Γ. Παπαδόπουλος: Συγκρίνοντας με θλίψη, αλλά και δίψα για αλλαγή
Πολιτική

Γ. Παπαδόπουλος: Συγκρίνοντας με θλίψη, αλλά και δίψα για αλλαγή

Άρθρο, στο οποίο κάνει εκτενέστατη αναφορά στις ψηφιακές καινοτομίες στον Δήμο Τρικκαίων, αντιπαραβάλλοντας αυτές με ό,τι συμβαίνει στον Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης, δημοσιεύει ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη Λυκόβρυση – Πεύκη 2020 Γιώργος Παπαδόπουλος (μηχανολόγος μηχανικός ΕΜΠ).

Στο άρθρο του ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρει τα εξής:

Όταν συγκρίνεις έναν Αθηναϊκό Δήμο, όπως η Λυκόβρυση – Πεύκη, με ένα θεωρητικά «επαρχιακό» Δήμο, όπως ο Δήμος Τρικκαίων (ή Τρικάλων, Θεσσαλίας, όπως είναι πιο πολύ γνωστός), η σύγκριση είναι συντριπτική. Όχι υπέρ μας, αλλά υπέρ του θεωρητικά «επαρχιακού» Δήμου, σε βαθμό, που μόνο θλίψη σε πιάνει με την ανεπάρκεια των δικών μας δομών και την ανταποδοτικότητα των δικών μας δημοτικών τελών.

Τι το διαφορετικό κάνουν τα Τρίκαλα και πόσο μακριά είμαστε εμείς εδώ; Μπορούμε να πάρουμε ανάλογες πρωτοβουλίες και να πρωτοπορήσουμε;

Τι κάνουν τα Τρίκαλα σήμερα

e-ΚΕΠ (Αυτοματοποιημένο Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολίτη)

Τα ειδικά μηχανήματα τύπου ΑΤΜ παρέχουν νυχθημερόν τη δυνατότητα στους πολίτες να ζητούν και να εκτυπώνουν δημοτική ενημερότητα, πιστοποιητικά δημοτολογίου και άλλα σχετικά έγγραφα, άμεσα, με εύκολο και απλό τρόπο. Η πιστοποίηση του πολίτη θα πραγματοποιείται με τη χρήση Κάρτας Δημότη. Στόχος είναι να ενεργοποιηθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα πιο πολύπλοκες ηλεκτρονικές διαδικασίες, οι οποίες θα επιτρέπουν στους πολίτες, και τη λήψη και την κατάθεση δικαιολογητικών που χρειάζεται να γνωστοποιηθούν στον Δήμο. Οι αιτήσεις και τα σχετικά δικαιολογητικά θα κοινοποιούνται απευθείας μέσω του ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου στην κατάλληλη διεύθυνση του Δήμου. Ο ενδιαφερόμενος θα μπορεί να εκτυπώσει μέσω του e-ΚΕΠ την απάντηση της αντίστοιχης Υπηρεσίας στο αίτημά του.

Συνεργάτες: UNIXFOR S.A., ΕΓΚΡΙΤΟΣ Group, ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ Α.Ε.

Mobile Check App

Οι πολίτες στέλνουν άμεσα τα αιτήματά τους στον Δήμο μέσω της mobile εφαρμογής Check App για κινητά τηλέφωνα. Η ολοκληρωμένη αυτή εφαρμογή παρέχεται δωρεάν προς τους πολίτες μέσω του Play και του App Store. Η βασικότερη λειτουργία της είναι η δυνατότητα καταχώρησης και παρακολούθησης της πορείας των αιτημάτων πολιτών. Η εφαρμογή συνδέεται με την ολοκληρωμένη πλατφόρμα εξυπηρέτησης πολιτών «20000» και δρομολογεί τα αιτήματα άμεσα, στο ανάλογο τμήμα του Δήμου. Επίσης, καλύπτει βασικές ανάγκες ενημέρωσης, προβάλλοντας ανακοινώσεις και εκδηλώσεις που περιέχει η ιστοσελίδα του Δήμου. Λειτουργεί επίσης ως τουριστικός οδηγός, αναδεικνύοντας σημεία ενδιαφέροντος σε χάρτη και παρέχει χρήσιμες πληροφορίες, όπως τηλέφωνα, εφημερεύοντα φαρμακεία και βενζινάδικα.

Συνεργάτες: ΕΓΚΡΙΤΟΣ Group

Ασύρματη Πρόσβαση σε υπηρεσίες του Δήμου και στο Διαδίκτυο

Υλοποιήθηκε ασύρματη κάλυψη όλης της περιοχής του εμπορικού κέντρου των Τρικάλων. Το ασύρματο δίκτυο έχει επαυξήσει την υφιστάμενη υποδομή στην πόλη, καθώς είναι απαραίτητο για τη λειτουργία των υπόλοιπων εφαρμογών και προσφέρει επιπλέον ασφάλεια στη διασύνδεση χρηστών στο διαδίκτυο.

Συνεργάτες: Cisco και Space Hellas

Σύστημα Έξυπνου Φωτισμού

Υλοποιήθηκε Σύστημα Έξυπνου Φωτισμού, μέσω του οποίου γίνεται διαχείριση του δημοτικού ηλεκτροφωτισμού και επιτυγχάνεται εξοικονόμηση ενέργειας μεγαλύτερη από 60% έναντι των συμβατικών φωτιστικών συστημάτων.

Πιο συγκεκριμένα, αντικαταστάθηκαν τα υφιστάμενα φωτιστικά συστήματα συμβατικής τεχνολογίας από νέα φωτιστικά συστήματα τεχνολογίας LED, σε αντιπροσωπευτικό δρόμο του ενδοαστικού οδικού δικτύου (οδός Οθωνος). Επίσης, εγκαταστάθηκε σύστημα ασύρματης διαχείρισης, που παρέχει τη δυνατότητα έγκαιρου εντοπισμού δυσλειτουργιών, «έξυπνου» προγραμματισμού επεμβάσεων, δυναμικής προσαρμογής του φωτισμού όπου, όσο και όταν χρειάζεται, για τη μέγιστη δυνατή ενεργειακή εξοικονόμηση και τη βελτίωση ορατότητας για οδηγούς, ποδηλάτες, πεζούς.

Συνεργάτες: ΚΑΥΚΑΣ, Cisco και Space Hellas

Σύστημα Έξυπνης Στάθμευσης

Υλοποιήθηκε Σύστημα Έξυπνης Διαχείρισης Στάθμευσης, με το οποίο επιτυγχάνεται η εύρεση, η απεικόνιση και ο έλεγχος οριοθετημένων θέσεων στάθμευσης στο κέντρο της πόλης. Χρήση Αισθητήρων: Εγκατάσταση δικτύου εξειδικευμένων αισθητήρων στο οδόστρωμα των οδών Όθωνος και Γαριβάλδη, έτσι ώστε να αντιστοιχεί ένας αισθητήρας για κάθε διακριτή, διαγραμμισμένη θέση στάθμευσης. Ο αισθητήρας τροφοδοτεί τα σημεία ελέγχου του δικτύου (controllers) στέλνοντας τα ανάλογα σήματα, όταν η θέση είναι ή δεν είναι κατειλημμένη. Επιπλέον οι πολίτες ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο για τη διαθεσιμότητα θέσεων στην επιλεγμένη περιοχή, τόσο μέσω της εφαρμογής στάθμευσης (mobile app) για κινητά τηλέφωνα, όσο και από πινακίδες που μπορούν να εγκατασταθούν σε κομβικά σημεία της πόλης. Επίσης παρέχεται και στα όργανα ελέγχου της στάθμευσης, ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο για περιπτώσεις παράνομου παρκαρίσματος. Μέσω της εφαρμογής παρέχεται και δυνατότητα αυτόματης πληρωμής του τιμήματος στάθμευσης.

Συνεργάτες: ParkGuru, VivaWallet, Cisco, Space Hellas

Σύστημα παρακολούθησης περιβαλλοντικών συνθηκών

Με τη χρήση ειδικών συσκευών περιβαλλοντικών μετρήσεων (όπως για συγκέντρωση αέριων ρύπων, αιωρούμενων σωματιδίων και θορύβου), μπορεί να εκτιμηθεί η ποιότητα της ατμόσφαιρας και να αξιολογηθεί πιθανός αντίκτυπος στη δημόσια υγεία. Επίσης, απεικονίζονται σε πραγματικό χρόνο τυποποιημένοι δείκτες ποιότητας του περιβάλλοντος που επιτρέπουν συγκριτική αξιολόγηση (benchmarking), επισημάνσεις (alerts) και την αναγνώριση τάσεων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη λήψη μέτρων. Το σύστημα εγκαταστάθηκε στο κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων.

Συνεργάτες: Space Hellas, Cisco

Έξυπνη και Διασυνδεδεμένη Ψηφιακή Πλατφόρμα

Εγκαταστάθηκε η πλατφόρμα «έξυπνης πόλης» Cisco Smart+Connected Digital Platform – CDP. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα που αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα του Internet of Things (IoT) και διαχειρίζεται τις επιμέρους εφαρμογές εποπτείας και ενημέρωσης, τροφοδοτώντας ταυτόχρονα τρίτα συστήματα, μέσα από ανοιχτά πρωτόκολλα διασύνδεσης (APIs). Η πλατφόρμα συγκεντρώνει, αποθηκεύει, κανονικοποιεί και οπτικοποιεί τα δεδομένα που παράγονται από τις παραπάνω υποδομές και εφαρμογές και τα διαθέτει προς ανάλυση σε όποιους ενδιαφέρονται να τα αξιοποιήσουν προς όφελος των πολιτών και των επιχειρήσεων της πόλης.

Συνεργάτες: Cisco, Space Hellas

Κέντρο διαχείρισης της «έξυπνης πόλης»

Υλοποιήθηκε ένα κέντρο ελέγχου όλων των υπηρεσιών στο ισόγειο του δημαρχείου. Εγκαταστάθηκαν οθόνες παρακολούθησης των παρακάτω συστημάτων:

  • Η πλατφόρμα Cisco Smart + Connected Digital Platform είναι σχεδιασμένη να προβάλει τα στοιχεία που συγκεντρώνει σε μία οθόνη προβολής, διαχείρισης.
  • GIS, προβάλει τα χωρικά – χωροταξικά δεδομένα και σημεία ενδιαφέροντος του Δήμου Τρικκαίων.
  • Σύστημα παρακολούθησης λειτουργίας φωτεινών σηματοδοτών. Προσφέρει online παρακολούθηση βλαβών και καμένων λαμπτήρων στους κυκλοφοριακούς κόμβους της πόλης που ελέγχονται από φανάρια.
  • Σύστημα αποτύπωσης κίνησης των δημοτικών οχημάτων.
  • Οθόνη παρακολούθησης λειτουργίας κόμβων ασυρμάτου δικτύου παροχής δωρεάν internet.
  • Σύστημα παρακολούθησης και ρύθμισης ηλεκτροβανών δικτύου ύδρευσης – ΔΕΥΑΤ.
  • Καταγραφή και παρακολούθηση πορείας επίλυσης αιτημάτων πολιτών.
  • Ανάρτηση ανοιχτών δεδομένων του Δήμου Τρικκαίων.

Συνεργάτες: Cisco, Space Hellas, ITM Intelligent, e-trikala, Vodafone, ΔΕΥΑΤ, ENGIS by enstruct, ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP.

Συλλογή και ανάλυση δεδομένων

Υλοποιήθηκε εφαρμογή που επιτρέπει εύκολη και γρήγορη διασύνδεση των χρηστών στο δημοτικό ασύρματο δίκτυο, με διάφορους τρόπους, όπως μέσω λογαριασμών των χρηστών σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Οι πληροφορίες από την χρήση του ασύρματου δικτύου θα αξιοποιούνται από τη δημοτική αρχή, η οποία μέσω την εφαρμογής Marera θα μπορεί να ενημερώνει τους πολίτες για πολιτιστικές εκδηλώσεις και δρώμενα του Δήμου και να τους διευκολύνει να απολαμβάνουν τον χρόνο τους στην πόλη. Επίσης, σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο ή με άλλους ενδιαφερόμενους, προωθούνται η επιχειρηματικότητα και η αυξημένη αγοραστική κίνηση, μέσω στοχευμένων προσφορών ή άλλων προωθητικών ενεργειών.

Συνεργάτες: SiEBEN, Space Hellas

Σύστημα παρακολούθησης λειτουργίας φωτεινών σηματοδοτών της πόλης

Στο σημείο ελέγχου (controller) των κόμβων τοποθετείται ηλεκτρονικός εξοπλισμός, ο οποίος ελέγχει αδιάκοπα τη λειτουργία του κόμβου, αναφέρει την πιθανή βλάβη, ενημερώνει για τη δυσλειτουργία λαμπτήρων σηματοδοτών ανά κατεύθυνση και σήμανση (κόκκινο – πορτοκαλί – πράσινο) και ενημερώνει online το κέντρο ελέγχου ή αποστέλλει sms στον εξουσιοδοτημένο υπάλληλο.

Ολοκληρωμένο Σύστημα Γεωγραφικών Πληροφοριών (GIS)

Το Γεωγραφικό Πληροφοριακό Σύστημα περιλαμβάνει ευρείες δυνατότητες Business Intelligence (BI), ώστε να παρέχει διαχείριση όλων των επιπέδων με εργαλεία για λήψη καλά πληροφορημένων αποφάσεων για το Δήμο, αλλά και εύκολη πρόσβαση στα δεδομένα από τον πολίτη. Περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, εφαρμογές Πολεοδομικών δεδομένων, Αρχείου Πολεοδομίας, Τεχνικών έργων, Δημοτικής Περιουσίας, Σήμανσης, Φωτεινών σηματοδοτών, Οδοφωτισμού και σημείων ενδιαφέροντος. Επίσης θα γίνει πιλοτικά ανάλυση και βελτιστοποίηση των διαδρομών αποκομιδής απορριμμάτων.

Συγκρίνοντας και αλλάζοντας

Αντί να χρησιμοποιούμε τον Δήμο για «μεγάλα λόγια», κομματικές ή προσωπικές φιλοδοξίες και μικροπολιτικές, φιέστες και βιλαέτια, ιδού πεδίον δόξης λαμπρό για όσους θέλουν να παράγουν έργο, σεβόμενοι τα χρήματα, που πληρώνουν οι Δημότες μέσω των υψηλότατων δημοτικών τελών.

Στόχος της αλλαγής στον Δήμο, από όσες δυνάμεις προκύψουν μετά τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές, πρέπει να είναι ένας Δήμος πρότυπο, πρωτοπόρος στη χρήση των νέων τεχνολογιών (με ευρωπαϊκά επιδοτούμενα προγράμματα και συμμετοχή και χορηγίες του ιδιωτικού τομέα – ελληνικού και διεθνούς), με απώτερο σκοπό τη βελτίωση των συνθηκών ζωής του Πολίτη του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης.

Μπορεί οι υποψήφιοι των διαφόρων συνδυασμών να διαφωνούν αν είναι «καλή» ή «κακή» η Ευρωπαϊκή Ένωση, η συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, τα μνημόνια κ.λπ., όλα εκείνα που τα κομματικά επιτελεία και «οι ιδεολογίες» συνήθως χρησιμοποιούν για να χωρίζουν τους Έλληνες, αλλά στο επίπεδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στο επίπεδο του Δήμου μας και της βελτίωσης των συνθηκών ζωής των πολιτών, πρέπει να εξευρεθούν οι συνεργασίες, μεταξύ των πρωτοπόρων, που κύριο ενδιαφέρον τους είναι το κοινωνικό καλό και ο εκσυγχρονισμός.

Το «κλείσιμο της λακκούβας», η βελτίωση του κυκλοφοριακού και της εξεύρεσης χώρων στάθμευσης, η βελτίωση και η «έξυπνη» αποκομιδή των απορριμμάτων, η βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών, η παροχή τεχνολογικών υπηρεσιών, η μείωση των δημοτικών τελών ή η παραγωγική χρησιμοποίηση των σημερινών εσόδων κ.λπ., είναι θέματα που οι υποψήφιοι πρέπει να «αγκαλιάσουν», χωρίς ανταγωνιστική διάθεση, αλλά με διάθεση συνεργασίας για το καλό του τόπου μας.

Εδώ δεν χωράνε διαχωριστικές γραμμές, δεν έχουν προτεραιότητα τα κομματικά επιτελεία, δεν περισσεύουν, όσοι έχουν ειλικρινή διάθεση προσφοράς, αλλά είναι αναγκαία η σύνθεση των απόψεων, η σκληρή δουλειά και η συστράτευση όλων των υγιών δυνάμεων, με στόχο ένα Δήμο πρότυπο.

Είμαστε έτοιμοι για το διαφορετικό, για την αλλαγή στο Δήμο μας;

Ας ξεκινήσει η συζήτηση επί των συγκεκριμένων, από πολίτες και υποψηφίους, αφήνοντας συνθήματα και διαχωριστικές γραμμές στην άκρη, παραμερίζοντας πάθη και συγκρούσεις του πρόσφατου παρελθόντος

Οι δημοτικές εκλογές του 2019 θα καθορίσουν το επίπεδο ζωής μας, όχι θεωρητικά αλλά πρακτικά, στο επίπεδο της «γειτονιάς» μας.

Ας διαλέξουμε σε τι Δήμο θέλουμε να ζήσουμε.

Η Λυκόβρυση – Πεύκη 2020 και ο υποψήφιος δήμαρχος Παναγιώτης Ιωάννου σας ζητάνε τη γνώμη σας για τον Δήμο που θέλετε, αλλά και την ενεργό συμμετοχή σας και συστράτευσή σας μέσα στις γραμμές μας, για μια καλύτερη ζωή, αντάξια των απαιτήσεων, ενός Δήμου του 21ου και όχι ενός Δήμου του 19ου αιώνα.

 

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet