Μ. Ψυχάλης: Απολύτως στρεβλή η εικόνα των οικονομικών του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης
Πολιτική

Μ. Ψυχάλης: Απολύτως στρεβλή η εικόνα των οικονομικών του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης

«Απολύτως στρεβλή» χαρακτηρίζει την εικόνα των οικονομικών του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης ο επικεφαλής της παράταξης Δήμος Μπροστά+, Μάριος Ψυχάλης.

Ο κ. Ψυχάλης κάνει λόγο, μεταξύ άλλων, για «πλασματική στοχοθεσία έργων και πλασματική αποτύπωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του Δήμου».

Ακολουθεί η ανακοίνωση του επικεφαλής της παράταξης Δήμος Μπροστά+:

Απολύτως στρεβλή η εικόνα των οικονομικών του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης

Η παρούσα δημοτική αρχή επιχειρεί, απεγνωσμένα, από την προηγούμενη δημοτική της θητεία, να επιδείξει ένα success story. Είναι προφανές και αυτονόητο ότι αυτό το success story δεν μπορεί να το θεμελιώσει πάνω σε έργα ή δημιουργία υποδομών, καθώς δεν έχουν γίνει. Συνεπώς χρησιμοποιεί ένα ξεπερασμένο αφήγημα, σχετικά με την οικονομική κατάσταση του Δήμου, το οποίο οι πολίτες αδυνατούν να ελέγξουν. Η πραγματικότητα όμως είναι πολύ διαφορετική.

Κατά τα δύο προηγούμενα Δημοτικά Συμβούλια συζητήθηκαν θέματα που έχουν να κάνουν με την οικονομική διαχείριση του Δήμου και πιο συγκεκριμένα ο ισολογισμός – απολογισμός του οικονομικού έτους 2018 και η αναθεώρηση της στοχοθεσίας για το έτος 2019.

Δυστυχώς για τον Δήμο, τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από τους ορκωτούς λογιστές είναι πολύ διαφορετικά από αυτά που επιχειρεί να παρουσιάσει η δημοτική αρχή.

Ως εκ τούτου, παραθέτουμε τα στοιχεία, τα οποία όχι μόνο η δημοτική αρχή δε έθιξε, αλλά δεν απάντησε όταν τέθηκαν ως ερωτήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Στην εισηγητική έκθεση για την αναθεώρηση της στοχοθεσίας για το 2019 αποτυπώνονται οι υποχρεώσεις προς τρίτους στις 31/12/2018 ύψους 462.205 ευρώ. Συνεπώς η διαβεβαίωση της δημοτικής αρχής κατά την προεκλογική περίοδο, περί μη ύπαρξης οφειλών προς τρίτους ήταν αναληθής.

Επιπλέον, στην εισηγητική έκθεση για την αναθεώρηση της στοχοθεσίας του 2019 αποτυπώνεται ότι τα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου στις 31/12/2019 θα είναι 338.684 ευρώ, δηλαδή μειωμένα σε σχέση με τις 31/12/2018 κατά 4.174.593 ευρώ, γεγονός που ενώ το θέσαμε δεν λάβαμε καμία απάντηση.

Ουσιαστικά η στοχοθεσία προβλέπει ότι εφόσον εκτελεστούν τα έργα που έχουν προϋπολογιστεί, το ταμειακό αποτέλεσμα θα διαμορφωθεί στα 338.684 ευρώ. Ως εκ τούτου τίθεται το θέμα της διπλής πλασματικότητας της δημοτικής αρχής. Πλασματική στοχοθεσία έργων και πλασματική αποτύπωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του Δήμου.

Πρέπει να σημειωθεί ότι εξαιρετικά προβληματικός και επικίνδυνος είναι ο ισχυρισμός της δημοτικής αρχής ότι η στοχοθεσία, είναι απλώς στοχοθεσία και δε σημαίνει ότι αυτά που ψηφίζει το Δημοτικό Συμβούλιο είναι δεσμευτικά.

Σχετικά με τον Ισολογισμό – Απολογισμό τα ευρήματα είναι ακόμη πιο προβληματικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας χορηγήθηκαν υπάρχουν αγωγές κατά του Δήμου ύψους 629.697 ευρώ για τις οποίες δεν έχει γίνει καμία απολύτως πρόβλεψη.

Επιπλέον, υπάρχουν απαιτήσεις του Δήμου από τρίτους ύψους 697.837 ευρώ για τις οποίες οι ορκωτοί λογιστές δεν κατάφεραν να επιβεβαιώσουν την εισπραξιμότητά τους, ούτε έχουν εγγραφεί προβλέψεις για αυτές τις απαιτήσεις.

Εάν είχαν εγγραφεί οι ανωτέρω προβλέψεις, τότε το αποτέλεσμα για το 2018 θα ήταν ελλειμματικό, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι δεν έχει καμία πρόβλεψη για νέες απαιτήσεις που πιθανόν να δημιουργηθούν από προμηθευτές του Δήμου.

Το πιο σημαντικό σημείο του Ισολογισμού – Απολογισμού σχετίζεται με τα έργα και τις επενδύσεις. Η δημοτική αρχή στον προϋπολογισμό του Δήμου για το 2018 είχε ψηφίσει την δέσμευση ποσού 3,76 εκατ. ευρώ για έργα, το οποίο κατά τη διάρκεια του έτους το μείωσε σε 2,87 εκατ. ευρώ. Τελικά κατάφερε να απορροφήσει μόνο τις 656 χιλιάδες ευρώ, δηλαδή σε ποσοστό το 17,44% του αρχικού προϋπολογισμού, με αποτέλεσμα τα υπόλοιπα 3,1 εκατ. να μείνουν αδιάθετα, δηλαδή ταμειακά διαθέσιμα.

Ουσιαστικά η δημοτική αρχή πανηγυρίζει καθημερινά, επειδή δεν κάνει έργα.

Είναι αυτονόητο πλέον για τον κάθε πολίτη ότι τα οικονομικά αποτελέσματα του Δήμου σχετίζονται άρρηκτα με την παντελή έλλειψη έργων, επενδύσεων και λοιπών αναπτυξιακών δράσεων.

Επιπροσθέτως, σχετικά με το οικονομικό θαύμα της αναχρηματοδότησης των δανείων, τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η δημοτική αρχή κατάφερε να αναχρηματοδοτήσει δάνειο  το οποίο έληγε μέσα στο έτος αναχρηματοδότησης, με υπόλοιπο  δανείου του συγκεκριμένου 213 χιλ. ευρώ. Δηλαδή φόρτωσε σε αυτό το δάνειο που έληγε μέσα στο έτος, με επιπλέον τόκους 20 ετών.

Εκτός από τα παραπάνω και με αφορμή τα μειωμένα έσοδα του Δήμου κατά 7% σε σχέση με την στοχοθεσία, θέσαμε το θέμα της είσπραξης του ΤΑΠ των μη ηλεκτροδοτούμενων κτηρίων. Δυστυχώς η απάντηση που δεν λάβαμε, σημαίνει ότι ο Δήμος δεν εισπράττει, ως οφείλει, το ΤΑΠ από τα μη ηλεκτροδοτούμενα κτήρια, με αποτέλεσμα να χάνει έσοδα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

Ως εκ τούτου καλούμε τη δημοτική αρχή να εστιάσει την προσοχή της στη πραγματική βελτίωση των οικονομικών του Δήμου, παρά να υποστηρίζει ότι ζούμε στο Λουξεμβούργο, αλλά δεν το έχουμε καταλάβει.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet