Η Αποκεντρωμένη έστειλε πίσω τον ΟΕΥ του ΚΟΙΠΑΠ
Πολιτική

Η Αποκεντρωμένη έστειλε πίσω τον ΟΕΥ του ΚΟΙΠΑΠ

Τελευταίως, ο Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης «δεν το έχει», όπως λέμε στην καθομιλουμένη, με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Έτσι, μετά την υπόθεση με το έργο ανακατασκευής στο Κλειστό Γυμναστήριο Πεύκης (Τι «παίζεται» με την υπόθεση του Κλειστού Γυμναστηρίου Πεύκης;Τι απαντά ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών για το Κλειστό Πεύκης), όπου η Αποκεντρωμένη Διοίκηση έκανε δεκτή την ένσταση του δεύτερου μειοδότη, κόντρα στις βουλές του Δήμου (οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι, μετά τη συγκεκριμένη εξέλιξη, η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου αποφάσισε να μην καταθέσει ένσταση επί της συγκεκριμένης απόφασης της Αποκεντρωμένης), νέα εμπλοκή προέκυψε, αυτή τη φορά με το θέμα του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ) του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία «Παιδεία – Κοινωνική Προστασία και Αλληλεγγύη» (ΚΟΙΠΑΠ).

Υπενθυμίζουμε ότι ο εν λόγω κανονισμός είχε ψηφισθεί κατά πλειοψηφία, μετά από έντονη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Λυκόβρυσης – Πεύκης, την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015, με 14 ψήφους υπέρ, τρία «παρών» (Βασιλική Νικολαροπούλου, Γεώργιος Κωνσταντόπουλος, Δημήτριος Κωνστάντος), ενώ πέντε δημοτικοί σύμβουλοι της μειοψηφίας (Γιάννης Θεοδωρακόπουλος, Μανόλης Πάγκαλος, Παναγιώτης Ασβεστάς, Αναστασία Αβραμίδου και Ευανθία Βατσακλή-Παπαδημούλη) και ένας της πλειοψηφίας (Νικόλαος Γκαραβέλας) είχαν ψηφίσει υπέρ εναλλακτικής πρότασης που είχε καταθέσει η κα Παπαδημούλη.

Ωστόσο, το Δ΄ Υπηρεσιακό Συμβούλιο Αθηνών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής είχε διαφορετική γνώμη και, με ομόφωνη απόφασή του την 18η Φεβρουαρίου 2016, επέστρεψε τον σχετικό φάκελο στον Δήμο «για τις δικές του ενέργειες»…

Ενδιαφέρον όμως έχει το σκεπτικό της απόρριψης του ψηφισμένου από το Σώμα ΟΕΥ, αφού σε αυτό, μεταξύ άλλων, εκφράζεται η απορία εάν υπάρχει υπάλληλος νηπιαγωγός/βρεφονηπιοκόμος Τ.Ε. (Τεχνολογικής Εκπαίδευσης), γίνεται λόγος για «πολυδιάσπαση του αντικειμένου» χωρίς την ύπαρξη του απαραίτητου προσωπικού, αλλά και αναφέρεται ότι «παραλείπονται κλάδοι υπαλλήλων που θα μπορούσαν να κριθούν».

Τα συμπεράσματα του Δ΄ Υπηρεσιακού Συμβουλίου Αθηνών

Ας  δούμε αναλυτικά τι αναφέρουν τα συμπεράσματα του αρμόδιου Συμβουλίου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης επί του ΟΕΥ του Νομικού Προσώπου ΚΟΙΠΑΠ:

  • Οι 2 θέσεις ΔΕ Διοικητικού που υπάρχουν στο προσωπικό φαίνονται στον ΟΕΥ ότι πρέπει να καλύψουν αρκετές υπηρεσίες (και τα 2 αυτοτελή γραφεία και το Τμήμα Υπηρεσιών Υποστήριξης).
  • Η ΤΕ Κοινωνική Λειτουργός φαίνεται ότι είναι η μόνη υποψήφια για την κάλυψη της θέσης της Διεύθυνσης Προστασίας Τρίτης Ηλικίας και Ευπαθών Κοινωνικών Ομάδων, χωρίς να κρίνονται άλλοι υπάλληλοι που έχουν προσόντα και θα έπρεπε να κριθούν.
  • Η ΠΕ Νηπιαγωγών (η μόνη ΠΕ που υπάρχει σε όλο το νομικό πρόσωπο) φαίνεται ότι θα είναι στην ίδια κρίση με την ΤΕ Νηπιαγωγών/Βρεφονηπιοκόμων (υπάρχει ΤΕ Νηπιαγωγών;;;), ενώ αποφάσεις και γνωμοδοτήσεις δικαστηρίων δίνουν προβάδισμα στην ΠΕ κατηγορία.
  • Η παραπάνω εικόνα δείχνει ότι υπάρχει πολυδιάσπαση του αντικειμένου, χωρίς να υπάρχει το αρκετό σε αριθμό προσωπικό που να μπορεί επαρκώς να καλύψει (σύμφωνα με τον νόμο) τις θέσεις των προϊσταμένων, αλλά και τη στελέχωση των υπηρεσιών σας. Η δημιουργία Διευθύνσεων, τμημάτων και αυτοτελών Γραφείων, χωρίς τον απαιτούμενο αριθμό των υπαλλήλων που υπηρετεί, δημιουργεί δυσλειτουργία στο νομικό πρόσωπο, που δεν έχει βιωσιμότητα στον χρόνο, αφού ο βαθμός ολοκλήρωσης των στόχων του κατακερματίζεται και δεν έχει μακροχρόνιο ορίζοντα. Εξάλλου, στην με αριθμό 18/2016 απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΚΟΙΠΑΠ, σχετικό με το αίτημα πρόσληψης εξειδικευμένου τακτικού προσωπικού, ο αριθμός των θέσεων αλλά και οι κατηγορίες του προσωπικού που αιτείσθε, εφ’ όσον εγκριθούν, θα προσφέρουν λύση εν μέρει στη λειτουργικότητα του δικού σας ΟΕΥ.
  • Η παραπάνω εικόνα δείχνει, επίσης, ότι σε κάποιες θέσεις που κρίνονται οι υπάλληλοι για την κατάληψη θέσεων προϊσταμένων οργανικών μονάδων παραλείπονται κλάδοι υπαλλήλων που θα μπορούσαν να κριθούν. Σύμφωνα με τον πρότυπο κανονισμό ΟΕΥ της ΕΕΤΑΑ Α.Ε. «Η στελέχωση των ΚΑΠΗ περιλαμβάνει τις βασικές ειδικότητες του Κοινωνικού Λειτουργού, του Οικογενειακού Βοηθού και του προσωπικού καθαριότητας. Επιπρόσθετα, είναι δυνατό να περιλαμβάνει τις ειδικότητες του Ιατρού, του Ψυχολόγου, του Νοσηλευτή ή Επισκέπτη Υγείας, του Φυσικοθεραπευτή και του Εργοθεραπευτή. Επομένως, οι κλάδοι των προϊσταμένων των αντίστοιχων οργανικών μονάδων μπορούν να προέρχονται από τους ανωτέρω κλάδους, εφαρμόζοντας το προβάδισμα των κατηγοριών, όπως οι σχετικές διατάξεις το προβλέπουν.

Τα συμπεράσματα του Συμβουλίου ολοκληρώνονται με την υπενθύμιση ότι «η αδικαιολόγητη στέρηση προαγωγής και η μη ανάθεση εργασίας/θέσης ανάλογα με τις ικανότητες και τα προσόντα του που αποδεδειγμένα έχει επιδείξει ο εργαζόμενος, καθώς και κάθε βλαπτική μεταβολή της σχέσης εργασίας, τα ελληνικά δικαστήρια έχουν κρίνει ότι ο υποβιβασμός χωρίς σπουδαίο λόγο αποτελεί προσβολή της προσωπικότητας του εργαζομένου».

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, αποφασίστηκε ομοφώνως “επιστροφή του φακέλου του σχετικού με τον οργανισμό εσωτερικής υπηρεσίας [ΟΕΥ] του ΝΠΔΔ με την επωνυμία «Παιδεία – Κοινωνική Προστασία και Αλληλεγγύη» [ΚΟΙΠΑΠ] του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης, από το αρμόδιο Υπηρεσιακό Συμβούλιο, με τις παραπάνω επισημάνσεις, για τις δικές του ενέργειες”.

Και μετά από όλα αυτά, μάλλον δικαιώνονται όσοι δημοτικοί σύμβουλοι είχαν εκφράσει τις σοβαρές επιφυλάξεις τους για το κατά πόσον ο εισηγούμενος και ψηφισμένος από τη διοίκηση ΟΕΥ θα μπορούσε να “περπατήσει”.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet