Οι θέσεις της Κίνησης Πολιτών Λυκόβρυσης όσον αφορά την αξιοποίηση του ρέματος της Πύρνας
Κοινωνία

Οι θέσεις της Κίνησης Πολιτών Λυκόβρυσης όσον αφορά την αξιοποίηση του ρέματος της Πύρνας

Η Κίνηση Πολιτών Λυκόβρυσης απευθύνει επιστολή προς τον Δήμο Λυκόβρυσης-Πεύκης, φορείς και πολίτες, ενημερώνοντάς τους για τις θέσεις των μελών της όσον αφορά την «επόμενη μέρα» για το ρέμα της Πύρνας και την αξιοποίηση του χώρου προς όφελος του κοινού.

Ειδικότερα, η Κίνηση Πολιτών Λυκόβρυσης αναφέρει τα εξής στη σχετική ανακοίνωση:

Αγαπητοί συμπολίτες και εκπρόσωποι Δήμου και φορέων,

Θέτουμε υπ’ όψη σας τις θέσεις μας για δυο σοβαρά θέματα που η πορεία τους θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τη μορφή της Λυκόβρυσης και της Πεύκης, στο άμεσο μέλλον!

Φυσική ανάπλαση της Πύρνας

Η όμορφη παραποτάμια περιοχή της Πύρνας είναι χαρακτηρισμένη με π.δ. ως «περιοχή υψηλού κάλλους» με σημαντική περιβαλλοντική σημασία για την ευρύτερη περιοχή Λυκόβρυσης-Πεύκης και Κηφισιάς.

Η Πύρνα είναι αρχαίος ποταμός με σημαντική ιστορία, παραπόταμος του Κηφισού που πηγάζει από την Πεντέλη, έχει σταθερή ροή νερού και αποτελεί σημαντικό υδροβιότοπο για πλήθος πουλιών όλον τον χρόνο.  

Το πράσινο στην Πύρνα έχει καταστραφεί σε αρκετά τμήματά της από την αλόγιστη ανθρωπογενή παρέμβαση, αλλά διατηρεί ακόμα σημαντικές εστίες κατά μήκος της προς τον Κηφισό.

Για τη σωτηρία και την φυσική ανάπλαση της περιοχής, έχουμε κάνει κατά καιρούς αρκετές παρεμβάσεις, φροντίζοντας παράλληλα για την ανάδειξή της με περιοδικούς καθαρισμούς, οργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων, τοποθέτηση ξύλινων καθισμάτων κ.λπ.

Μετά την οριοθέτηση της Πύρνας το 2016 έχει ανοίξει ο δρόμος για τη δρομολόγηση της σωτηρίας της και την δυνατότητα ανάδειξής της!

Τα προβλήματα αυτών των ημερών στην περιοχή της οδού Χαλκίδος είναι χαρακτηριστικά.

Ήρθε ο καιρός ο Δήμος μας να προχωρήσει με αποφασιστικά μέτρα και αποφάσεις, για:

  • Σήμανση της οριοθέτησης της παραρεμάτιας περιοχής, στα όρια Λυκόβρυσης.
  • Δενδροφύτευση της οριοθετημένης παραρεμάτιας περιοχής από Δήμο-πολίτες.
  • Δημιουργία πεζοπορικής διαδρομής κατά μήκος της όχθης, όπου είναι εφικτό.
  • Καθαρισμός περιοχής από Δήμο, συλλόγους, πολίτες. 

Ο στόχος για φυσική ανάπλαση της Πύρνας είναι εφικτός, γιατί το ρέμα σε μεγάλο μήκος αυτού έχει μεγάλο βάθος και πλάτος και δεν απαιτούνται σοβαρές παρεμβάσεις αντιπλημμυρικής φύσης, άρα σημαντικό οικονομικό κόστος.

Πράσινη ζώνη στον Δήμο

Την περίοδο αυτήν το υπουργείο ετοιμάζει την δημοπρασία για την κατασκευή της Λ. Κύμης. Η υπογειοποιημένη διάνοιξη, σύμφωνα με την τελευταία μελέτη, περιορίζει τα βασικά προβλήματα διέλευσης, αλλά παραμένουν αρκετά όπως η καταστροφή τμημάτων των δασών Αργύρη και Κάσδαγλη και της Πύρνας, η επιπλέον ρύπανση που θα φέρει κ.ά.

Η διεκδίκηση αντισταθμιστικών μέτρων από το υπουργείο είναι μια δίκαιη απαίτηση από τους πολίτες και τον Δήμο μας.

Η διεκδίκηση μίας πράσινης ζώνης πάνω από την υπογειοποιημένη λεωφόρο (τριάντα περίπου στρεμμάτων) που θα συνδέει άμεσα τα δάση Κάσδαγλη και Αργύρη με την παραποτάμια Πύρνα είναι ο κύριος στόχος μας.

Μια μεγάλη ζώνη φυσικού πρασίνου που θα ενώνει τα ακραία όρια της Πεύκης και της Λυκόβρυσης, μέσω των δασών και της Πύρνας, με τον τερματικό σταθμό του Μετρό στην Εθνική Οδό. 

Η διάνοιξη της Λ. Κύμης στην Πύρνα, να γίνει με όρους διασφάλισης της φυσικής ανάπλασης της παραρεμάτιας περιοχής:

Μείωση των συνεπειών της διάνοιξης (ρύπανση-θόρυβος κ.ά.) 

Τα παραπάνω είναι μεγάλης σημασίας για την αναπτυξιακή πορεία των δυο πόλεων και την ποιότητα ζωής, στο άμεσο μέλλον.

Για τον σκοπό αυτόν, απευθυνόμαστε στον Δήμο, στους φορείς και τους πολίτες, για να εργαστούμε από κοινού, για την επίτευξη των παραπάνω στόχων.

Οδηγός μας ας είναι, η προ 20ετιας πετυχημένη συνεργασία Δήμου-φορέων και πολτών για την επίτευξη του στόχου της υπογειοποίησης της Λ. Κύμης. 

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet