Συνάντηση Επιτροπής Αδελφοποιήσεων Δήμου Λυκόβρυσης-Πεύκης με εκπροσώπους του ρωσικού προαστίου Vityazevo
Κοινωνία

Συνάντηση Επιτροπής Αδελφοποιήσεων Δήμου Λυκόβρυσης-Πεύκης με εκπροσώπους του ρωσικού προαστίου Vityazevo

Με αφορμή το γεγονός ότι το 2021 εορτάζεται ως το κοινό έτος Ιστορίας μεταξύ Ελλάδoς – Ρωσίας με εκδηλώσεις του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, η Eπιτροπή Aδελφοποιήσεων του Δήμου Λυκόβρυσης-Πεύκης επέλεξε να συνάψει σχέσεις συνεργασίας και επικοινωνίας με τη rώσικη πόλη της Anapa και ιδιαίτερα με το προάστειο Vityazevo, όπως ενημερώνει ο αντιδήμαρχος Πεύκης, Διεθνών Σχέσεων και Επιχειρηματικότητας, Παναγιώτης Ιωάννου.

Όπως τονίζει, σκοπός της συνάντησης ήταν να γνωριστούν αμφότεροι οι εκπρόσωποι από τις δύο χώρες και να γίνει η πρώτη προσέγγιση για την ανάπτυξη διαύλων επικοινωνίας μεταξύ τους. Το συγκεκριμένο προάστιο επιλέχθηκε με δεδομένο ότι στην πλειονότητά τους οι κάτοικοι είναι Ελληνικής και Ποντιακής καταγωγής, 2ης και 3ης γενιάς, οι περισσότεροι εξ αυτών από την περιοχή Καρς του Πόντου, σε αριθμό περίπου 4.000 ατόμων, οι οποίοι τιμούν τις παραδόσεις των προγόνων τους, ενώ γίνεται και εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας από τον κ. Παπαδόπουλο, αποσπασμένο εκπαιδευτικό του υπουργείου Παιδείας.

Η πόλη της Anapa βρίσκεται στη βόρεια ακτή της Μαύρης Θάλασσας και για τον λόγο αυτόν αποτελεί τουριστικό θέρετρο, που κατά τους καλοκαιρινούς μήνες υποδέχεται περίπου 800.000 με 1.000.000 άτομα για τουρισμό και για αυτό οι περισσότεροι κάτοικοι της περιοχής εργάζονται στον συγκεκριμένο κλάδο.

Ο Σύλλογος «Γοργιπία» έχει αναπτύξει στην περιοχή τις ακόλουθες πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες: Χορωδία, Θέατρο, Διδασκαλία μπουζουκιού και Ποντιακής Λύρας, Διδασκαλία Ποντιακής Διαλέκτου, Πρωταθλήματα Τάβλι και Ποδοσφαίρου, Φεστιβάλ Ελληνικής κουζίνας.

Οι εκπρόσωποι της επιτροπής Αδελφοποιήσεων του Δήμου Λυκόβρυσης-Πεύκης επαίνεσαν τους συνομιλητές για τη διατήρηση των ηθών και εθίμων της Ελληνικής και Ποντιακής παράδοσης και προθυμοποιήθηκαν να συμβάλλουν στη διατήρηση της επαφής με την Ελλάδα, ο καθένας εκπροσωπώντας τον φορέα με τον οποίο δραστηριοποιείται στον Δήμο.

«Δυστυχώς, οι συνθήκες λόγω της πανδημίας δεν επιτρέπουν, προς το παρόν και με τα μέχρι τώρα δεδομένα, ανταλλαγή ανθρώπων και εύκολα ταξίδια στο εξωτερικό», όπως σημειώνει ο κ. Ιωάννου, προσθέτοντας ότι παρ’ όλα αυτά, προτάθηκε:

  • Να αξιοποιηθεί η πολύχρονη και πρακτική εμπειρία των Μοντεσσοριανών Σχολείων σε θεσμούς παιδείας, γνώσης και ανταλλαγής ιδεών σε ήδη εφαρμοσμένα προγράμματα στο σχολείο, όπως το Model United Nations (MUN), το διαπολιτισμικό πρόγραμμα ARMAMO και το Erasmus, ώστε να γίνει ανταλλαγή στοιχείων επικοινωνίας (e-mail) μεταξύ των μαθητών του σχολείου και των μαθητών του σχολείου του Vityazevo, προάγοντας την επικοινωνία και τη φιλία και ίσως την επαφή για ένα μελλοντικό ταξίδι ανταλλαγής.
  • Να έρθουν σε επαφή (μέσω διαδικτυακών συναντήσεων) τα παιδιά του σχολείου του Vityazevo, επίσης, με άλλα παιδιά και προσκόπους από τη Λυκόβρυση-Πεύκη, προάγοντας την επικοινωνία και τη φιλία.
  • Να γνωστοποιηθεί και στα 33 μέλη της Επιτροπής Αδελφοποίησης του Δήμου Λυκόβρυσης-Πεύκης το περιεχόμενο της πρώτης αυτή συνάντησης και να μεταδοθεί το αίσθημα της συγκίνησης και του ενθουσιασμού που διέπει τους συγκεκριμένους Έλληνες του Εξωτερικού.
  • Να προσφερθεί βοήθεια στην εκμάθηση ποντιακών χορών ή σε μαθήματα σκάκι (μέσω διαδικτύου κυρίως), αλλά και μελλοντικά να διοργανωθεί κάποιο διά ζώσης φεστιβάλ ή ολιγοήμερη εκδρομή και εκατέρωθεν φιλοξενία στις δυο πόλεις, εάν οι συνθήκες κάποια στιγμή το επιτρέψουν.
  • Αφού έγινε γνωστό ότι στο Vityazevo λειτουργεί βιβλιοθήκη με ελληνικά βιβλία, συζητήθηκε από τα μέλη του συλλόγου, εάν υπάρχει η δυνατότητα, οι φορείς του Δήμου Λυκόβρυσης-Πεύκης να ζητήσουν από τα μέλη τους δωρίσουν κάποια βιβλία ελληνικής παιδικής λογοτεχνίας, για θα σταλούν στο Vityazevo για τον εμπλουτισμό της βιβλιοθήκης.

Τέλος, ανανεώθηκε το ραντεβού για επικοινωνία των μελών του Συλλόγου «Γοργιπία» με το σύνολο των 33 μελών της Επιτροπής Αδελφοποιήσεων.

Στη διαδικτυακή συνάντηση μέρους της Επιτροπής Αδερφοποιήσεων του Δήμου Λυκόβρυσης-Πεύκης με εκπροσώπους του προαστίου Vityazevo (Витязево) συμμετείχαν:

Εκπρόσωποι του προαστίου.

Σταφιονίδης Δημήτρης – αντιπρόεδρος του Συλλόγου «Γοργιπία» Ελληνοποντίων του Vityazevo.

Έντισον Ιαννίδης – μέλος ΔΣ του Συλλόγου «Γοργιπία» Ελληνοποντίων του Vityazevo.

Παπαδόπουλος Παύλος – αποσπασμένος εκπαιδευτικός του υπουργείου Παιδείας στο Vityazevo.

Οι εκπρόσωποι της Επιτροπής Αδελφοποιήσεων Δήμου Λυκόβρυσης-Πεύκης Ιωάννου Παναγιώτης, Ζαχόπουλος Θανάσης, διευθυντής Μοντεσσοριανών Σχολείων, Παπαζαχαρίου Θωμάς, πρόεδρος Εξωραϊστικού Πολιτιστικού Αθλητικού Συλλόγου Λυκόβρυσης Πεύκης «Αριστοτέλης», Ψυλλάκης Παναγιώτης, ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Ποντίων Μεταμόρφωσης «Ο Εύξεινος Πόντος», χοροδιδάσκαλος, Ρούσσου Ρόζα, αρχηγός 1ου Συστήματος Αεροπροσκόπων Πεύκης, Σαμπάνη Αγγελική, Σύλλογος Ποντίων.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet