Ο Μάρτης… κόσμησε τους Παιδικούς Σταθμούς Λυκόβρυσης – Πεύκης
Κοινωνία

Ο Μάρτης… κόσμησε τους Παιδικούς Σταθμούς Λυκόβρυσης – Πεύκης

Στους τρεις Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης, η 1η Μαρτίου γιορτάστηκε όπως της αναλογεί… με το λευκοκόκκινο πατροπαράδοτο βραχιολάκι.

«Μάρτης» αποκαλείται το έθιμο στο οποίο ένα βραχιόλι, φτιαγμένο από κόκκινο και άσπρο σχοινάκι ή κλωστές που έχουν στριφτεί ή πλεχτεί, φοριέται την 1η Μαρτίου στον καρπό του χεριού. Ο Μάρτης ή Μαρτιά είναι ένα παμπάλαιο έθιμο, με βαλκανική διασπορά. Πιστεύεται ότι έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα, ενώ σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, ο Μάρτης προστατεύει τα πρόσωπα των παιδιών από τον πρώτο ήλιο της Άνοιξης.

Την πρωτοβουλία της διευθύντριας των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών, Σταυρούλας Βαρδάκου, και των εργαζομένων που με πολλή αγάπη έπλεξαν μαζί με τους μικρούς φίλους τους τα βραχιολάκια, χαιρέτισαν ο δήμαρχος Λυκόβρυσης – Πεύκης, Τάσος Μαυρίδης και ο πρόεδρος του ΚΟΙΠΑΠ, Αντώνης Τσελέντας, επισημαίνοντας ότι: «Τα ήθη και τα έθιμα αυτού του τόπου είναι στοιχείο του Πολιτισμού μας και όπως μας έχουν κληροδοτηθεί, έτσι οφείλουμε να μάθουμε και να εκπαιδεύσουμε τα νεότερα μέλη της κοινωνίας μας σε αυτά».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet