Λυκόβρυση – Πεύκη 2020: Τρεις ιεράρχες – Προστάτες της Παιδείας μας
Κοινωνία

Λυκόβρυση – Πεύκη 2020: Τρεις ιεράρχες – Προστάτες της Παιδείας μας

Τη μνήμη των Τριών Ιεραρχών τιμά η Λυκόβρυση – Πεύκη 2020, με αφορμή τη σημερινή θρησκευτική εορτή, με το ακόλουθο κείμενο:

Τρεις ιεράρχες – Προστάτες της Παιδείας μας

Έχει καθιερωθεί από την εποχή του Βυζαντίου και πιο συγκεκριμένα από την εποχή των Κομνηνών Αυτοκρατόρων γύρω στο 1.100 μ.Χ. η γιορτή των Τριών Ιεραρχών, Βασιλείου του Μεγάλου, Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννη του Χρυσοστόμου, να είναι αφιερωμένη στα γράμματα και στην Παιδεία γενικότερα. Αυτή η διαχρονική επέτειος τόσους αιώνες τώρα είναι ένας σταθμός πνευματικού ανεφοδιασμού για όλους μας, αλλά ιδιαίτερα για όσους βρίσκονται πολύ κοντά στην εκπαιδευτική διαδικασία οποιασδήποτε βαθμίδας.

Οι Τρεις Ιεράρχες «Φωστήρες της τρισηλίου θεότητος» όπως αναφέρει το απολυτίκιο της εορτής τους στις 30 Ιανουαρίου κάθε χρόνο, υπήρξαν φωτεινά παραδείγματα αρετής και γνώσης, ασυνήθιστης μόρφωσης και ανιδιοτελούς προσφοράς προς τους συνανθρώπους τους, αγάπης και θυσίας χωρίς όρια, συμβιβασμούς και εκπτώσεις. Έζησαν σε μια πολύ ταραγμένη εποχή για τον Χριστιανισμό και την Ορθοδοξία, αλλά η ευρύτητα της σκέψης τους και το σπάνια ανοικτό μυαλό τους για την εποχή τους, τους κατέστησε οδοδείκτες προς τη πρόοδο και τη σφαιρική μόρφωση που για εκείνη την εποχή ήταν σπάνιο.

Ασχολήθηκαν και οι τρεις με παιδαγωγικά θέματα που όποιος σήμερα τα μελετά νομίζει ότι γράφτηκαν χθες!! Καυτηρίασαν αμείλικτα το πλούτο και το χρήμα γενικότερα και έκαναν  ό,τι ήταν δυνατόν να ανακουφίσουν τους ανήμπορους και τους ασθενέστερους, δίνοντας μάχες μεγάλες για την άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων της εποχής τους. Σπούδασαν αρχαία ελληνική φιλοσοφία και πήραν από αυτήν όλα τα καλά της στοιχεία που μαζί με το ορθόδοξο δόγμα του Χριστιανισμού δημιούργησαν το πρότυπο του ανθρώπου της εποχής τους το οποίο μέχρι σήμερα είναι επίκαιρο, σπουδαίο και αφάνταστα διαχρονικό.

Για όλους αυτούς τους λόγους «πάντες οι των λόγων αυτών ερασταί συνελθόντες ύμνους τιμήσωμεν…». Ας παραμερίσουμε ιδεοληψίες και καιροσκοπισμούς και ας τιμήσουμε όλοι μας τη σημερινή γιορτή. Η πατρίδα μας έχει ανάγκη από σταθμούς ανάνηψης και αυτοσυνειδησίας μέσα στη λαίλαπα της σύγχυσης των ιδεών και ιδιαίτερα η νέα γενιά που καλείται να σηκώσει το σταυρό του μαρτυρίου της… Η χάρις και η ευλογία των Τριών Ιεραρχών να είναι για όλους μας μια χειροπιαστή πραγματικότητα. Είναι συγκλονιστική απαίτηση των σύγχρονων καιρών μας.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet