«Arizona Dream» στον Πολυχώρο «Δαγκλή 16»
Κοινωνία

«Arizona Dream» στον Πολυχώρο «Δαγκλή 16»

Την ταινία «Arizona Dream» προβάλει ο Πολυχώρος «Δαγκλή 16» στην Πεύκη την Κυριακή 9 Απριλίου 2017, στο πλαίσιο της «Ταινίας των εφτάμισυ».

Ώρα έναρξης: 19:30. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Λίγα λόγια για την ταινία από τον Πολυχώρο «Δαγκλή 16»

Η «ονειρική» δημιουργία του Σέρβου σκηνοθέτη Emir Kusturica (Εμίρ Κουστουρίτσα) του 1993 σε σενάριο του ίδιου και του David Atkins (Ντέιβιντ Άτκινς). Την υπέροχη μουσική υπογράφει ο Goran Bregovic (Γκόραν Μπρέγκοβιτς).

Η ιστορία ενός ιπτάμενου ψαριού, ενός ονειροπόλου νέου, μιας χήρας που θέλει επίμονα να πετάξει και της πρόγονής της που έχει τάσεις αυτοκτονίας. Ο Axel (ένας συνεσταλμένος νεαρός που ασχολείται με την καταμέτρηση ψαριών), ο Leo (ένας μακρινός θείος που τον προσκαλεί για να παραβρεθεί στον επικείμενο γάμο του), η Elaine (μια μητέρα «στην κοσμάρα της») και η Grace (μια κόρη η οποία έχει πλήρη επίγνωση της «κοσμάρας» της μητέρας της) υπάρχουν, συναντιούνται, γνωρίζονται. Και δύο τινά μπορούν να συμβούν όταν γνωρίζονται άνθρωποι μεταξύ τους: ή να ταιριάξουν ή να μην ταιριάξουν. Εδώ όμως φαίνεται να συμβαίνουν και τα δύο ταυτόχρονα.

Τέσσερα χρόνια μετά τον θρίαμβο με τον «Καιρό των Τσιγγάνων» και δύο πριν την έκπληξη του «Underground», ο πιο αντιπροσωπευτικός σκηνοθέτης των Βαλκανίων δοκιμάζει να κάνει ταινία για πρώτη φορά σε Αμερικανικό έδαφος. Η έμφυτη τάση του ανθρώπου να ποθεί και να ονειρεύεται, είναι για τον Κουστουρίτσα το Α και το Ω της ταινίας. Και όταν οι άνθρωποι αδυνατούν να κάνουν τα όνειρα τους πραγματικότητα, γαντζώνονται από άλλους που πιστεύουν ως δυνατότερους για να τους απαλλάξουν από τα δεσμά τους. Κάπως έτσι λειτουργεί και ο χαρακτήρας του Τζόνι Ντεπ που αφουγκράζεται τα όνειρα των ψαριών, άρα και των υπολοίπων και θα αποτελέσει τον πόλο έλξης για τον καθένα τους. Ο κάθε ένας βλέπει στα μάτια του άλλου την προσωπική του σωτηρία, το μέσον για να πραγματοποιήσει την βαθύτερη επιθυμία του – ακόμα και την πιο ακραία- να ζήσει κάπου αλλού, να αγαπηθεί, να πετάξει μακριά.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Johnny Depp (Τζόνι Ντεπ, ως Axel Blackmar), Jerry Lewis (Τζέρι Λιούις, ως Leo Sweetie), Faye Dunaway (Φέι Νταναγουέι, ως Elaine Stalker), Lili Taylor (Λίλι Τέιλορ, ως Grace Stalker), κ.ά.

Η ταινία κέρδισε την «Ασημένια Αρκούδα» στο Φεστιβάλ Βερολίνου 1993.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet