Κι… εγένετο (δια)παραταξιακή με μόνο μία παράταξη στη Λυκόβρυση – Πεύκη! – VIDEO
Video

Κι… εγένετο (δια)παραταξιακή με μόνο μία παράταξη στη Λυκόβρυση – Πεύκη! – VIDEO

Υπάρχει μια φράση που πλέον έχει γίνει ιστορική και αποδίδεται στον παλαιό άσο του Ολυμπιακού Νίκο Βαμβακούλα. Ειπώθηκε σε κάποια τηλεοπτική εκπομπή και η αρχή της ήταν: «Να φτιάξουμε μια τριμελή επιτροπή από πέντε – έξι άτομα…».

Ε, λοιπόν, τη φράση αυτή θυμηθήκαμε από την… ανάποδη, μετά την πολύωρη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Λυκόβρυσης – Πεύκης στη συνεδρίαση της Τρίτης 28 Φεβρουαρίου 2017. Ο λόγος ήταν ότι το εν λόγω Σώμα «κατάφερε» να δημιουργήσει διαπαραταξιακή επιτροπή, απαρτιζόμενη από μια και μόνη παράταξη, αυτή της διοίκησης του δημάρχου, Τάσου Μαυρίδη!

Το πώς φθάσαμε εκεί είναι μια άλλη ιστορία, που θα προσπαθήσουμε -όσο πιο σύντομα γίνεται- να εκθέσουμε στη συνέχεια.

Το πρώτο αίτημα

Τη σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής ζήτησαν αρχικώς 48 δημότες του Δήμου, μεταξύ των οποίων και έξι δημοτικοί σύμβουλοι, με σκοπό «τη διερεύνηση των συνθηκών απαξίωσης του ημιτελούς κλειστού γυμναστηρίου Λυκόβρυσης, την αναζήτηση και καταγραφή των ζημιών και των κλαπέντων υλικών κι αντικειμένων και την καταγραφή του πλήρους ιστορικού του έργου και των σχετικών αποφάσεων κι ενεργειών».

Τα… εμβόλιμα αιτήματα

Το θέμα εισήχθη προς συζήτηση από τον πρόεδρο του Σώματος, Κωνσταντίνο Νικολιδάκη, στη συνεδρίαση της Τρίτης, αλλά είχε διευρυνθεί με άλλα τρία αιτήματα διερεύνησης που, εν τω μεταξύ, είχαν ζητήσει με δική τους πρωτοβουλία 12 δημοτικοί σύμβουλοι της διοίκησης…

Τα αιτήματα αυτά ήταν:

  • Απώλεια κατασκευής κλειστού γυμναστηρίου στο Ηλιακό Χωριό από τον ΟΣΚ (σ.σ.: νυν ΚΤ.ΥΠ. Α.Ε.) και ειδικότερα γιατί δεν κατασκευάστηκε και δεν υπεγράφη σύμβαση παρά το ότι υπήρχε εγκεκριμένη πίστωση και δημοπράτηση από τον ΟΣΚ.
  • Έργα αναπλάσεων περιοχών – τοπικές παρεμβάσεις από το 2007 έως το 2010 στον πρώην Δήμο Πεύκης και ειδικότερα να διερευνηθεί για τα έργα που δημοπρατήθηκαν και εκτελέστηκαν: Ποια έργα εντάχθηκαν στις τοπικές παρεμβάσεις-αναπλάσεις περιοχών, αν υπήρχαν μελέτες για κάθε έργο, αν εφαρμόστηκαν οι μελέτες για κάθε έργο, αν τηρήθηκαν οι προϋπολογισμοί για κάθε έργο, αν τα έργα πληρώθηκαν στον προβλεπόμενο χρόνο.
  • Να διερευνηθεί κάτω από ποιες συνθήκες και για ποιον λόγο τον Οκτώβριο του 2010 πραγματοποιήθηκαν από τον πρώην Δήμο Πεύκης παρεμβάσεις στο Ο.Τ.137/420 (Κωνσταντινουπόλεως, Πόντου, Αγίας Παρασκευής κ.λπ.), που οδήγησαν σε ασφαλιστικά μέτρα από τον φερόμενο καταπατητή, με δυσμενή εξέλιξη για τον Δήμο δεδομένου ότι εκκρεμούν δικαστικοί αγώνες για τη διεκδίκηση του χώρου από τον Δήμο.

Και τα αιτήματα της διοίκησης δεν σταματούν σε αυτά, αφού -μέσω πάντα των δημοτικών της συμβούλων- ζήτησε τη σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής που θα πραγματοποιήσει έρευνα «για την υπερχρέωση του πρώην Δήμου Πεύκης την περίοδο 2007-2010, που δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στην οικονομική βιωσιμότητα του Δήμου και τον κατέταξε στους πλέον υπερχρεωμένους δήμους της χώρας, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών».

Η πρώτη κόντρα

Η επιλογή της διοίκησης να εντάξει στην πρώτη πρόταση σύστασης διαπαραταξιακής και πρόσθετα θέματα εκ μέρους συμβούλων της προκάλεσε την πρώτη μεγάλη κόντρα.

Από την πλευρά της μειοψηφίας (με εξαίρεση των ανεξάρτητων δημοτικών συμβούλων Βασιλικής Νικολαροπούλου και Ευανθίας Βατσακλή-Παπαδημούλη, που σε όλη τη διαδικασία στήριξαν όλες τις προτάσεις της διοίκησης) έγινε λόγος για «αλλοίωση της βούλησης των δημοτών», «θεσμικό ατόπημα του προέδρου», «πολιτικές σκοπιμότητες», «προσπάθεια υπονόμευσης της σύστασης της διαπαραταξιακής», «στημένες διαδικασίες», «ευτελισμό του Σώματος» και πολλά άλλα.

Από την πλευρά της διοίκησης υποστηρίχθηκε ότι όλα έγιναν νόμιμα, ότι τα θέματα της πρώτης διαπαραταξιακής είναι συναφή και ορθώς εντάχθηκαν μαζί με το θέμα που έθεσαν οι «48», ότι κάποιοι «θέλουν ν’ αποφύγουν τον έλεγχο», ενώ ο πρόεδρος προκάλεσε τη μειοψηφία εάν νομίζει ότι έχει παραβιαστεί ο κανονισμός, να θέσουν θέμα.

Τελικώς, η συζήτηση οδήγησε στη διεξαγωγή ψηφοφορίας περί της παραβίασης ή μη του κανονισμού, η οποία απορρίφθηκε από την πλειοψηφία, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει η συζήτηση για τη σύσταση της διαπαραταξιακής.

«Φοβάστε ν’ ακουμπήσετε τις προηγούμενες διοικήσεις»

Η συζήτηση κάθε άλλο παρά περιορίστηκε στο θέμα της σύστασης της διαπαραταξιακής, αφού έγιναν αναφορές επί των εξεταζόμενων από την επιτροπή θεμάτων, οδηγώντας σε πλήθος αντιπαραθέσεων κι εντάσεων.

Συμπυκνώνοντας τις θέσεις των επικεφαλής της μειοψηφίας, διατυπώθηκαν τα εξής:

Μαρία Γώγου

Μαρία Γώγου (Κοινωνία Ενεργών Πολιτών): Ζήτησε η διαπαραταξιακή να έχει την υποστήριξη των υπηρεσιών του Δήμου, χωρίς «κωλύματα» και «τηλεφωνήματα πρώην αιρετών», όπως είπε. Επίσης, τόνισε ότι πρέπει ν’ αποσυρθεί το θέμα του Ο.Τ.137/420, καθώς μπορεί όσα θα ειπωθούν γι’ αυτό να χρησιμοποιηθούν από τον φερόμενο καταπατητή και «ν’ ανοίξει τον Ασκό του Αιόλου» (σ.σ.: άποψη με την οποία συντάχθηκαν σχεδόν όλοι οι σύμβουλοι της μειοψηφίας).

Η ίδια υποστήριξε ότι η μειοψηφία έφερε το θέμα για το κλειστό στη Λυκόβρυση «για να μπει ένα τέλος στις φήμες που ακούγονται γι’ αυτό», κατηγορώντας ταυτόχρονα τη διοίκηση ότι, με την επιλογή της να εντάξει κι άλλα θέματα στη διαπαραταξιακή, δημιουργεί θέμα που θα φέρει στην επιφάνεια «άλλα πράγματα, που κανείς δεν ξέρει πού θα οδηγήσουν».

Γιάννης Θεοδωρακόπουλος

Γιάννης Θεοδωρακόπουλος (Συμμαχία Πολιτών): Ο επικεφαλής της παράταξης ξεκαθάρισε από την αρχή, πολλές φορές, ότι χαίρεται για τον έλεγχο που ζητείται στον πρώην Δήμο Πεύκης επί θητείας του, καθώς δεν έχει να φοβηθεί τίποτε, απεναντίας -όπως είπε- τα ευρήματα της διαπαραταξιακής «θα τα βρει μπροστά της η διοίκηση».

Από την άλλη, ζήτησε να ενταχθεί στις έρευνες της επιτροπής και το τι έγινε στον Δήμο Λυκόβρυσης, προβλέποντας ωστόσο ότι δεν θα το κάνει η διοίκηση «αφού τρέμει μήπως δυσαρεστήσει τον Φωκιανό» (σ.σ.: πρώην δήμαρχος τόσο της Λυκόβρυσης, όσο και του μετέπειτα ενιαίου Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης).

Τέλος, προειδοποίησε τη διοίκηση ότι «η ανοχή μας τελείωσε, μαζί με τη δική σας περίοδο χάριτος» και «από εδώ και πέρα θ’ αλλάξει η στάση μας».

Μανόλης Πάγκαλος

Μανόλης Πάγκαλος (Ριζοσπαστική Ανατροπή): Μίλησε για άλλη μια «μαύρη σελίδα» στη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου, κατηγορώντας τη διοίκηση ότι φέρνει το Σώμα σε αντιπαράθεση. «Είστε καθοδηγούμενοι του Φωκιανού, του οποίου αποτελείτε “πιόνια” και ο οποίος έγραψε την εισήγησή σας», σημείωσε ο σύμβουλος, προκαλώντας τη διοίκηση να εξετάσει τα πεπραγμένα και του πρώην δημάρχου στη Λυκόβρυση.

Ο κ. Πάγκαλος υποστήριξε ότι η διαπαραταξιακή δεν μπορεί ν’ ασχοληθεί με όλα αυτά τα θέματα, αφού κάτι τέτοιο θα πάρει πολύ χρόνο και έτσι, αναγκαστικά, στην παρούσα δημοτική περίοδο, θα ασχοληθεί μόνο με το κλειστό της Λυκόβρυσης.

Παναγιώτης Ασβεστάς

Παναγιώτης Ασβεστάς (Λαϊκή Συσπείρωση): Αναρωτήθηκε εάν με το «μανιφέστο» που φέρνει η διοίκηση πιστεύει ότι θα λυθούν τα προβλήματα, προβλέποντας ότι τέτοιου είδους επιτροπές δεν οδηγούν ποτέ πουθενά. Ωστόσο, είπε ότι η παράταξή του θα συμμετάσχει σε αυτήν.

Μίλησε, επίσης, για «εμφανείς πολιτικές σκοπιμότητες» από την προσθήκη κι άλλων θεμάτων διερεύνησης στην αρχική πρόταση της μειοψηφίας.

Δημήτρης Κωνστάντος

Δημήτρης Κωνστάντος (Λυκόβρυση Πεύκη.-): Αναφερόμενος στο κλειστό της Λυκόβρυσης έκανε λόγο για «θλιβερό φαινόμενο», θυμίζοντας την προσπάθεια δημιουργίας εκεί υπερτοπικού Πράσινου Σημείου, αλλά και στην παραδοχή -όπως είπε- της διοίκησης ότι δεν φύλαξε τον χώρο «γιατί το κόστος φύλαξης θα ήταν περισσότερο από αυτό των όσων αντικειμένων μπορούσαν να κλαπούν»!

Ο ίδιος θεώρησε ότι η εισήγηση της διοίκησης «έχει την υπογραφή του Φωκιανού», ενώ, επίσης, ότι γίνεται προσπάθεια στοχοποίησης του κ. Γ. Θεοδωρακόπουλου, ενώ την ίδια στιγμή αφήνεται στο «απυρόβλητο» ο τέως δήμαρχος. Τέλος, πρόβλεψε ότι η διοίκηση «έχει να φάει πολλά γκολ από τη διαπαραταξιακή που ζητά».

Η απάντηση της διοίκησης

Από πλευράς διοίκησης, είναι αλήθεια, δεν υπήρξε μια συνολική απάντηση, αλλά επιμέρους τοποθετήσεις στις αιτιάσεις των συμβούλων της μειοψηφίας, οι οποίες διατυπώνονταν μέσα σε κλίμα έντασης, συνεχών διακοπών και σχεδόν απόλυτης οχλαγωγίας.

Για το θέμα του Ο.Τ.137/420, τόσο ο δήμαρχος, όσο και ο πρόεδρος του Σώματος, υποστήριξαν ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, αφού η επιτροπή μπορεί να διαχειριστεί το ζήτημα «με σύνεση και σοβαρότητα».

Κωνσταντίνος Νικολιδάκης

Στο θέμα να ενταχθεί και ο πρώην Δήμος Λυκόβρυσης στο ερευνητικό στόχαστρο της επιτροπής απάντηση δόθηκε αρχικώς έμμεσα από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, που είπε ότι «δεν θα πρέπει το Δημοτικό Συμβούλιο να γίνει μια επιτροπή ερεύνης διαρκείας», προσθέτοντας ότι «κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας, όταν υποστηρίζουμε ότι οι μεν που υπέβαλαν αίτημα διαπαραταξιακής δεν είχαν σκοπιμότητα, αλλά εκείνοι που υπέβαλαν τα πρόσθετα θέματα διερεύνησης έχουν».

Τάσος Μαυρίδης

Πιο… έντονη θέση πήρε ο δήμαρχος, Τάσος Μαυρίδης, ο οποίος μίλησε για διάθεση κάποιων να συγκαλύψουν τα πράγματα, προκαλώντας την έκρηξη του κ. Γ. Θεοδωρακόπουλου, που του φώναζε ότι «είναι ντροπή σου να μιλάς εσύ για συγκάλυψη, που τρέμεις τον Φωκιανό» (σ.σ.: είναι αλήθεια ότι ο κατά γενική ομολογία ήρεμος επικεφαλής της Συμμαχίας Πολιτών στη συγκεκριμένη συνεδρίαση εγκατέλειψε, αρκετές φορές, αγανακτισμένος το έδρανό του, «στολίζοντας» τη διοίκηση με αρκετούς χαρακτηρισμούς).

Πάντως, για το εάν η έρευνα θα περιλάβει και τις θητείες των προηγούμενων δημάρχων σε Πεύκη και Λυκόβρυση, ο κ. Τ. Μαυρίδης είπε ότι, όποιος το επιθυμεί, μπορεί να υποβάλει σχετικό αίτημα…

Φθάνοντας στην ψηφοφορία, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης έβαλε πρόταση για σύσταση διαπαραταξιακής όπου θα περιλαμβάνεται στον έλεγχό της και η Λυκόβρυση και θα αφαιρεθεί το θέμα του Ο.Τ.137/420, η οποία στηρίχθηκε από τη μειοψηφία, όχι όμως και από τη διοίκηση που επέμεινε στην αρχική πρότασή της.

Κι εγένετο μονοπαραταξιακή… διαπαραταξιακή

Το τέλος της ψηφοφορίας, όμως, δεν οδήγησε και στην ολοκλήρωση του θέματος, αφού η πρόταση του δημάρχου για το ποιοι θ’ απαρτίζουν τη διαπαραταξιακή οδήγησε ουσιαστικά στην κατάργησή της, καθώς οι παρατάξεις της μειοψηφίας αρνήθηκαν να συμμετάσχουν σε αυτήν.

Ειδικότερα, ο δήμαρχος πρότεινε να συμμετάσχουν στην (υποχρεωτικά από τον νόμο) 9μελή επιτροπή 5 μέλη της διοίκησης και 4 της μειοψηφίας (σ.σ.: οι παρατάξεις της μειοψηφίας είναι 5). Και κάπου εκεί… χάθηκε η μπάλα. Η κα Μ. Γώγου κατήγγειλε τη διαδικασία κι απεχώρησε αγανακτισμένη και η παράταξη του κ. Γ. Θεοδωρακόπουλου δήλωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στη «φαρσοκωμωδία», ενώ από την ίδια παράταξη ο κ. Κώστας Μπαλδεράνος προειδοποίησε ότι η μειοψηφία θα προσφύγει στον Εισαγγελέα για τα θέματα που θα εξέταζε η διαπαραταξιακή. Από την πλευρά του, ο κ. Π. Ασβεστάς ξεκαθάρισε ότι χωρίς όλες τις παρατάξεις της μειοψηφίας η Λαϊκή Συσπείρωση δεν θα συμμετάσχει στη διαπαραταξιακή, ενώ αντίστοιχη θέση διατύπωσε και ο κ. Δ. Κωνστάντος.

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω ήταν η σαφώς αμήχανη στάση του προέδρου του Σώματος, που επανέλαβε πολλές φορές το ερώτημα προς τους συμβούλους της μειοψηφίας, εάν θα συμμετάσχουν στην επιτροπή, για να εισπράξει αντίστοιχες φορές την κατηγορηματική άρνησή τους, οδηγούμενος στο μοναδικό, ίσως, στα χρονικά φαινόμενο να συστήσει διαπαραταξιακή επιτροπή με μόνο μία παράταξη κι αυτή της διοίκησης!

Το αντίστοιχο, όπως ήταν φυσικό, επαναλήφθηκε και στο αμέσως επόμενο θέμα, τη διαπαραταξιακή για τα οικονομικά της διοίκησης Θεοδωρακόπουλου στον πρώην Δήμο Πεύκης.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Λυκόβρυσης – Πεύκης… μετά τις 2 τα ξημερώματα

Μετά απ’ όλα αυτά τα τραγελαφικά, κι ενώ το ρολόι έδειχνε 2 μετά τα μεσάνυχτα, οι ελάχιστοι εναπομείναντες στην αίθουσα δημοτικοί σύμβουλοι άρχισαν να συζητούν τα υπόλοιπα 20 θέματα της ημερήσιας διάταξης…

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet