Οι εργαζόμενοι του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης στο πλευρό των συναδέλφων τους στα σούπερ μάρκετ
Κοινωνία

Οι εργαζόμενοι του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης στο πλευρό των συναδέλφων τους στα σούπερ μάρκετ

Για «κερδισμένους» και «χαμένους» από την πανδημία του κορωνοϊού κάνει λόγο το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης, εντάσσοντας στους πρώτους τις επιχειρήσεις σούπερ μάρκετ και στους δεύτερους όλους όσους εργάζονται σε αυτές.

Στην ανακοίνωσή του, αφού κάνει αναφορά στη μέρα δράση για τους εργαζόμενους στις παραπάνω εταιρείες, την Τετάρτη 15 Απριλίου, στην οποία και δηλώνει τη συμπαράστασή του, το Σωματείο σημειώνει:

«Στη μια πλευρά: Από τις 24 Φλεβάρη έως τις 29 Μάρτη, ο τζίρος των σούπερ μάρκετ διαμορφώθηκε στα 740 εκατ. ευρώ έναντι 566 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα πέρσι, καταγράφοντας αύξηση 30,4%. Οι ανατιμήσεις στα προϊόντα είναι συνεχείς, ιδιαίτερα σε εκείνα τα οποία ο λαός έχει άμεση ανάγκη.

»Στην άλλη πλευρά: Τα κρούσματα του ιού σε εργαζόμενους αποκρύπτονται. Η ένταση της δουλειάς φτάνει το 200%. Ρεπό και άδειες παίρνουν μόνο όσοι τα απαιτούν, εργαζόμενοι λιποθυμούν, απειλούνται για να μην πάρουν τις ειδικές άδειες, “ξεχνάνε” τα διαλείμματά τους, τα 11ωρα στις αποθήκες είναι ο κανόνας. Εκτεθειμένοι στον ιό, χωρίς μέτρα προστασίας, εργαζόμενοι από τους πιο χαμηλόμισθους και κακοπληρωμένους, με συμβάσεις που αύριο μπορεί να τους μετατρέψουν σε άνεργους.

»Αυτή είναι η πραγματικότητα στον κλάδο των σούπερ μάρκετ στη χώρα μας και διεθνώς. Από την μία πλευρά τα κέρδη των μονοπωλίων του κλάδου αυξάνονται, οι τιμές καθορίζονται σε επίπεδα που επιτρέπουν να έχουν τα υπερκέρδη τους, η πανδημία μετατρέπεται για αυτούς σε ευκαιρία. Από την άλλη οι εργαζόμενοι που με τον κόπο τους και με την υγεία τους σε κίνδυνο βγάζουν τα υπερκέρδη, σήμερα ξεζουμίζονται και αύριο, όταν ο τζίρος θα μειωθεί, θα γίνουν οι πρώτοι που θα πληρώσουν τη νύφη.

»Το κράτος ετοιμάζεται να στηρίξει τις επιχειρήσεις με πακτωλό δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ ετοιμάζει νέα μνημόνια για τους εργαζόμενους. Εμείς που εργαζόμαστε σε αυτό το κράτος, είδαμε την αδυναμία του να προσφέρει ακόμα και τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας σε εμάς. Αγώνας δρόμου για να δοθούν μάσκες και αντισηπτικά, ελλείψεις και ανατιμήσεις. Και το σκουπίδι να πρέπει να μαζευτεί, οι εργαζόμενοι στις κοινωνικές υπηρεσίες να φτάσουν σε κάθε σπίτι που έχει ανάγκη. Τα ίδια και στα νοσοκομεία, στα κέντρα υγείας. Παράγεται μόνο ότι και στη ποσότητα που αποφέρει στα μονοπώλια τα κέρδη τους.

»Το σωματείο μας στηρίζει τα δίκαια και απολύτως αναγκαία αιτήματα των εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ. Ενώνουμε τη φωνή μας μαζί τους και διεκδικούμε:

  • Να γίνεται το τεστ σε όλους τους εργαζόμενους των σούπερ μάρκετ που παρουσιάζουν συμπτώματα ή είναι ύποπτα κρούσματα.
  • Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά για κάθε πόστο, με πλήρες ωράριο και όχι με νέες απαράδεκτες εργασιακές σχέσεις λίγων ημερών, με χρονικό ορίζοντα τα τέλη Απρίλη.
  • Να μετατραπούν όλες οι συμβάσεις ημιαπασχόλησης σε θέσεις πλήρους απασχόλησης, με 8ωρο και 5ήμερο. Να γίνουν αορίστου όλες οι ορισμένου χρόνου συμβάσεις.
  • Να τηρούνται αυστηρά τα ωράρια εργασίας. Να εξασφαλίζεται ο αναγκαίος χρόνος ξεκούρασης, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την υγεία όλων των εργαζομένων.
  • Να τοποθετηθούν σε όλα τα καταστήματα τζάμια προστασίας στα ταμεία.
  • Να υπάρχει αντισηπτικό δίπλα σε κάθε ταμείο και σε κεντρικά σημεία όλων των σούπερ μάρκετ.
  • Να ισχύσουν τα μέτρα καραντίνας σε όσους έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα σε όλους τους χώρους των σούπερ μάρκετ, γραφεία, καταστήματα, αποθήκες.
  • Να δοθεί ΤΩΡΑ έκτακτο επίδομα ανθυγιεινής εργασίας».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet