Ομόφωνη αλλά ίσως αργοπορημένη η… ανεπιφύλακτη στήριξη του Δ.Σ. Λυκόβρυσης – Πεύκης στους συμβασιούχους
Κοινωνία

Ομόφωνη αλλά ίσως αργοπορημένη η… ανεπιφύλακτη στήριξη του Δ.Σ. Λυκόβρυσης – Πεύκης στους συμβασιούχους

Με μια ομόφωνη απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο Λυκόβρυσης – Πεύκης εξέφρασε την πλήρη -και χωρίς… προαπαιτούμενα αυτή τη φορά- στήριξη των απολυμένων συμβασιούχων του Δήμου ενόψει της εκδίκασης της κύριας αγωγής τους (στις 17 Οκτωβρίου 2018), όπου θα κριθεί το εργασιακό μέλλον τους.

Ο δήμαρχος, Τάσος Μαυρίδης, ανέγνωσε τη σχετική επιστολή του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης και ξεκαθάρισε ότι εισηγείται πρώτον ότι οι 15 απολυμένοι συμβασιούχοι είναι άκρως απαραίτητοι για την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου, δεύτερον ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, τρίτον ότι υπάρχουν σοβαροί λόγοι δημόσιας υγείας που επιβάλλουν την παραμονή στις εργασίες τους και τέταρτον ότι οι δαπάνες μισθοδοσίας τους μπορούν να καλυφθούν από τον προϋπολογισμό του Δήμου.

Μόλις 5% οι πιθανότητες δικαίωσης των απολυμένων συμβασιούχων

Η εισήγηση, η οποία και τελικώς έτυχε της ομοφώνου εγκρίσεως του Σώματος, κάλυψε απόλυτα τις θέσεις του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης. Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Σωματείου, Γιώργος Δασκαλάκης, τόνισε στην παρέμβασή του ότι για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τους απολυμένους συμβασιούχους οι εργαζόμενοι θεωρούν ως κύρια υπεύθυνη της κυβέρνηση. Κι αυτό καθώς όχι μόνο δεν επέτρεψε τη μετατροπή των συμβάσεών τους, αλλά προκήρυξε και διαγωνισμό για την κάλυψη των σχετικών θέσεων, φέρνοντας τους εργαζόμενους τον έναν απέναντι στο άλλον και «ανακυκλώνοντας την ανεργία». Μάλιστα, ο κ. Δασκαλάκης πρόσθεσε ότι και με τις νέες προσλήψεις δεν καλύπτεται το σύνολο των αναγκών του Δήμου στις συγκεκριμένες υπηρεσίες (πράσινο, καθαριότητα, ηλεκτροφωτισμός).

Ωστόσο, το σημαντικό σημείο της τοποθέτησής του ήταν η αναφορά του στις πιθανότητες που έχουν οι απολυμένοι συμβασιούχοι να δικαιωθούν στο δικαστήριο. Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Σωματείου αναφέρθηκε στην αρνητική εξέλιξη της εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων στις 11 Ιουλίου 2018 (σ.σ.: η συγκεκριμένη δικαστική μάχη χάθηκε για τους συμβασιούχους) και είπε ότι οι πιθανότητες να κερδίσουν οι συμβασιούχοι τη μονιμοποίησή τους στην κύρια δίκη δεν είναι παραπάνω από 5%. «Το είπαμε και στους ίδιους, γιατί δεν θέλουμε να τους κάνουμε να έχουν μεγάλες ελπίδες» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δασκαλάκης, προσθέτοντας όμως, απευθυνόμενος προς τους δημοτικούς συμβούλους: «Ακόμη και γι’ αυτό το 5% χρειαζόμαστε την ομόφωνη απόφασή σας και τη δυναμική παρουσίαση σας την ημέρα της εκδίκασης της κύριας αγωγής».

Ο αγώνας συνεχίζεται στους δρόμους…

Πάντως, όπως είπε ο αγώνας θα συνεχιστεί, ώστε να εξακολουθήσει η πολιτική πίεση προς την κυβέρνηση να αλλάξει το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο, που ουσιαστικά στέλνει χιλιάδες εργαζόμενους στο ταμείο ανεργίας.

Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες οι απολυμένοι συμβασιούχοι, μαζί με μέλη του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου, «όργωσαν» την Πεύκη και τη Λυκόβρυση, ενημερώνοντας συλλόγους, φορείς και κατοίκους για την κρίσιμη εργασιακή κατάστασή τους.

Γιατί τώρα η χωρίς χρονικούς περιορισμούς κάλυψη των εργαζομένων;

Στην όλη ιστορία, ωστόσο, μένουν αναπάντητα κάποια ερωτηματικά.

Όταν συζητήθηκε το θέμα στις 4 Ιουλίου, η διοίκηση -παρά τις έντονες πιέσεις τόσο των εργαζομένων, όσο και συμβούλων της μειοψηφίας- είχε αρνηθεί να δεχθεί στην τότε απόφαση να μην αναφέρεται ότι ο Δήμος μπορεί να καλύψει τη μισθοδοσία των συμβασιούχων μέχρι τέλος τους χρόνου. Τότε, είχε υποστηρίξει ότι οι οικονομικές υπηρεσίες μπορούσαν να διαβεβαιώσουν ότι η κάλυψη του συγκεκριμένου κόστους μπορούσε να καλυφθεί από τα ανταποδοτικά τέλη μέχρι το τέλος του έτους.

Στη συνεδρίαση του Σώματος την Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου, ο ίδιος ο δήμαρχος είπε ότι πήρε τη διαβεβαίωση των οικονομικών υπηρεσιών ότι πλέον μπορούν να καλύψουν τη μισθοδοσία των συμβασιούχων από τα ανταποδοτικά τέλη χωρίς χρονικούς περιορισμούς. Μάλιστα, ο κ. Μαυρίδης τόνισε ότι το πρωί που συναντήθηκε με το Σωματείο Εργαζομένων δεν είχε αυτή τη διαβεβαίωση και κράτησε μια επιφύλαξη ως προς αυτό το σημείο, αλλά αργότερα έλαβε τη σχετική διαβεβαίωση.

Το πρώτο ερώτημα, λοιπόν, είναι τι άλλαξε από τις 4 Ιουλίου και πλέον μπορεί να καλυφθεί η μισθοδοσία των συμβασιούχων χωρίς χρονικό περιορισμό. Και ένα δεύτερο ερώτημα, που μάλλον δεν μπορεί πλέον να απαντηθεί, είναι αν θα είχε κάποια διαφορετική έκβαση η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων στη περίπτωση που οι εργαζόμενοι είχαν τότε στα χέρια τους τη ρητή διαβεβαίωση ότι η μισθοδοσία τους θα μπορούσε να καλυφθεί από τον προϋπολογισμό του Δήμου…

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet