Ψήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου Λυκόβρυσης – Πεύκης κατά των πλειστηριασμών
Κοινωνία

Ψήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου Λυκόβρυσης – Πεύκης κατά των πλειστηριασμών

Ψήφισμα κατά των πλειστηριασμών ενέκρινε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Λυκόβρυσης – Πεύκης σε συνεδρίασή του που διεξήχθη την Τρίτη 19 Ιουνίου 2018.

Ακολουθεί το ψήφισμα:

Το Δημοτικό Συμβούλιο Λυκόβρυσης – Πεύκης παρακολουθεί με ιδιαίτερη ανησυχία τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την καταιγίδα πλειστηριασμών, που σαρώνει πλέον όλη την Ελλάδα.

Μετά τις τράπεζες, τα ασφαλιστικά ταμεία και το Ελληνικό Δημόσιο ξεκίνησαν ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς κατοικιών, οικοπέδων, γραφείων, καταστημάτων, αγροτεμαχίων για οφειλές… άνω των 500 ευρώ.

Θεωρούμε ανεπίτρεπτο στη σημερινή κρίσιμη οικονομική και κοινωνική συγκυρία να γίνονται πλειστηριασμοί ακινήτων που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και σε πολίτες που αποδεδειγμένα αδυνατούν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους.

Λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης και της ανεργίας, πολλοί συμπολίτες μας έχουν περιέλθει σε αντικειμενική αδυναμία να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες, τα ασφαλιστικά ταμεία, το Δημόσιο και τους Δήμους.

Για το πρόβλημα αυτής της αδυναμίας δεν ευθύνονται οι πολίτε, αλλά κυρίως οι τράπεζες που τους ενέπλεξαν στον κυκεώνα του δανεισμού, η ελάττωση της πλήρους απασχόλησης, η άγρια λιτότητα, η μείωση μισθών και συντάξεων.

Η αδυναμία αποπληρωμής οφειλών εξελίσσεται σε μείζον κοινωνικό και πολιτικό πρόβλημα, το οποίο δεν αντιμετωπίζεται με κατασχέσεις ή απειλές κατασχέσεων.

Η οικονομική κατάσταση των λαϊκών στρωμάτων αναμένεται να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο με τη μείωση του αφορολόγητου ορίου και τις νέες μειώσεις των συντάξεων.

Αντί για μέτρα προστασίας των πολιτών που αδυνατούν λόγω κρίσης να ανταποκριθούν στις οφειλές τους, το νομοθετικό πλαίσιο γίνεται αυστηρότερο και αναπτύσσεται η βία της δυναμικής καταστολής των αντιδράσεων των πολιτών.

Είναι αναγκαία η απόλυτη προστασία της πρώτης κατοικίας με τη δημιουργία αυτοτελούς νομοθετικού πλαισίου και την ορθολογική διαχείριση του ζητήματος των δανείων και του πλαισίου των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, ειδικότερα όταν αφορούν πολίτες με μικρά εισοδήματα, ανέργους, βαριά ασθενείς ή ανάπηρους και εν γένει για όσους μπορεί εύκολα να αποδειχθεί ότι έχουν πληγεί από την κρίση των τελευταίων χρόνων είτε είναι μισθωτοί είτε επαγγελματίες είτε συνταξιούχοι.

1. Tο Δημοτικό Συμβούλιο Λυκόβρυσης – Πεύκης, ζητά την άμεση αναστολή όλων των πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης και πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας των μη δυνάμενων συμπολιτών μας  να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

2. Το Δημοτικό Συμβούλιο απαιτεί από την κυβέρνηση να θεσμοθετήσει άμεσα τη δυνατότητα διαγραφής όλων των μικρο – οφειλών για νοικοκυριά, μικροεπαγγελματίες, που αποδεδειγμένα δεν μπορούν και δεν έχουν να πληρώσουν, με ευθύνη και απόφαση των Δημοτικών Συμβουλίων.

3.  Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίζει να συνδράμει στην αναζήτηση τρόπων απαλλαγής σε όλους όσους εντάσσονται στο Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης, είναι μακροχρόνια άνεργοι, ΑμεΑ με αναπηρία πάνω από 65%, πολύτεκνοι – είναι καταγεγραμμένοι από την κοινωνική τους υπηρεσία ως οικονομικά ανήμποροι, που προσφεύγουν στις δομές φτώχειας του Δήμου.

4. Ο Δήμος ζητάει να σταματήσει κάθε διαδικασία κατάσχεσης λογαριασμών, το μπλοκάρισμα της φορολογικής ενημερότητας λαϊκών νοικοκυριών, μικροεπαγγελματιών για μικροοφειλές.   

5. Ο Δήμος θα διασφαλίσει τις διαδικασίες είσπραξης  οφειλών από  μεγάλες επιχειρήσεις που μόνιμα υπεκφεύγουν.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet