Γ. Θεοδωρακόπουλος: Ήττα Μαυρίδη η ανάκληση θέματος πριν την ψηφοφορία
Πολιτική

Γ. Θεοδωρακόπουλος: Ήττα Μαυρίδη η ανάκληση θέματος πριν την ψηφοφορία

«Προσωπική ήττα» του δημάρχου Λυκόβρυσης – Πεύκης, Τάσου Μαυρίδη, χαρακτηρίζει την απόσυρση θέματος σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, Γιάννης Θεοδωρακόπουλος.

Το θέμα αφορούσε στη διάλυση σύμβασης με ιδιώτη μελετητή ο οποίος είχε αναλάβει μελέτες εξοικονόμησης ενέργειας για έξι κτήρια του Δήμου. Η εισήγηση προωθούσε την αποπληρωμή του 40% του συνολικού ποσού για την ολοκλήρωση της μιας μόνο από τις έξι μελέτες, ενώ ο μελετητής δεν θα προχωρούσε στην εκπόνηση των υπολοίπων μελετών.

Μάλιστα, στην απόσυρση του θέματος συναίνεσαν και οι δημοτικοί σύμβουλοι της μειοψηφίας, οι οποίοι δεν πείστηκαν από τον δήμαρχο «για μια νέα περίπτωση απευθείας ανάθεσης», όπως σημειώνεται στην ακόλουθη ανακοίνωση της παράταξης Συμμαχία Πολιτών:

Ο δήμαρχος δεν έπεισε ούτε τους δικούς του για μια νέα περίπτωση απευθείας ανάθεσης
Υποχρεώθηκε να ανακαλέσει το θέμα πριν από την ψηφοφορία

Το προτελευταίο θέμα (22ο) της ημερήσιας διάταξης του Δημοτικού Συμβουλίου δημιούργησε νέα προβλήματα στη δημοτική Αρχή και προσωπικά στον δήμαρχο Αν. Μαυρίδη, που στο τέλος βγήκε σοβαρά «λαβωμένος» από την ίδια την παράταξή του.

Ήταν ένα θέμα που φαινόταν ρουτίνας, αφού επρόκειτο για την περίπτωση διάλυσης μιας σύμβασης που είχε υπογράψει ο Δήμος με ιδιώτη μελετητή για εξοικονόμηση ενέργειας σε έξι κτήρια. Στο υπό κατασκευή κολυμβητήριο της Λυκόβρυσης, στο κολυμβητήριο της Πεύκης, σε δύο δημοτικά σχολεία της Πεύκης (1ο και 2ο) και σε δυο Λύκεια, της Λυκόβρυσης και στο 1ο Πεύκης. Αποδείχτηκε τελικά ότι το θέμα μόνο «αθώο» δεν ήταν.

Οι παρεμβάσεις του επικεφαλής της μεγαλύτερης παράταξης της αντιπολίτευσης Συμμαχία Πολιτών Πεύκης – Λυκόβρυσης, Γιάννη Θεοδωρακόπουλου, αλλά και άλλων συμβούλων της μειοψηφίας, κατήγγειλαν ότι πίσω από το θέμα κρυβόταν μια περίπτωση, με οσμή σκανδάλου. Μελετητής, που είχε αναλάβει το έργο με απόφαση του κ. Μαυρίδη (απευθείας ανάθεση) έναντι 22.940 ευρώ, θα έπαιρνε το 40% του συνολικού ποσού για την ολοκλήρωση της μιας μόνο από τις έξι μελέτες. Από τις υπόλοιπες πέντε αποσυρόταν μια ημέρα πριν από τη λήξη της πεντάμηνης προθεσμίας, η οποία αφορούσε και τις έξι περιπτώσεις και ο δήμαρχος ζητούσε επιτακτικά να ψηφιστεί ως έχει το θέμα, ενώ η άποψη του κ. Θεοδωρακόπουλου ήταν να διεκδικήσει ο Δήμος αποζημίωση από τον… ασυνεπή μελετητή και να μην καταβάλει το 40% του συνολικού έργου.

Επιπλέον ο Γιάννης Θεοδωρακόπουλος έθεσε τους συμβούλους της πλειοψηφίας μπροστά και σε ένα άλλο δίλημμα: «Πώς θέλετε να δεχτώ να πληρώσει ο Δήμος μελέτη έργου που αφορά το Οικοδομικό Τετράγωνο (Ο.Τ.) 9, όταν η σύμβαση που υπέγραψε ο Δήμος μας προβλέπει ότι η μελέτη του Ο.Τ. 9 συμπεριλαμβάνεται στη συνολική τιμή του έργου, το οποίο μάλιστα θα φθάσει στο τεράστιο ποσό των 12 εκατομμυρίων ευρώ;» τους είπε. Και τους κάλεσε να μην προχωρήσουν στην ψήφιση. «Είναι μια ακόμα περίπτωση αδιαφάνειας στον Δήμο μας και οι ευθύνες όλων σας είναι μεγάλες».

Τελικά παρά τη διαφορετική άποψη του δημάρχου με αίτημα δημοτικών συμβούλων της δικής του παράταξης, οι οποίοι αγνόησαν την πρόταση του κ. Μαυρίδη, έγινε διακοπή της συνεδρίασης και μαζεύτηκαν όλοι μαζί για να ιδούν τι θα κάνουν. Μετά από ένα εικοσάλεπτο η συνεδρίαση επαναλήφθηκε και η πρόεδρος ανακοίνωσε ότι το θέμα αποσύρεται προκειμένου να επανεξεταστεί από τη νομική υπηρεσία.

Επρόκειτο για μια προσωπική ήττα του δημάρχου που έκανε τα πάντα για να μην αποσυρθεί, αλλά δεν μπόρεσε να πείσει ούτε τους δικούς του. Εμείς από την πλευρά της δημοτικής παράταξης Συμμαχία Πολιτών εκφράζουμε την ικανοποίησή μας που το Σώμα, παρά τη διαφορετική βούληση του κ. Μαυρίδη, αποφάσισε να μπλοκάρει το θέμα ώστε να εξετάσει τις σκιές που έχουν δημιουργηθεί.

Κάτι που δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο είναι ότι η υπόθεση αυτή έρχεται να προστεθεί σε μια άλλη, πολύ σοβαρή, που παρουσίασε προ ολίγων ημερών στο Δημοτικό Συμβούλιο ο πρώην αντιδήμαρχος Κώστας Μπαλδεράνος και για την οποία ο δήμαρχος δεν έχει ακόμη δώσει εξηγήσεις. Όπως, επίσης, δεν έχει απαντήσει στα δημόσια ερωτήματα που του έχουν τεθεί για την υπόθεση. Όταν έχουμε να κάνουμε με ζητήματα που σχετίζεται με τη διαφάνεια και την ηθική στη λειτουργία του Δήμου μας δεν έχουμε δικαίωμα να σφυρίζουμε αδιάφορα, να πετάμε την μπάλα στην εξέδρα ή ακόμη και να στεκόμαστε πίσω από νομότυπες διαδικασίες. Γιατί το νόμιμο δεν είναι πάντοτε και ηθικό.

Απαιτείται λοιπόν μεγαλύτερη ευαισθησία.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet