Συνεχίζονται τα δημοτικά τέλη «δύο ταχυτήτων» στον Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης
Κοινωνία

Συνεχίζονται τα δημοτικά τέλη «δύο ταχυτήτων» στον Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης

Συνεχίζεται η «τραγελαφική» κατάσταση στον Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης σε ό,τι αφορά τα δημοτικά τέλη, αφού, αν και έχουν περάσει χρόνια από την ενοποίηση των δύο πρώην Δήμων Πεύκης και Λυκόβρυσης, οι δημότες εξακολουθούν να πληρώνουν διαφορετικά τέλη, αναλόγως που κατοικούν! Αλλά ακόμη κι επαγγελματίες να είναι, πληρώνουν τέλη για τα καταστήματά τους με βάση διαφορετικές κατηγορίες υπολογισμού των τετραγωνικών μέτρων.

Αυτό ήταν ένα από τα θέματα τα οποία έθιξαν οι παρατάξεις της μειοψηφίας κατά τη συζήτηση για τα δημοτικά τέλη και τους δημοτικούς φόρους του 2019 στο Δημοτικό Συμβούλιο Λυκόβρυσης – Πεύκης, στη συνεδρίαση της Τρίτης 31 Οκτωβρίου 2017. Πάντως, μέχρι το τέλος του 2019, όπως τονίστηκε από την εκπρόσωπο της Οικονομικής Υπηρεσίας, δεν πρόκειται να επιτευχθεί η… πολυπόθητη σύγκλιση, αφού η διατήρηση του ειδικού τέλους των 0,40 ευρώ στη Δημοτική Κοινότητα Λυκόβρυσης, για το έργο στο Ο.Τ.9 δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο.

Και αυτό το ειδικό τέλος -«χαράτσι» κατά τη μειοψηφία- ήταν το άλλο θέμα που απασχόλησε το Σώμα, ανοίγοντας έναν νέο κύκλο αντιπαράθεσης για το εάν πρέπει ή όχι να διατηρείται, από τη στιγμή που η Περιφέρεια Αττικής έχει αναλάβει τη χρηματοδότηση της ολοκλήρωσης του έργου. Το μεγαλύτερο τμήμα της μειοψηφίας επιμένει ότι το εν λόγω τέλος εισπράττεται παρανόμως, ενώ η διοίκηση συνεχίζει να υποστηρίζει ότι αυτό αφορά τη δανειακή σύμβαση για την αγορά του οικοπέδου και δεν μπορεί ν’ αφαιρεθεί πριν τη λήξη αυτής. Ωστόσο, δεν πήρε θέση στις προτροπές συμβούλων της μειοψηφίας να προχωρήσει στην αποπληρωμή της σύμβασης, χρησιμοποιώντας μέρος του πλεονάσματος που εμφανίζει ο Δήμος, ώστε να μπορέσει ν’ αφαιρέσει τώρα το ειδικό τέλος και να εξομοιώσει τα δημοτικά τέλη μεταξύ των δύο Δημοτικών Κοινοτήτων.

Το τρίτο «μέτωπο» που άνοιξε σχετικά με τα δημοτικά τέλη ήταν το γεγονός που επεσήμαναν πολλά μέλη της μειοψηφίας, δηλαδή ότι σε αντίθεση με τους περισσότερους Δήμους της χώρας γενικότερα, αλλά και του Βορείου Τομέα ειδικότερα, η διοίκηση του δημάρχου Τάσου Μαυρίδη εξακολουθεί να διατηρεί αμείωτους τους σχετικούς φόρους. Και όχι μόνο αυτό, αλλά στο πρώτο έτος της θητείας της -όπως υποστηρίχθηκε- είχε προχωρήσει σε γενναία αύξηση (50%) στους δημοτικούς φόρους. Ζητήθηκε δε η μείωση των δημοτικών τελών από 10% έως 15%, ενώ προτάθηκαν και τρόποι για να επιτευχθεί αυτό, ώστε να «παρακαμφθεί» ο στενός «κορσές» που έχει επιβληθεί στους Δήμους αναφορικά με τα ανταποδοτικά έσοδα.

Η διοίκηση, από την πλευρά της, υποστήριξε ότι δεν μπορεί να προχωρήσει σε μείωση δημοτικών τελών, την ώρα που διεκδικεί την πρόσληψη εργαζομένων στην καθαριότητα, ενώ τόνισε ότι η διαμόρφωση του συγκεκριμένου φόρου καθορίζονται από τις ανάγκες του Δήμου, τόσο σε επίπεδο προσωπικού, όσο και ανανέωσης του εξοπλισμού της (π.χ. οχήματα κ.ά). Μάλιστα, ο δήμαρχος προσπάθησε να αντικρούσει τα περί μειώσεων δημοτικών τελών σε άλλους Δήμους, λέγοντας ότι αυτοί δεν έχουν υψηλό δανεισμό, ενώ διαθέτουν και μεγαλύτερα έσοδα από τον Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης, για να δεχθεί τα «πυρά» συμβούλων της μειοψηφίας, οι οποίοι υποστήριξαν ότι ο δανεισμός ενός Δήμου δεν έχει καμία σχέση με τα ανταποδοτικά τέλη, τα έσοδα από τα οποία αποκλειστικώς διατίθενται για την παροχή προς τους πολίτες υπηρεσιών Καθαριότητας.

Τελικώς, η διοίκηση επέμεινε στην εισήγησή της, η πρόταση της μειοψηφίας για μειώσεις απορρίφθηκε και το Δημοτικό Συμβούλιο, κατά πλειοψηφία, αποφάσισε τη διατήρηση των δημοτικών τελών και δημοτικών φόρων στα ίδια με τα περσινά επίπεδα.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet