Σύλλογος Κατοίκων Ηλιακού Χωριού: Είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε καθημερινά με τα βοθρολύματα
Κοινωνία

Σύλλογος Κατοίκων Ηλιακού Χωριού: Είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε καθημερινά με τα βοθρολύματα

Σοβαρές καταγγελίες για την κατάσταση που επικρατεί στο αποχετευτικό δίκτυο του Ηλιακού Χωριού κάνει ο Σύλλογος Κατοίκων της περιοχής, επιρρίπτοντας ευθύνες τόσο στο αρμόδιο υπουργείο και την ΕΥΔΑΠ, όσο και στη διοίκηση του Δήμου Λυκόβρυσης-Πεύκης.

Οι κάτοικοι της περιοχής, όπως καταγγέλλεται, ζουν καθημερινά με τα βοθρολύματα, και πλέον ζητούν την επέμβαση των αρμοδίων, αλλά και τις θέσεις των υποψηφίων δημάρχων του Δήμου για το σημαντικό ζήτημα που δυσκολεύει την καθημερινότητά τους.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Συλλόγου Κατοικων Ηλιακού Χωριού:

Αποτελούμε τη μοναδική συνοικία του ενιαίου Δήμου, αλλά και σε όλη τη περιοχή των Βορείων Προαστίων της Αθήνας, που ακόμα εξακολουθούμε να υποφέρουμε από τα βοθρολύματα.

Έχουμε υποστεί για πολλά χρόνια τις βρομιές των ακαθάρτων. Πιο έντονα και συχνά όσοι ζουν σε ισόγεια (ειδικά στα πιο χαμηλά σημεία των οδών), και όσοι κατοικούν κοντά ή εργάζονται και κινούνται στην κάτω πλατεία του οικισμού.

Κάποιες πρώτες συλλογικές ενέργειες

Σύλλογος και οικιστές και ειδικά όσοι μένουν σε ισόγεια, πρέπει να παρέμβουμε πάλι για τα βοθρολύματα όπου και εάν χρειαστεί. Να διεκδικήσουμε να γίνει επιτέλους ολόκληρο το αναγκαίο αποχετευτικό έργο με βάση τις προτάσεις της ΕΥΔΑΠ.

Εάν μείνουν ως έχουν οι λειψοί αγωγοί ακαθάρτων, θα συνεχίσουμε τις ιδιωτικές δαπάνες σε συνεργεία αποφράξεων (να δίνουμε «ασπιρίνες» για μια βαριά «αρρώστια») και να αποδεχτούμε ως μόνιμη παρέα τα βοθρολύματα.

Καταγραφή της κατάστασης

Πέρα από τα απερίγραπτα χάλια με τα συχνά βοθρολύματα στη κάτω πλατεία (Μ. Μερκούρη – καταστήματα), σε 10 δρόμους του οικισμού λείπουν εντελώς οι νόμιμοι αγωγοί ακαθάρτων (Δάσους, Αθηνάς, Θαλή, Δημοκρίτου, Ηρακλείτου, Δήμητρος, Πυθαγόρα, Θησέως, Πτολεμαίου, Επικούρου).

Επίσης, σε 5 δρόμους λείπει ένα τμήμα των αγωγών ακαθάρτων (Ήρας, Ηλίου, Ιπποκράτους, Ευκλείδου, Αριστοτέλους).

Ακόμη, σε 3 δρόμους υπάρχει ανεπτυγμένο δίκτυο αγωγών ακαθάρτων (Φαέθοντος, Προμηθέως, Ασκληπιού). 

Όμως ελλείψεις υπάρχουν σε όλους και στους 18 δρόμους του οικισμού μας. Λείπουν παντού οι απαραίτητες αυτόνομες κάθετες συνδέσεις (οι διακλαδώσεις όπως τις αναφέρει η ΕΥΔΑΠ).

Οι αιτίες του προβλήματος

Είναι από χρόνια διαπιστωμένο: Στη διάρκεια κατασκευής των αγωγών ακαθάρτων του οικισμού, εντελώς αυθαίρετα, παρακάμφθηκαν οι εγκεκριμένες, οι νόμιμες μελέτες.

Έτσι δημιουργήθηκε ένα κολοβό – ελλιπέστατο και προβληματικό δίκτυο ακαθάρτων:

Α) Λείπουν 1.050 περίπου μέτρα αγωγών ακαθάρτων από τους δρόμους μας.

Β) Λείπουν 95 αυτόνομες κάθετες συνδέσεις κάθε μιας πολυκατοικίας και κάθε μιας μονοκατοικίας με τον αγωγό του δρόμου.

Στα παραπάνω, σε συνδυασμό με τη μικρή διάμετρο πολλών μη εγκεκριμένων αγωγών, οφείλονται κατά κύριο λόγο τα συχνά εμφράγματα των δικτύων και η εμφάνιση των βοθρολυμάτων.

Η λύση του προβλήματος βρίσκεται στις προτάσεις της ΕΥΔΑΠ

Εδώ και πολλά χρόνια η ΕΥΔΑΠ για να παραλάβει το δίκτυο ακαθάρτων έβαζε και συνεχίζει να βάζει ως βασικό όρο να συμπληρωθούν τα κενά των αγωγών στους δρόμους, το ίδιο και οι κάθετες αυτόνομες συνδέσεις (διακλαδώσεις) των ακινήτων με τους αγωγούς.

Οι εξελίξεις τα τελευταία 3 χρόνια

Την άνοιξη του 2016, μετά από απόφαση του ΟΑΕΔ, από το υπουργείο Εργασίας εγκρίθηκε δαπάνη 585 χιλιάδων ευρώ για τη συμπλήρωση των αγωγών ακαθάρτων του οικισμού.

Επιλέχθηκε από τον ΟΑΕΔ να εκτελεστεί το σοβαρό συμπληρωματικό έργο από τον Δήμο μας(!) και όχι από την ΕΥΔΑΠ.

Από τότε άρχισε ένας νέος κύκλος καθυστερήσεων και απόδοσης ευθυνών που αφορούσαν στις μελέτες του έργου. Οι αρμόδιοι του ΟΑΕΔ έριχναν την ευθύνη για τις μελέτες στον Δήμο και από τον Δήμο επέστρεφαν τις ευθύνες στον ΟΑΕΔ.

Μόλις πρόσφατα (Ιανουάριος 2019) ο κ. δήμαρχος μας διαβεβαίωσε ότι «οι μελέτες είναι έτοιμες προς έγκριση», και αν υπάρξουν καθυστερήσεις στο εξής θα οφείλονται στην  ΕΥΔΑΠ.

Ήρθαμε ως σύλλογος πάλι ξανά σε επικοινωνία με την ΕΥΔΑΠ και έτσι μάθαμε για τις «κουτσουρεμένες» μελέτες που έχουν ως φυσικό αποτέλεσμα τις λειψές εγκρίσεις.

H εκ του νόμου απαραίτητη έγκριση της ΕΥΔΑΠ για το συμπληρωματικό έργο δόθηκε μεν, αλλά μόνο για 95 μέτρα αγωγών ακαθάρτων! 

Για αυτές τις εξελίξεις ζητήσαμε εξηγήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 12/3/2019. Ο κ. δήμαρχος απέφυγε να απαντήσει για το εάν υπάρχουν μελέτες για τις πολλές εκατοντάδες μέτρα των αγωγών, όπως και για τις αυτόνομες κάθετες διακλαδώσεις.

Απέφυγε επίσης ο κ. δήμαρχος κάθε σχόλιο στις ερωτήσεις που θέσαμε για τις σοβαρές υγρασίες στα καταστήματα και στο «Μ. Μερκούρη», για την απαράδεκτη κατάσταση με την οδό Μουστακλή, όπως και για το κτήριο G.

Προτείνουμε ορισμένα συλλογικά βήματα:

▪   Το θέμα βοθρολύματα στον οικισμό μας ζητάμε να έρθει άμεσα σε τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

▪  Παράσταση στην ηγεσία του ΟΑΕΔ.

▪   Παράσταση για ενημέρωση στην ΕΥΔΑΠ.

 Επίκαιρη ερώτηση ή αναφορά του Συλλόγου στην ελληνική  Βουλή, ζητώντας εξηγήσεις από το υπουργείο Εργασίας.

  Ενημέρωση εφημερίδων, καναλιών, ραδιοφώνων κ.λπ.

Για όσα σχετικά με τα βοθρολύματα θίγουμε στο κείμενό μας, ζητάμε απαντήσεις από τον ΟΑΕΔ και από την δημοτική Αρχή.

Απαντήσεις ζητάμε και από τους υποψηφίους δημάρχους Λυκόβρυσης-Πεύκη.

Διεκδικούμε να γίνουν όλα τα αναγκαία έργα.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet