Εκδήλωση μνήμης της ιστορίας και του πολιτισμού της Μικράς Ασίας
Κοινωνία

Εκδήλωση μνήμης της ιστορίας και του πολιτισμού της Μικράς Ασίας

Με επίκεντρο τις αξίες και τα διαχρονικά μηνύματα που πηγάζουν από την ιστορική διαδρομή των Μικρασιατών υλοποιήθηκε ένα μοναδικό αφιέρωμα με θέμα «Μικρασία – Ημέρες Μνήμης & Πολιτισμού» το Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016, στο Δημοτικό Θέατρο Πεύκης. Το ΠΕΑΠ Δήμου Λυκόβρυσης Πεύκης, ο Σύλλογος Μικρασιατών Πεύκης – Λυκόβρυσης «Ιωνία», το Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔΙΣΜΕ) και το Κέντρο Νεότητας του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονα Πεύκης τίμησαν τον Μικρασιατικό Ελληνισμό σε μια εκδήλωση μνήμης και ιστορικής συνέχειας.

Στον χαιρετισμό της η πρόεδρος του ΠΕΑΠ Μαρίνα Πατούλη-Σταυράκη μίλησε για τη σπουδαία κληρονομιά των Μικρασιατών, τα ήθη και έθιμα καθώς και για την ευθύνη που έχουμε όλοι στη διατήρηση, διάδοση και προβολή του μακραίωνου Πολιτισμού μας. «Πρέπει να θυμόμαστε, πρέπει να μιλούμε κάθε τέτοια μέρα, για την πίκρα, τη νοσταλγία και τον ξεριζωμένο πόθο εκατομμυρίων ανθρώπων για τις χαμένες, εγκαταλειμμένες μα αλησμόνητες μικρασιατικές πατρίδες. Τις ευτυχισμένες στιγμές τους, τον πόλεμο και τα δεινά του, τις ατομικές και οικογενειακές ταλαιπωρίες, την καχυποψία και εχθρότητα που αντιμετώπισαν» ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Πατούλη. Ενώ τόνισε ότ, «η Ιστορία των Ελλήνων αποτελεί αέναη κοιτίδα γνώσης και εφαλτήριο διατήρησης της εθνικής μας μνήμης».

Παράλληλα δεν παρέλειψε να συγχαρεί τον πρόεδρο του Συλλόγου «Ιωνία» κ. Γαζεπίζη και όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για την άψογη και γόνιμη συνεργασία που έχουν αναπτύξει με το ΠΕΑΠ στο πλαίσιο των πολιτιστικών δρωμένων του Δήμου. Η πρόεδρος του ΠΕΑΠ απένειμε τιμητική πλακέτα στον πατέρα Δημήτριο του Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονα για τη συμβολή και συμμετοχή της χορωδίας και των μουσικών συνόλων του Κέντρου Νεότητας με μικρασιάτικα τραγούδια στην εκδήλωση.

Στο τέλος της εκδήλωσης έγινε  η προβολή – παρουσίαση ενός μοναδικού – βραβευμένου ιστορικού ντοκιμαντέρ από το ΙΔΙΣΜΕ, με τίτλο «Στην Άκρη του Αιγαίου – Καστελλόριζο».

Μεταξύ άλλων την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο αντιπρόεδρος του ΠΕΑΠ Γιώργος Καρύμπας, ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Εκπαίδευσης & Εθελοντισμού Νίκος Γκαραβέλλας, οι δημοτικοί σύμβουλοι Άννα Ασπραδάκη και Μαριάννα Μαμαλάκη, ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης Λυκόβρυση Πεύκη.- Δημήτρης Κωνστάντος, μέλη του Δ.Σ του ΠΕΑΠ, ιερείς Ιερών Ναών του Δήμου, πρόεδροι συλλόγων και φορέων του Δήμου, καθώς και πλήθος πολιτών.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet