Ναι στα τραπεζοκαθίσματα, αλλά με αυστηρότερους ελέγχους
Επιχειρήσεις – Αγορά

Ναι στα τραπεζοκαθίσματα, αλλά με αυστηρότερους ελέγχους

Το θέμα της ισορροπίας μεταξύ της διατήρησης αφ’ ενός της προσβασιμότητας στους κοινόχρηστους χώρους και τα πεζοδρόμια κι αφ’ ετέρου της ανάπτυξης της επιχειρηματικής δραστηριότητας, κλήθηκε να εξετάσει το Δημοτικό Συμβούλιο Λυκόβρυσης-Πεύκης στη συνεδρίαση της Τετάρτης 1 Ιουνίου 2016.

Στη συζήτηση επί της κανονιστικής διάταξης κατάληψης κοινόχρηστων χώρων αναδείχθηκαν τα προβλήματα που ταλανίζουν σχεδόν κάθε αστικό δήμο κι αφορούν στην άναρχη ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων σε πλατείες και πεζοδρόμια, εις βάρος της χρήσης τους από τους πολίτες, αλλά και οι ανάγκες κάθε επιχειρηματία να αυξήσει τα έσοδά του, ειδικά σε «εποχές ισχνών αγελάδων», όπως αυτή που ζούμε.

Τελικώς, το θέμα πέρασε κατά πλειοψηφία από το Σώμα, αφού οι εκπρόσωποι της μειοψηφίας, πλην της παράταξης Λυκόβρυση Πεύκη.- εξέφρασαν τις διαφωνίες τους επί της εισήγησης της διοίκησης.

Οι διαφορετικές όψεις του ίδιου νομίσματος
Μαρία Γώγου
Μαρία Γώγου

Από πλευράς μείζονος μειοψηφίας, η επικεφαλής Μαρία Γώγου επέμεινε μέχρι τέλους στο να αναφέρεται ρητά στην εισήγηση ποιο ποσοστό των κοινόχρηστων χώρων θα δίδεται προς χρήση για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, υπογραμμίζοντας ότι όλοι θέλουν έσοδα για τον Δήμο, αλλά θα πρέπει να εξασφαλιστεί και η ανεμπόδιστη χρήση των πλατειών και των πεζοδρομίων από τους πολίτες.

Κωνσταντίνος Μπαλδεράνος
Κωνσταντίνος Μπαλδεράνος

Εκ μέρους της Συμμαχίας Πολιτών, ο κ. Κωνσταντίνος Μπαλδεράνος μίλησε για εισήγηση «που φάσκει κι αντιφάσκει», αναφέροντας για παράδειγμα ότι υπάρχει αναφορά σε ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων σε πεζοδρόμιο πλάτους τουλάχιστον 2,5 μέτρων, όταν «στην πόλη τα περισσότερα πεζοδρόμια δεν ξεπερνούν σε πλάτος το 1,5 μέτρο».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι το μέτρο ελήφθη χωρίς τη συναίνεση της κοινωνίας, ενώ, αναφερόμενος στο αρνητικό παράδειγμα της πλατείας στη Λυκόβρυση, σημείωσε ότι «μεταφέρονται στην πόλη τα κακά άλλων Δήμων».

Μανόλης Πάγκαλος
Μανόλης Πάγκαλος

Ο κ. Μανόλης Πάγκαλος, επικεφαλής της παράταξης Ριζοσπαστική Ανατροπή, μίλησε για «εν κρυπτώ» απόφαση, που στερείται «πιστοποιητικού νομιμοποίησης», κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη μη συμμετοχή των Τοπικών Συμβουλίων στη λήψη της. Τέλος, σημείωσε ότι «είναι σαφής η προσπάθεια να παραχωρηθεί δημόσιος χώρος προς εκμετάλλευση», εις βάρος του πρασίνου του Δήμου.

Παναγιώτης Ασβεστάς
Παναγιώτης Ασβεστάς

Από τη Λαϊκή Συσπείρωση, ο επικεφαλής Παναγιώτης Ασβεστάς αναρωτήθηκε για τη λειτουργικότητα των κοινόχρηστων χώρων, τους οποίους η διοίκηση επιχειρεί -όπως είπε- να μετατρέψει σε «εκμεταλλεύσιμους χώρους», προσθέτοντας ότι η εισηγούμενη κανονιστική διάταξη «είναι καθαρά εισπρακτικού χαρακτήρα».

«Δεν μπορείτε να ικανοποιήσετε και τους πολίτες και τους επιχειρηματίες» υποστήριξε σε μία αποστροφή του λόγου του ο κ. Π. Ασβεστάς.

Ευανθία Βατσακλή-Παπαδημούλη
Ευανθία Βατσακλή-Παπαδημούλη

Τέλος, η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος Ευανθία Βατσακλή-Παπαδημούλη δήλωσε ότι οι πλατείες είναι για τους πολίτες και τα παιδιά κι αναρωτήθηκε για το πού θα παίζουν τα τελευταία, εάν οι κοινόχρηστοι χώροι γεμίσουν τραπεζοκαθίσματα. Ζήτησε δε να επανεξεταστεί το θέμα, ενώ έθεσε και την παράμετρο του κινδύνου για τους εργαζόμενους στις περιπτώσεις καταστημάτων που αναπτύσσουν τραπεζοκαθίσματα σε απέναντι πεζοδρόμια, όπου παρεμβάλλονται οδικοί άξονες με αυξημένη κυκλοφορία.

Δημήτρης Κωνστάντος
Δημήτρης Κωνστάντος

Θετικός ως προς την εισήγηση δήλωσε ο επικεφαλής της παράταξης Λυκόβρυση Πεύκη.-, Δημήτρης Κωνστάντος, καθώς θεώρησε ότι έρχεται «να βάλει τάξη» στους χώρους αναψυχής, τους οποίους θεώρησε άκρως απαραίτητους για να κρατήσει η πόλη κυρίως τη νεολαία της, «που σήμερα αναζητεί στιγμές χαλάρωσης σε άλλους Δήμους».

Ταυτόχρονα, ωστόσο, έθεσε το θέμα του διαρκούς ελέγχου της νομιμότητας, προκειμένου «να μην διαιωνίζεται η αυθαιρεσία ορισμένων καταστηματαρχών».

Προκόπης Μπελεχρής
Προκόπης Μπελεχρής

Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Προκόπης Μπελεχρής είπε ότι κατανοεί την ανάγκη κάποιου να απολαμβάνει τον καφέ του στον ανοιχτό χώρο, αλλά θα πρέπει να συνυπολογισθούν και οι συνέπειες για την πόλη, αναφερόμενος στο παράδειγμα της πλατείας στη Λυκόβρυση, που δεν «αντέχει» την ύπαρξη πολλών καταστημάτων. Επίσης, έθεσε κι αυτός το θέμα της ασφάλειας των εργαζομένων που αναγκάζονται να διασχίζουν δρόμους ταχείας κυκλοφορίας για να «σερβίρουν» σε τραπέζια που βρίσκονται απέναντι από τα καταστήματα στα οποία εργάζονται.

Τάσος Μαυρίδης
Τάσος Μαυρίδης

Από πλευράς διοίκησης, ο αναπληρωτής δημάρχου, Τάσος Μαυρίδης, υποστήριξε ότι η εξισορρόπηση του θέματος είναι όντως «δύσκολο πόνημα», συμφωνώντας ότι η τήρηση των κανόνων είναι αυτή που μπορεί να δώσει λύσεις σε φαινόμενα «αναρχίας, όπως αυτό στην πλατεία Λυκόβρυσης».

Για το θέμα της ύπαρξης συγκεκριμένου ποσοστού κατάληψης των κοινόχρηστων χώρων, είπε ότι αυτό καθορίζεται και από τις κείμενες διατάξεις και, σε κάθε περίπτωση, η δημοτική Αρχή θα εξετάζει οποιοδήποτε θέμα προκύπτει.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet