Πολίτες σε Δράση: Να ανακατανεμηθούν οι πόροι για άμεση αντιμετώπιση ειδικών αναγκών της πανδημίας σε Λυκόβρυση-Πεύκη
Κοινωνία

Πολίτες σε Δράση: Να ανακατανεμηθούν οι πόροι για άμεση αντιμετώπιση ειδικών αναγκών της πανδημίας σε Λυκόβρυση-Πεύκη

Με αφορμή την ψήφιση προϋπολογισμού και τεχνικού προγράμματος, για το έτος 2021, από το Δημοτικό Συμβούλιο Λυκόβρυσης-Πεύκης, η παράταξη Πολίτες σε Δράση, με επικεφαλής τον δημοτικό σύμβουλο, Ηλία Κατσαρό, δημοσιοποιεί τις θέσεις της όσων αφορά τις προτεραιότητες που πρέπει να θέσει η διοίκηση του Δήμου για το τρέχον έτος.

Ειδικότερα, η παράταξη αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση:

Η ψήφιση του προϋπολογισμού, είναι μια κορυφαία πολιτική διαδικασία, καθώς εκεί αποτυπώνεται, με περιγραφές και ποσά, η λειτουργία αλλά και οι προγραμματισμένες δράσεις του Δήμου.

Η παράταξη μας, όπως εξ αρχής έχει δημόσια δηλώσει, αντιμετωπίζει αυτή τη διαδικασία στην ουσία της, επισημαίνοντας θετικά και αρνητικά σημεία και το κυριότερο κάνοντας προτάσεις.

Η ενεργή παρέμβασή μας ξεκινά από το τεχνικό πρόγραμμα, το οποίο αποτελεί προάγγελο του προϋπολογισμού και συνεχίζει έως την τελευταία αναθεώρησή του μέσα στη χρονιά, προκειμένου να συμπεριληφθούν όσα κρίνουμε απαραίτητα για τη βελτίωση της ζωής των συμπολιτών μας.

Ο φετινός προϋπολογισμός, σαφώς διαφέρει από τους προηγούμενους, δεδομένου ότι υπάρχουν σημαντικές εκκρεμότητες από την εκτέλεση του περσινού προϋπολογισμού, λόγω της πανδημίας. Ωστόσο, εντοπίζουμε στοιχεία που αιτιολογούν την επιφυλακτική στάση μας κατά την ψήφιση, τα οποία θα βρεθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και θα αποτελέσουν  τον πυρήνα της δημόσιας παρέμβασής μας το επόμενο διάστημα.

Οι παρατηρήσεις μας:

  • Το 2020, συνεχίστηκε η πλημμελής χρηματοδότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς περίπου το 50% των προϋπολογισμένων πόρων δεν έχει καταβληθεί μέχρι στιγμής, με αποτέλεσμα όλο και περισσότερο μέρος της λειτουργίας του Δήμου να επιβαρύνει τους ήδη βαριά φορολογημένους δημότες.
  • Παρατηρούνται ολιγωρίες σε ενέργειες που σχετίζονται με τη συντήρηση του εξοπλισμού με αποτέλεσμα την απαξίωση του και τη σημαντική υποβάθμιση του επιπέδου των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους δημότες. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι ότι το κονδύλι για τη συντήρηση των μηχανημάτων καθαριότητας το 2020 απορρίφθηκε σε ποσοστό μικρότερο του 10%.
  • Το μοντέλο της εστίασης για την εκμετάλλευση των ακινήτων του Δήμου μας, φαίνεται ότι έχει εξαντλήσει τα όριά του. Οι πραγματικές εισπράξεις τα τελευταία χρόνια είναι ελάχιστες, συνεχόμενες ρυθμίσεις και αναθεωρήσεις των συμβάσεων απαιτούνται και τελικά η απόδοση σε σχέση με την αντίστοιχη επένδυση είναι πολύ προβληματική.
  • Απαραίτητα έργα για την θωράκιση και την ομαλή λειτουργία της ζωής του Δήμου, έχουν μείνει στάσιμα για μεγάλο χρονικό διάστημα, δημιουργώντας προβλήματα τόσο στην καθημερινότητα όσο και στις υποδομές. Ο κ. δήμαρχος ανακοίνωσε σειρά έργων που δρομολογούνται σταδιακά, ωστόσο δεν υπάρχει αμφιβολία ότι χρειάζεται μεγαλύτερη εγρήγορση, σωστότερη προτεραιοποίηση των αναγκών και καλύτερος σχεδιασμός δράσεων εκ μέρους της δημοτικής αρχής. 

Οι προτάσεις μας:

  • Να ενταχθούν στις αμέσως επόμενες αναθεωρήσεις του προϋπολογισμού οι δαπάνες που απαιτούνται για την ασφάλεια των σχολικών κτηρίων, όπως για παράδειγμα το έργο της αντικεραυνικής προστασίας. Τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα σε όμορες περιοχές, αναδεικνύουν την αναγκαιότητα αυτή, η οποία άλλωστε αποτελεί εδώ και δύο χρόνια εισήγηση  της Τεχνικής Υπηρεσίας. 
  • Να εφαρμοστεί άμεσα, πρόγραμμα προστασίας των δασών, που θα περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστο τους απαραίτητους ψεκασμούς και τις αναγκαίες εργασίες ανανέωσης του εδάφους και των δέντρων, καθώς παρά τις περσινές εξαγγελίες της διοίκησης, τα τελευταία δύο χρόνια δεν έχει γίνει τίποτα προς αυτή την κατεύθυνση.
  • Να προσδιοριστεί το συντομότερο δυνατόν, το επιπλέον ποσό που θα εισπράξει ο Δήμος μέσω των «αδήλωτων τετραγωνικών» και να επιστρέψει αυτό το ποσό στους πληττόμενους από την κρίση συνδημότες μας, είτε μέσω μείωσης των δημοτικών φόρων είτε μέσω άλλων ενισχυτικών ενεργειών.
  • Να υπάρξουν άμεσες ενέργειες για την υλοποίηση του έργου της κεντρικής πλατείας στην Πεύκη. Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου εντός του 2019 για διαμόρφωση πλατείας ήταν συγκεκριμένη και δεσμευτική. Προφανώς εάν υπάρχει δυνατότητα για άμεση έναρξη και των εργασιών δημιουργίας υπόγειου πάρκινγκ, όπως υποστήριξε ο κ. δήμαρχος θα ήταν ευχής έργον και θα αποτελούσε την καλύτερη επιλογή για την κάλυψη των μελλοντικών αναγκών της πόλης, ωστόσο δεν χωρούν πλέον άλλες καθυστερήσεις.  
  • Να ανακατανεμηθούν οι πόροι με σκοπό την άμεση αντιμετώπιση των ειδικών αναγκών που δημιουργεί η πανδημία. Κατά την άποψη μας προβλήματα σαν την έλλειψη μέσου παρακολούθησης της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης για μαθητές, δεν αντιμετωπίζονται με καλοδεχούμενες βεβαίως χορηγίες ιδιωτών, αλλά με έγκαιρες ενέργειες της δημοτικής αρχής σε συνεργασία με τις Σχολικές Επιτροπές.
  • Ενόψει της ψήφισης του νέου ΓΠΣ της Λυκόβρυσης, να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να διασφαλιστεί ο προαστιακός χαρακτήρας της πόλης και να αντιμετωπιστούν οι περιβαλλοντικές και κυκλοφοριακές επιπτώσεις που αναμένεται να υπάρξουν στο κοντινό μέλλον από την ανέγερση και τη λειτουργία του νέου Mall.
  • Τέλος, να αποκατασταθεί και να προφυλαχθεί στο μέλλον, το έργο που έχει δημιουργήσει και δωρίσει ο συμπολίτης μας, διεθνούς φήμης και κύρους καλλιτέχνης κ. Αληθεινός στον Δήμο μας, γιατί η τωρινή του κατάσταση δεν τιμά τον πολιτισμό και την αισθητική μας.

Με γνώμονα την υπεύθυνη και αποτελεσματική δημόσια παρουσία μας, οι προτάσεις μας αυτές έχουν κατατεθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο και ευχόμαστε να αποτελέσουν αντικείμενο ενός παραγωγικού διαλόγου με όλες τις δημοτικές παρατάξεις και τους φορείς της πόλης μας.

Για τον σκοπό αυτόν, προτείναμε και την άμεση διοργάνωση μιας συνάντησης του δημάρχου με όλους τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, ώστε να αναδειχθούν οι άμεσες προτεραιότητες και να δρομολογηθούν οι απαραίτητες ενέργειες.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet