Εύη Βατσακλή-Παπαδημούλη: Αλήθειες και ψέματα για τους συμβασιούχους καθαριότητας
Κοινωνία

Εύη Βατσακλή-Παπαδημούλη: Αλήθειες και ψέματα για τους συμβασιούχους καθαριότητας

Η δημοτική παράταξη Πολίτες σε Δράση Λυκόβρυση – Πεύκη Μαζί έδωσε στη δημοσιότητα την τοποθέτηση του μέλους της, δημοτικής συμβούλου Εύης Βατσακλή-Παπαδημούλη σε σχέση με το θέμα των εργαζομένων στην Καθαριότητα του Δήμου, που συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 4 Ιουλίου 2018.

Η ανακοίνωση για την τοποθέτηση της κ. Βατσακλή-Παπαδημούλη τιτλοφορείται «Αλήθειες και ψέματα για το θέμα των εργαζομένων Καθαριότητας» και αναφέρει τα εξής:

Αλήθειες
  • Οι εργαζόμενοι στην Καθαριότητα που υπηρετούν στον Δήμο μας, των οποίων οι συμβάσεις παρατάθηκαν νομοθετικά και με ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, είναι συνολικά 26 άτομα.
  • Με βάση το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών δόθηκε η δυνατότητα στους δήμους της χώρας να προσλάβουν, μέσω ΑΣΕΠ, προσωπικό «αορίστου χρόνου», ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε δήμου. Είναι γνωστό ότι τον συνολικό αριθμό των προς πρόσληψη εργαζομένων τον αποφάσισαν οι δήμοι και τον εισηγήθηκαν στο υπουργείο.
  • Είναι επίσης γνωστό ότι το συνολικό κόστος των εργαζομένων καλύπτεται εξ ολοκλήρου από τα έσοδα των δημοτικών τελών.
  • Ο Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης ζήτησε να προσλάβει 26 εργαζόμενους, όσους εκείνη τη στιγμή απασχολούσε και εκτιμούσε ότι αρκούσαν για την παροχή της συγκεκριμένης υπηρεσίας. Το υπουργείο απεδέχθη την πρόταση του Δήμου, όπως συμφώνησε και με το σύνολο των προτάσεων όλων των δήμων. Συνολικά προσλαμβάνονται 8.171 μέσω ΑΣΕΠ και 674 μέσω ΟΑΕΔ.
  • Είναι αξιοσημείωτο ότι επιτέλους δόθηκε η δυνατότητα να πάψει η πολύχρονη ομηρία των εργαζομένων -κάτι που αποσιωπάται από πολλούς, για απολύτως μικροπολιτικούς λόγους- που μέχρι σήμερα ικέτευαν για θέσεις εργασίας ολιγόμηνης διάρκειας.
  • Με την προκήρυξη 3Κ/2018 ΑΣΕΠ και την υπογραφή συμβάσεων με τους επιτυχόντες που περιλαμβάνονται στους προσωρινούς πίνακες (απόφαση δημάρχου 373/13.04.2018) ο Δήμος κάλυψε τις ανάγκες του σύμφωνα με το υποβληθέν αίτημα για τις 26 θέσεις εργασίας.
  • Σύμφωνα με τα αποτελέσματα και τους προσωρινούς πίνακες: Εκ των προσλαμβανομένων για την κάλυψη των 26 θέσεων, οι 11 ανήκουν στο υπάρχον προσωπικού του Δήμου και οι υπόλοιποι 15 δεν κάλυψαν τα κριτήρια -παρά το γεγονός ότι ο νόμος με ευνοϊκή γι’ αυτούς ρύθμιση, προέβλεπε πριμοδότηση 17 μορίων για κάθε μήνα προϋπηρεσίας, έως και 24 μήνες.
  • Οι 15 εργαζόμενοι που δεν κάλυψαν τα κριτήρια ζητούν να τους δοθεί η δυνατότητα, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, να διεκδικήσουν στα Δικαστήρια τη συνέχιση της εργασίας τους στον Δήμο μας.
  • Το Δημοτικό Συμβούλιο, στην πρόσφατη συνεδρίασή του, πήρε ομόφωνη απόφαση να παραταθεί η εργασιακή σχέση τους με τον Δήμο για το διάστημα που τους καλύπτει ο τρέχων προϋπολογισμός.
Ψέματα
  • Ακούστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι τάχα η κυβέρνηση επιδιώκει να ιδιωτικοποιήσει την καθαριότητα στους Δήμους. Στον εύλογο προβληματισμό που κατέθεσα -πώς είναι δυνατόν η κυβέρνηση να θέλει την ιδιωτικοποίηση και ταυτόχρονα να προσλαμβάνει 8.845 εργαζόμενους στην καθαριότητα- η απάντηση που πήρα ήταν «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε». Μερικοί το μόνο που γνωρίζουν να κάνουν είναι να γκρινιάζουν, να καταστροφολογούν, να μην έχουν συγκεκριμένες απόψεις για τα προβλήματα των πολιτών.
  • Ακούστηκε επίσης, από ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλο, ότι η ΚΕΔΕ και η ίδια είναι «στο πλάι των εργαζομένων και υποστηρίζουν τη μονιμοποίησή τους» (αν και στην τοποθέτησή της στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπως αυτή διανεμήθηκε στον τοπικό Τύπο, δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά σε λέξεις όπως «μονιμοποίηση» ή «μονιμότητα», γεγονός που μόνο άσχετο δεν είναι με το πόσο λίγο προβλήθηκε, ακόμα και από την ίδια). Η αποθέωση της υποκρισίας! Αμέσως κατέθεσα επίσημο έγγραφο της ΚΕΔΕ το οποίο τη διαψεύδει. Τι λέει; Τα εξής:

«Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει η ΚΕΔΕ είναι:

  • Κατάθεση αιτήματος τουλάχιστον εξάμηνης παράτασης των συμβάσεων τους, καθώς δεν αναμένεται η ολοκλήρωση των οριστικών αποτελεσμάτων του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ.
  • Συμπαράσταση και συμμετοχή στις κινητοποιήσεις τους.
  • Αναζήτηση νομοθετικής πρότασης που θα συμβάλλει στη διασφάλιση των θέσεων εργασίας από τους ίδιους τους συμβασιούχους».

ΔΗΛΑΔΗ ενάντια στα κοινωνικά κριτήρια και τον ΑΣΕΠ!

Προσωπική άποψη

Στις τοποθετήσεις μου στο Δημοτικό Συμβούλιο κράτησα σταθερή και καθαρή θέση. Θα ήθελα πολύ να είχαμε να προσλάβει ο Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης και τους 26 με βάση τα κριτήρια του ΑΣΕΠ και τους 15 που ήδη εργάζονταν, με παρατάσεις της αρχικής οκτάμηνης σύμβασης. Για να πάρουμε όμως ως Δημοτικό Συμβούλιο τέτοια απόφαση, θα έπρεπε να είχαμε έγγραφη διαβεβαίωση από την Οικονομική Υπηρεσία ότι η κατά 57% αύξηση του εργατικού δυναμικού στο Δήμο μας είναι δυνατή δίχως πρόσθετη επιβάρυνση των δημοτών, μέσω αύξησης στα δημοτικά τέλη. Παράλληλα, δεν μας δόθηκε καμία γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας, ώστε να γνωρίζουμε επακριβώς την νομική πλευρά του ζητήματος.

Το θέμα είναι πολύ σοβαρό για να αντιμετωπίζεται με προχειρότητα. Και αυτό το τονίζω για όλους όσους κρύβονται πίσω από ωραία λόγια και χαϊδεύουν αυτιά, με σκοπό να ξεγελάσουν ανθρώπους που αγωνίζονται για το ψωμί τους.

Η αλήθεια ποτέ δεν έβλαψε κανέναν.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet