εισοδήματα πάνω από το ποσό αυτό.

Επιλέγουμε ποιότητα ή κόστος;
Βασιλική Νικολαροπούλου
Βασιλική Νικολαροπούλου

Το θέμα της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών σε σχέση με το κόστος έθεσαν κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι στις παρεμβάσεις τους.

Ειδικότερα, η κα Βασιλική Νικολαροπούλου (ανεξάρτητη) αναρωτήθηκε πώς θα συντηρηθεί η ποιότητα των παιδικών σταθμών εάν υπάρξουν μεγάλες μειώσεις στα τροφεία, ζητώντας ωστόσο κι εκείνη την πραγματοποίηση αναλογιστικής μελέτης.

Χρήστος Φωτίδης
Χρήστος Φωτίδης

Ο κ. Χρήστος Φωτίδης (διοίκηση) τόνισε ότι «ωραίες είναι οι διεκδικήσεις, αλλά να δούμε και τα όριά μας», προσθέτοντας ότι για εκείνον προτεραιότητα είναι το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών και όχι το κόστος.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η τοποθέτηση της κας  Ευανθίας Βατσακλή-Παπαδημούλη (ανεξάρτητη), η οποία είπε ότι πρώτα πρέπει να διατηρηθεί το επίπεδο των παιδικών σταθμών, αλλά με το δυνατότερο χαμηλό κόστος.

«Υπομονή μέχρι του χρόνου…»
Αντώνης Τσελέντας
Αντώνης Τσελέντας

Ο πρόεδρος του ΚΟΙΠΑΠ, Αντώνης Τσελέντας, απέρριψε τις ενστάσεις όσων συμβούλων μίλησαν για έλλειψη συνεργασίας με τον Σύλλογο, λέγοντας ότι το νομικό πρόσωπο βρίσκεται σε διαρκή επαφή τόσο με τον Δήμο, όσο και με τους γονείς.

Αν και παραδέχθηκε ότι δεν υπάρχει αναλογιστική μελέτη, αφού χρειαζόταν άμεσα να προωθηθούν οι αιτήσεις των γονέων, σημείωσε ότι το ΕΣΠΑ δεν καλύπτει το 100% του κόστους των τροφείων κάθε παιδιού, με αποτέλεσμα ο Δήμος να αναγκάζεται να συμβάλλει με το ποσό των 350 ευρώ ανά παιδί σε ετήσια βάση.

Επίσης, αναφέρθηκε στην πρόσληψη 16 εργαζομένων στον κοινωνικό τομέα, με μισθολογικό κόστος 175.000 ευρώ ετησίως, καθώς και στη δαπάνη των 75.000 ευρώ για την αγορά λεωφορείου για τη μεταφορά των παιδιών, προκειμένου να δείξει τις οικονομικές αντοχές του ΚΟΙΠΑΠ. Στο πλαίσιο αυτό, όπως τόνισε, είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει έκτακτη επιχορήγηση για φέτος, ζητώντας από τους γονείς να κάνουν υπομονή «ώστε να ξεπεράσουμε το 2016 και να δούμε από του χρόνου τι μπορούμε να κάνουμε».

Ο κ. Αντ. Τσελέντας έθεσε επίσης και το ζήτημα ότι σε λίγο καιρό οι παιδικοί σταθμοί θα ασφυκτιούν από τις νέες εγγραφές, λέγοντας ότι υπάρχει άμεση ανάγκη για δημιουργία νέων παιδικών σταθμών, κάτι που πρέπει να ληφθεί υπόψη σε ό,τι αφορά τις οικονομικές δυνατότητες του Δήμου.

Κωνσταντίνος Νικολιδάκης
Κωνσταντίνος Νικολιδάκης

Το θέμα της ελλιπούς χρηματοδότησης των τροφείων από πλευράς ΕΣΠΑ έθιξε και ο πρόεδρος του Σώματος Κωνσταντίνος Νικολιδάκης, προσθέτοντας ωστόσο ότι εάν σταματήσει κι αυτή η χρηματοδότηση, τότε «οι παιδικοί σταθμοί “τινάζονται στον αέρα”».

Ο ίδιος ζήτησε από όσους προτείνουν ακόμη μεγαλύτερη μείωση των τροφείων να πουν και από πού θα προκύψουν οι πόροι, ξεκαθαρίζοντας ότι για φέτος είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνει κάτι καλύτερο.

Δήμαρχος: Η πρότασή μας για τα τροφεία είναι ρεαλιστική
Τάσος Μαυρίδης
Τάσος Μαυρίδης

Για ρεαλιστική πρόταση από πλευράς διοίκησης για τα τροφεία έκανε λόγο ο δήμαρχος, ο οποίος δεν έκρυψε την ενόχλησή του για όσους, όπως είπε, δείχνουν να ξεχνούν τα όσα κάνει η διοίκηση στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής. «Μας παρουσιάζουν ως αναίσθητους», τόνισε ο κ. Τάσος Μαυρίδης, πριν αναφερθεί στην, για πρώτη φορά, μείωση των τροφείων στον Δήμο, στην αλλαγή των κλιμακίων, στην πρόσληψη των 16 εργαζομένων, στις ανάγκες των υπόλοιπων κοινωνικών δομών κ.λπ.

«Γι΄ αυτό το επίπεδο συνεργασίας μιλάτε; Σας ευχαριστώ πολύ» δήλωσε ο δήμαρχος. Αμέσως μετά, ανέφερε ότι η αναλογιστική μελέτη θα γίνει από Σεπτέμβριο, όταν ο Δήμος θα έχει στα χέρια του τα συνολικά στοιχεία, καλώντας ταυτόχρονα τους γονείς να αξιοποιήσουν τη χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ, ώστε να  εξοικονομηθούν κονδύλια, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για περαιτέρω μείωση των τροφείων.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet