Δήμος Μπροστά+: Τα έργα που πρέπει να ενταχθούν στο Τεχνικό Πρόγραμμα Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης
Πολιτική

Δήμος Μπροστά+: Τα έργα που πρέπει να ενταχθούν στο Τεχνικό Πρόγραμμα Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης

Εν αναμονή της συζήτησης για τον Προϋπολογισμό και το Τεχνικό Πρόγραμμα έτους 2020 του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης η παράταξη Δήμος Μπροστά+ καταθέτει τα όσα έργα θεωρεί ότι πρέπει οπωσδήποτε να ενταχθούν στο Τεχνικό Πρόγραμμα προκειμένου να προχωρήσει η υλοποίησή τους.

Συγκεκριμένα η παράταξη, επικεφαλής της οποίας είναι ο δημοτικός σύμβουλος Μάριος Ψυχάλης, επισημαίνει τα εξής:

Σύντομα το Δημοτικό Συμβούλιο θα κληθεί να λάβει αποφάσεις σχετικές με τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα για το 2020. Έχουμε τονίσει ότι η πρώτη προτεραιότητα για τον Δήμο πρέπει είναι η κάλυψη του επενδυτικού και αναπτυξιακού κενού της τελευταίας δεκαετίας.

Το αφήγημα της δημοτικής αρχής σχετικά με την οικονομική εξυγίανση είναι εδώ και καιρό ξεπερασμένο. Η ευρύτατη πλειοψηφία των φορέων του στενού και ευρύτερου δημοσίου τομέα, εδώ και 10 περίπου έτη, παράγει πλεονάσματα, που ορισμένα είναι υπερβολικά και αντιαναπτυξιακά.  

Ο Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης τα προηγούμενα πέντε έτη έχασε πολύτιμο χρόνο, καθώς δεν κατάφερε να επενδύσει σε νέα έργα ή υποδομές, ούτε να δημιουργήσει τις απαραίτητες συνθήκες για να ωριμάσουν οι μελέτες των έργων πνοής που πρέπει να γίνουν.

Κρίνεται άμεση ανάγκη για τον Δήμο η εκκίνηση όλων των ενεργειών και δράσεων που απαιτούνται για να ανακτήσει ο Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης τον χαμένο αναπτυξιακό και επενδυτικό χρόνο.

Πιο συγκεκριμένα, ως ανεξάρτητη δημοτική παράταξη Δήμος Μπροστά+ προτείνουμε την εγγραφή στο τεχνικό πρόγραμμα, αλλά και τον προϋπολογισμό για το 2020, τα κάτωθι έργα και δράσεις.

  1. Διενέργεια μελέτης για την ανάπλαση του κέντρου πόλης της Λυκόβρυσης. Για την τοπική κοινωνία της Λυκόβρυσης κρίνεται ως εξαιρετικά σημαντική η ανάγκη για τη δημιουργία ενός κέντρου πόλης με πεζόδρομους, δρόμους ήπιας κυκλοφορίας και την ενοποίησης του τριγώνου της κεντρικής πλατείας με το έργο του Ο.Τ.9 και το παλαιό δημαρχείο.
  2. Διενέργεια μελετών και προκήρυξης έργων για την αναμόρφωση του συνόλου των κοινόχρηστων χώρων στο Ηλιακό Χωριό με προεξέχουσα την κεντρική πλατεία και την σύνδεση του αγωγού ακαθάρτων με το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ. Δεν υπάρχει χρόνος για καθυστέρηση. Οι κάτοικοι του Ηλιακού Χωριού δεν είναι κάτοικοι δεύτερης διαλογής. Επί σειρά ετών το Ηλιακό Χωριό έχει εγκαταλειφθεί. Πρέπει άμεσα να ανακτήσει το Ηλιακό Χωριό την χαμένη αίγλη του.
  3. Διενέργεια μελέτης και ήπια παρέμβαση στην πλατεία Πέρου, ώστε να δοθεί άμεσα στους πολίτες. Η εικόνα της πλατείας δεν τιμάει κανέναν όπως είναι σήμερα. Άμεση παρέμβαση χωρίς υψηλό κόστος.
  4. Προκήρυξη μελέτης για το κυκλοφοριακό για τον ενιαίο Δήμο. Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών. Προτείνουμε μονοδρομήσεις, πεζοδρομήσεις και ηπιοδρομήσεις δρόμων, με στόχο την αποφυγή της διαμπερούς κυκλοφορίας, αλλά και την μείωση της φόρτισης του οδικού δικτύου. 
  5. Προκήρυξη μελέτης για την αναθεώρηση του ΓΠΣ (τοπικό χωρικό σχέδιο) της Πεύκης.  Η Πεύκη έχει ανάγκη για επαναχάραξη του αστικού σχεδιασμού. Χαρακτηρισμός νέων κοινόχρηστων χώρων, περιορισμός της δόμησης και προστασία του οικιστικού και φυσικού περιβάλλοντος είναι απολύτως απαραίτητες.
  6. Ήπια παρέμβαση στην πλατεία Χαράς και αναμόρφωση της πλατείας Ανεξαρτησίας στη Λυκόβρυση. Η Λυκόβρυση έχει αρκετούς ελεύθερους κοινόχρηστους χώρους και πλατείες που ο Δήμος οφείλει να επενδύσει.
  7. Αγορά ενός mini bus για τον πολλαπλασιασμό των δρομολογίων της δημοτικής συγκοινωνίας. Η δημοτική συγκοινωνία πρέπει να αναβαθμιστεί. Οι δημότες έχουν ανάγκη την άμεση αύξηση των δρομολογίων, ειδικά οι κάτοικοι περιοχών της Λυκόβρυσης και της Κάτω Πεύκης που βρίσκονται μακριά από το κέντρο του δήμου ή τα μέσα σταθερής τροχιάς.
  8. Αγορά έκτασης πλησίον του Δήμου για τη δημιουργία διαδημοτικού κοιμητηρίου.
  9. Επικαιροποίηση μελέτης και εξεύρεση χρηματοδότησης για τη δημιουργία ΚΑΠΗ – κοινωνικής δομής στην Κάτω Πεύκη.
  10. Προκήρυξη της μελέτης για το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας.

Είναι προφανές ότι αυτά τα έργα είναι ένα μόνο μικρό μέρος όσων ο Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης χρειάζεται και μπορεί να υποστηρίξει. Σίγουρα υπάρχουν ανάγκες βελτίωσης των ήδη υφιστάμενων δομών και υπηρεσιών όπως είναι η καθαριότητα με ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού και αύξηση του ανθρώπινου δυναμικού, το πράσινο με δράσεις προστασίας και αναβάθμισης των πνευμόνων πρασίνου, οι σχολικές δομές με πραγματικές επενδύσεις και οι αθλητικές εγκαταστάσεις με γενναία βήματα βελτίωσης και δημιουργίας νέων εγκαταστάσεων.

Για να μπορέσει η δημοτική αρχή να εκκινήσει τις απαιτούμενες μελέτες απαιτείται, μεταξύ άλλων, πολιτική βούληση για αυτά τα έργα και τις δράσεις, όπως και επένδυση σε εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό. Γι΄ αυτόν τον λόγο προτείνουμε στη δημοτική αρχή να προσλάβει, με όποιο διαθέσιμο τρόπο έχει, τουλάχιστον τρεις μηχανικούς, ώστε να είναι εφικτός ο σχεδιασμός των παραπάνω έργων.

Σημειώνουμε, τέλος, ότι της διαδικασίας ψήφισης του τεχνικού προγράμματος θα πρέπει να προηγείται δημόσια διαβούλευση με τους συλλόγους, τους φορείς και τους κατοίκους του ενιαίου Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης, ενώ το τεχνικό πρόγραμμα αποτελεί μέρος του ετησίου προγράμματος δράσης το οποίο δεν έχει κατατεθεί, όπως επίσης δεν έχει κατατεθεί, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία, το τετραετές επιχειρησιακό πρόγραμμα, ενώ υπάρχει πλήρης απουσία των στρατηγικών επιλογών και των δεικτών παρακολούθησης και αξιολόγησης.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet