Πολίτες σε Δράση: Βίαιες συμπεριφορές που υπονομεύουν την ομαλή σχέση αστυνομίας και πολιτών είναι καταδικαστέες
Κοινωνία

Πολίτες σε Δράση: Βίαιες συμπεριφορές που υπονομεύουν την ομαλή σχέση αστυνομίας και πολιτών είναι καταδικαστέες

«Ο στόχος που υπηρετείται από μια δημοτική παράταξη είναι η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των πολιτών του Δήμου στον οποίο αυτή δραστηριοποιείται. Ως εκ τούτου οι δημόσιες παρεμβάσεις της αφορούν κατεξοχήν τοπικά θέματα. Ενίοτε όμως οφείλει να παρεμβαίνει και για ευρύτερης σημασίας ζητήματα», όπως αναφέρει η ο συνδυασμός Πολίτες σε Δράση Λυκόβρυση-Πεύκη Μαζί, με επικεφαλής τον δημοτικό σύμβουλο Ηλία Κατσαρό.

Στη συνέχεια της σχετικής ανακοίνωσης, η παράταξη αναφέρει τα εξής:

Ένα τέτοιο ζήτημα, είναι αυτό της κατάχρησης εξουσίας και της άσκησης αδικαιολόγητης βίας από πλευράς αστυνομικών οργάνων εναντίον πολιτών, που τον τελευταίο καιρό εμφανίζεται σε καθημερινή βάση σε διάφορες «υπεράνω υποψίας» περιοχές. Καταδικαστέες πρακτικές, που έχουν οδηγήσει σε έναν φαύλο κύκλο βιαιοτήτων, μέσα στον οποίον η δημοκρατία και η κοινωνική ειρήνη ασφυκτιούν. Ένα δυστοπικό κοινωνικό τοπίο, που για την εξάλειψή του κάθε υπεύθυνος και ενεργός πολίτης οφείλει να προβληματιστεί και να πάρει θέση.

Σε αυτό το κλίμα γενικευμένης ανομίας, όπου οι θεματοφύλακες της νομιμότητας φτάνουν να δρουν με λογικές υποκόσμου, δυστυχώς βρίσκουν εύφορο έδαφος δράσης, αντικοινωνικές ομαδοποιήσεις για τις οποίες η βιαιοπραγία είναι αυτοσκοπός. Έτσι, φτάσαμε και στο λυπηρό φαινόμενο, χούλιγκανς να εκμεταλλεύονται μια ειρηνική διαδήλωση πολιτών εξαπολύοντας επιθέσεις σαν αυτή που οδήγησε στο σοβαρό τραυματισμό ενός νέου αστυνομικού.

Για εμάς, τέτοιου είδους πρακτικές είναι απαράδεκτες και απερίφραστα καταδικαστέες. Το συνταγματικό δικαίωμα στη διαδήλωση, θεωρούμε ότι πρέπει να ασκείται ελεύθερα και δημοκρατικά, έξω από οποιαδήποτε λογική αυτοδικίας ή τυφλής βίας. Άλλωστε η βία, δεν αντιμετωπίζει, αλλά δικαιώνει τη βία και η μόνη απάντηση απέναντι στην κρατική αυθαιρεσία είναι η συλλογική, δημοκρατική και ειρηνική αντίσταση.

Ως ενεργοί και υπεύθυνοι πολίτες, ενώνουμε τη φωνή μας με όσους απαιτούν η Αστυνομία να επιστρέψει άμεσα εντός των ορίων δράσης που θέτει η δημοκρατική νομιμότητα. Το κράτος θα πρέπει να επενδύσει στην εκπαίδευση των αστυνομικών ώστε να εκτελούν με επάρκεια και με σωστό τρόπο τα καθήκοντά τους, κάτι για το οποίο πρέπει να υπάρχει και ο απαραίτητος έλεγχος. Ο αστυνομικός δεν πρέπει να έχει τον ρόλο του μπαμπούλα, εξυπηρετώντας τις σκοπιμότητες κάθε τοπικής και κεντρικής εξουσίας. Αντίθετα, πρέπει να είναι σύμμαχος του πολίτη απέναντι στο έγκλημα και εγγυητής της ασφάλειας, των δικαιωμάτων και των ελευθεριών του. Άλλωστε και τα πρόσφατα περιστατικά, άλλοτε υπέρβασης καθηκόντων και άλλοτε πλημμελούς ανταπόκρισης σε κλήσεις συμπολιτών μας, που απασχολούν τον τελευταίο καιρό το δημόσιο διάλογο στον Δήμο μας, αναδεικνύουν την αναγκαιότητα αυτή.

Σε κάθε περίπτωση, δηλώνουμε την πίστη μας στις αρχές της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης και της κοινωνικής ειρήνης, καθώς και την ετοιμότητά μας να υπερασπιστούμε τη νομιμότητα, τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των συμπολιτών μας, στην απευκταία περίπτωση που αυτά τα λυπηρά φαινόμενα εμφανιστούν και στον δικό μας Δήμο.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet