Τοπική Αυτοδιοίκηση & Κοινωνική Πολιτική
Κοινωνία

Τοπική Αυτοδιοίκηση & Κοινωνική Πολιτική

Στις κοινωνικές ανάγκες που καλείται να καλύψει η Τοπική Αυτοδιοίκηση αναφέρεται ανακοίνωση που εξέδωσε η ομάδα προβληματισμού Λυκόβρυση Πεύκη 2020 στην ανακοίνωση που ακολουθεί.

Για μια ακόμη εβδομάδα, πριν το καλοκαίρι μας δημιουργήσει συνθήκες απαραίτητων διακοπών, εμείς συνεχίζουμε να σκεφτόμαστε και να προβληματιζόμαστε για το πώς θέλουμε να πορευθεί η νέα δημοτική αρχή που σε πολύ λίγο αναλαμβάνει τα ηνία της εξουσίας στη πόλη μας.

Βλέπετε ζούμε καθημερινά πάσης φύσεως ανατροπές της καθημερινότητάς μας οι οποίες μας δημιουργούν ανασφάλειες και φόβους σε οποιαδήποτε κοινωνική τάξη και αν ανήκουμε. Έτσι έχουμε όλοι ανεξαιρέτως ανάγκη στήριξης και βοήθειας πάσης φύσεως που οπωσδήποτε δεν είναι κατ΄ ανάγκη υλική.

Τα όσα συμβαίνουν στην πατρίδα μας τα τελευταία χρόνια έχουν αναμφισβήτητα δημιουργήσει κοινωνικές αλλοιώσεις και προοπτικές νεόπτωχης κοινωνικής πορείας και οικονομικής δυσπραγίας, από τις οποίες ελάχιστοι ακόμα ξεφεύγουν και ζουν όπως ζούσαν και πριν. Σε αυτή την περιρρέουσα κατάσταση οι τοπικές κοινωνίες καλούνται να διαδραματίσουν ρόλους πρωταγωνιστικούς και αποτελεσματικούς, την κύρια διανομή των οποίων θα κάνει η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι προσδοκώμενες δράσεις της.

Έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε ρόλους διαχειριστικούς των τοπικών προβλημάτων και αυτό να μας αρκεί. Είναι καιρός οι δημοτικοί άρχοντες να καταλάβουν ότι οι καιροί άλλαξαν και τα τοπικά προβλήματα των πολιτών έχουν πάρει εντελώς νέο περιεχόμενο που αγγίζουν τα όρια αυτής καθεαυτής της επιβίωσής τους. Και αυτό φαίνεται πια δια “γυμνού οφθαλμού” όσο και αν επιμελώς κάποια νοικοκυριά προσπαθούν να το αποκρύψουν για λόγους στοιχειώδους αξιοπρέπειας.

Και ας μη νομίζουμε ότι το “πλούσιο” προάστιό μας, με τις δύο πια ενωμένες πόλεις του, τη Λυκόβρυση και την Πεύκη, ξεφεύγει από τα όσα παραπάνω περιγράψαμε. Τα κοινωνικά δεδομένα άλλαξαν άρδην! Συμβαίνουν πρωτόγνωρες καταστάσεις που αγγίζουν τα όρια, χωρίς αυτό να είναι υπερβολή, της μη αντιμετωπίσιμης ανέχειας και φτώχειας σε συμπολίτες μας της διπλανής μας πόρτας.

Πόσο έτοιμη είναι η νέα δημοτική αρχή να ξεφύγει από τα τετριμμένα και αυτονόητα και να πορευθεί αντίθετα στο ρεύμα κάνοντας καθημερινές μικρές ή μεγάλες επαναστάσεις ανακουφίζοντας όλους όσους έχουν ανάγκη; Το πεδίο δράσης ανεξάντλητο! Από την ουσιαστική ανακούφιση των ανέργων μέχρι τα συσσίτια αναξιοπαθούντων συμπολιτών μας, από τα κοινωνικά φροντιστήρια σε μαθητές που αδυνατούν οι γονείς τους να ανταποκριθούν πια σε τέτοιες υποχρεώσεις μέχρι την ουσιαστική ανακούφιση μονογονεϊκών οικογενειών ή ανήμπορων ανθρώπων της τρίτης ηλικίας, που η εξαθλιωτική τους σύνταξη τούς στερεί ακόμα και αυτό το δικαίωμα στη ζωή.

Μπορεί να υπάρχει αντίλογος! Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει αντίστοιχα προγράμματα τα οποία έτρεξαν και ορισμένα από αυτά με κάποια αποτελεσματικότητα, όπως για παράδειγμα το “Βοήθεια στο σπίτι”. Η λαίλαπα όμως των κοινωνικών ανατροπών της σημερινής πραγματικότητας απαιτεί ρηξικέλευθες αποφάσεις με φαντασία, αυταπάρνηση και σταυρική διάθεση. Είναι πια απαίτηση ζωής για τους νέους δημοτικούς άρχοντες που καλούνται να γράψουν ιστορία στα νέα δρώμενα της πόλης μας, που μόνο ανθρωπιά και υπέρμετρη κοινωνική ευαισθησία απαιτούν.

Το περιμένουμε επιτακτικά.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Λυκόβρυση Πεύκη 2020 (https://www.facebook.com/likopefki2020 )

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet