Μαρίνα Πατούλη-Σταυράκη: Όταν η γυναίκα διεκδικεί, κερδίζει…
Κοινωνία

Μαρίνα Πατούλη-Σταυράκη: Όταν η γυναίκα διεκδικεί, κερδίζει…

Το δικό της μήνυμα για τη γυναίκα δίνει η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος Λυκόβρυσης – Πεύκης, Μαρίνα Πατούλη-Σταυράκη, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας που γιορτάζεται σήμερα, Τετάρτη 8 Μαρτίου. Μήνυμα, το οποίο δεν μένει στις «τυπικές» επισημάνσεις που ακούγονται μια τέτοια μέρα, αλλά επεκτείνεται στις σημερινές απαιτήσεις των σύγχρονων γυναικών, ενώ ιδιαίτερη μνεία γίνεται για τη θέση τους στην πολιτική γενικότερα και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ειδικότερα…

Ακολουθεί το μήνυμα της κας Μ. Πατούλη – Σταυράκη:

Η γυναίκα διεκδικεί και κερδίζει «έδαφος» στο ανδροκρατούμενο «πολιτικό» γίγνεσθαι

Η 8η Μαρτίου είναι μία ημέρα που πολλές γυναίκες στον πλανήτη θα πάρουν λουλούδια, θα ακούσουν ένα γλυκό «χρόνια πολλά» και θα βγουν με τις φίλες τους για ένα ποτό να διασκεδάσουν.

Είναι όμως η Ημέρα της Γυναίκας μία γιορτή μόνο για διασκέδαση; Ή είναι μία γιορτή που θα έπρεπε να κάνει όλες τις γυναίκες να σκεφτούν πώς μπόρεσαν σταδιακά να κατακτήσουν στόχους που κάποτε θεωρούνταν μακρινά ή άπιαστα όνειρα;

Κατακτήσεις γυναικών που ιστορικά επιτεύχθηκαν μέσα από σκληρούς αγώνες, για κοινωνική και πολιτική χειραφέτηση. Η γυναίκα κατάφερε να σπάσει τα δεσμά, να κυνηγήσει τα όνειρα και τις φιλοδοξίες της και να προσφέρει τελικά στην κοινωνία και στον εαυτό της.

Η γυναίκα σήμερα έχει πάψει να είναι εξαρτημένη από τον άνδρα, σκέφτεται και ενεργεί με τον δικό της προσωπικό τρόπο και συμμετέχει με τη δική της προσωπικότητα στην ανθρώπινη ζωή και κοινωνία. Ως επί το πλείστον, διαλέγει μόνη της τον δρόμο που θα ακολουθήσει, τη φιλοσοφία και την ιδεολογία της και χαράσσει τη δική της πορεία.

Η σύγχρονη γυναίκα είναι φορέας πολλών κοινωνικών ρόλων και τις πιο πολλές φορές αλληλοσυγκρουόμενων. Ξέφυγε από τα στενά όρια των οικιακών υποχρεώσεων και διακρίνεται στον επαγγελματικό στίβο, ακόμη σε επαγγέλματα που μέχρι χθες τα θεωρούσαμε αντρικά.

Ανταποκρίνεται με επιτυχία στον πρωταρχικό της ρόλο, ως μητέρα και σύζυγος και αντεπεξέρχεται στις απαιτήσεις που τις επιβάλλουν αυτοί οι αλληλοσυγκρουόμενοι, καμιά φορά, ρόλοι. Έντονη όμως είναι η παρουσία της και στα κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά δρώμενα.

Μέσα στα δεκάδες πράγματα που διεκδίκησε και καταξιώθηκε, υπήρξε και η θέση της στην πολιτική. Και όχι μόνο το δικαίωμα του «εκλέγειν», αλλά κυρίως του «εκλέγεσθαι». Η γυναίκα δεν τοποθετείται μόνη της στην πολιτική, αλλά είναι η ίδια η πραγματικότητα της ζωής που επιβάλλει την ενασχόληση της γυναίκας με τα κοινά. Γυναίκα και πολιτική, λοιπόν, αναπτύσσουν μια αμφίδρομη σχέση, όπου η μια επηρεάζει την άλλη.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί το πιο πρόσφορο έδαφος για την ενθάρρυνση των γυναικών να συμμετέχουν στην διαμόρφωση των κανόνων διαβίωσης στην πόλη τους και την επίλυση προβλημάτων που συνδέονται με την καθημερινότητά τους. Οι γυναίκες μπορούν να δράσουν ως καταλύτες στη διαδικασία της αλλαγής και στη βελτίωση των υφιστάμενων συνθηκών διαβίωσης. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να γίνει ο φορέας που θα αντιμετωπίσει τις βασικές προτεραιότητες στην εξάλειψη της ανισότητας ανδρών γυναικών που έχουν να κάνουν με:

  • Την εκπαίδευση και την κατάρτιση των κοριτσιών, εξασφαλίζοντας την ολοκλήρωση της εκπαίδευσής τους μέσα στην συγκεκριμένη οικονομική συγκυρία, όταν αυξάνονται τα ποσοστά εγκατάλειψης του σχολείου λόγω φτώχειας.
  • Την υγεία, με την ανάπτυξη υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγειονομικής φροντίδας και πρόληψης για τις ίδιες τις γυναίκες και την οικογένειά τους. 
  • Την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, με δομές ενημέρωσης, πληροφόρησης, στήριξης και προστασίας των κακοποιημένων γυναικών, γιατί η έμφυλη βία αφορά όλη την τοπική κοινωνία.
  • Την αντιμετώπιση της φτώχειας, καθώς η αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος και η βελτίωση των υποδομών επηρεάζουν άμεσα τη ζωή των γυναικών που πλήττονται από τη φτώχεια σε μεγαλύτερο βαθμό από τους άνδρες και τη βιώνουν με μεγαλύτερη ένταση όταν οι προσφερόμενες από το τοπικό κράτος υπηρεσίες είναι ανεπαρκείς. 
  • Τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των γυναικών και την εξάλειψη των διακρίσεων, διαμορφώνοντας τις συνθήκες για ίσες ευκαιρίες εξέλιξης στα κορίτσια και τις γυναίκες.
  • Την επαγγελματική αποκατάστασή τους και την οικονομική τους ενδυνάμωση, ενθαρρύνοντας τις γυναίκες να εμπλακούν σε συνεργατικά σχήματα κοινωνικής οικονομίας στα πλαίσια της βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να ενθαρρύνει την επαγγελματική αποκατάσταση των γυναικών με ευκαιρίες απασχόλησης και πολιτικές ίσων ευκαιριών σε περιβάλλον φιλικό προς αυτές.

Για να επιτύχουμε την ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στα κοινά χρειάζεται να αμφισβητηθούν από την Τοπική Αυτοδιοίκηση τα στερεότυπα και οι πρακτικές που οδηγούν στη διάκριση των γυναικών και στη συνακόλουθη περιθωριοποίησή τους. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με ειλικρινή και διαρκή προσπάθεια για την ευαισθητοποίηση του κοινού και την εκπαίδευση των παιδιών και των εφήβων σε πολιτικές και πρακτικές που θα στοχεύουν στην εξάλειψη των διακρίσεων και των προκαταλήψεων κατά των κοριτσιών και των γυναικών.

Άλλωστε «η έμμονη υποεκπροσώπηση των γυναικών στην κοινωνία των πολιτών, την πολιτική ζωή και την ανώτερη δημόσια διοίκηση αποτελεί δημοκρατικό έλλειμμα».

Εμείς οι γυναίκες ζητάμε, απαιτούμε, διεκδικούμε, να φτιάξουμε μια κοινωνία στην οποία γυναίκες και άνδρες θα συμμετέχουν ισότιμα, στο κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό γίγνεσθαι.

Μια δημοκρατική κοινωνία, μια κοινωνία αλληλεγγύης, χρειάζεται μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών.

Οι γυναίκες έχουμε ιδέες και ικανότητες που ζητάμε να αξιοποιούνται στον μέγιστο βαθμό, για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Απαιτείται, όχι μόνο η πολιτική βούληση, αλλά και ο σχεδιασμός και η υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος για την ισότιμη συμμετοχή των γυναικών, τόσο στον δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Όπως πολύ ποιητικά έχει ειπωθεί, οι γυναίκες δεν αποτελούμε μόνο το άλλο μισό του ουρανού, αλλά και το μισό τουλάχιστον του πληθυσμού της γης.

Στον στίβο της καθημερινότητας ο αγώνας μας είναι μια κούρσα που δεν σταματά ποτέ και γι΄ αυτό θα πρέπει να μας στηρίζουν με κάθε τρόπο. Και σίγουρα, η διασφάλιση της ισότητας σε όλα τα επίπεδα εγγυάται την ανοδική πορεία της κοινωνίας μας, την ανάπτυξη και την πρόοδο της χώρας μας.

Η γυναικεία παρουσία έχει εισχωρήσει δυναμικά σε όλους τους τομείς της κοινωνικής δράσης και έχει αποδείξει ότι είναι εξίσου ικανή με το ανδρικό φύλο. Η γυναίκα πρωταγωνιστεί στην κοινωνία, την οικογένεια, την πολιτική.

Οι διακρίσεις και οι διαχωρισμοί μεταξύ των φύλων δεν έχουν θέση στη σύγχρονη κοινωνία που θέλουμε να δημιουργήσουμε.

Η γυναίκα ήταν, είναι και θα είναι ένα σύμβολο αγάπης, ομορφιάς, στοργής, κατανόησης, εγκαρτέρησης, τρυφερότητας. Από τη φύση της είναι πλασμένη για τη μητρότητα, τη συντροφικότητα, τη δεκτικότητα, αλλά παράλληλα είναι προικισμένη με απίστευτη δύναμη και αντοχή. Είναι η συγχώρεση και η συμφιλίωση απέναντι στις αντιπαλότητες και τα μίση.

Μαρίνα Πατούλη-Σταυράκη

Ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης, εντεταλμένη σύμβουλος Πολιτισμού του ΕΔΔΥΠΠΥ, φιλόλογος – εκπαιδευτικός

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet