Video

Ο Γιάννης Ιωαννίδης στο «Ε»: Κάποιους… ενόχλησε η συνένωσή μας με τον Δήμο Μπροστά+

Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Λυκόβρυσης-Πεύκης Γιάννης Ιωαννίδης συμβάλλει καθημερινά, ως μαιευτήρας χειρουργός, στο να έρθουν στη ζωή πολλές νέες υπάρξεις. Άρα, έχει εξοικειωθεί με την έννοια του «νέου», που φέρνει την ελπίδα για ένα καινούργιο ξεκίνημα. Την ίδια ακριβώς ελπίδα τρέφει και για τον Δήμο που ζει, τον οποίο θέλει να δει να αλλάζει ριζικά και να γίνεται περισσότερο φιλικός, ιδιαίτερα για τη νέα γενιά.

Η πρόσφατη απόφαση του ίδιου και της ομάδας του, με την οποία αποτελούσαν τον συνδυασμό Μαζί Λυκόβρυση-Πεύκη, να συνεργασθούν με τον συνδυασμό του Μάριου Ψυχάλη, Δήμος Μπροστά, δημιούργησε νέα δεδομένα στο τοπικό πολιτικό σκηνικό, αφού είχε ως αποτέλεσμα να φτιαχτεί μία ακόμα μεγαλύτερη παράταξη, με «συγκροτημένη πρόταση διοίκησης», όπως τονίζει ο κ. Ιωαννίδης.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Ε», ο Γ. Ιωαννίδης μιλά για το όραμα της νέας πλέον παράταξης, Δήμος Μπροστά+, αλλά και για τον τρόπο που ο ίδιος αντιλαμβάνεται τον ρόλο που πρέπει να έχει ένας σύγχρονος Δήμος.

Κύριε Ιωαννίδη, πότε αρχίσατε να ασχολείστε με τα αυτοδιοικητικά και τι ήταν αυτό που σας ώθησε να το κάνετε, παρ’ όλο που ασκείται ένα απαιτητικό λειτούργημα, που προφανώς σας αποσπά πολύ χρόνο;

Από μικρός είχα την τάση να ασχολούμαι με τα κοινά, όπου κι αν βρέθηκα. Από τα μαθητικά συμβούλια και τους φοιτητικούς συλλόγους, έως τον Ιατρικό Σύλλογο, πάντοτε με ενδιέφερε να παρακολουθώ από κοντά τις όποιες εξελίξεις και να συμβάλλω στην πρόοδο του χώρου στον οποίο δραστηριοποιούμαι.

Ειδικά με τα τοπικά πράγματα άρχισα να ασχολούμαι από το 2014, όταν τα παιδιά μου ξεκίνησαν να συμμετέχουν σε διάφορες δραστηριότητες, οπότε θεώρησα ότι κι εγώ ότι όφειλα να συμβάλλω ώστε να βελτιωθούν οι σχετικές υποδομές του Δήμου μας, όπως τα σχολεία, οι παιδικές χαρές, οι αθλητικοί χώροι κ.λπ.

Ταυτόχρονα, είχα την επιθυμία να βοηθήσω προκειμένου να καλυτερεύσει η καθημερινότητα και η ποιότητα ζωής στη γειτονιά μας, στον Δήμο μας, στον τόπο που ζούμε και μεγαλώνουμε τα παιδιά μας.


«Για μένα το ζητούμενο ήταν πάντα όχι οι προσωπικές φιλοδοξίες, αλλά η εξεύρεση του αποτελεσματικότερου τρόπου για να υπηρετηθεί ένας κοινός στόχος».

Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τους νέους, που είναι το μέλλον μας, αισθάνθηκα ότι έχω υποχρέωση να εργασθώ ώστε να δημιουργηθεί μια πόλη που θα είναι φιλική σε αυτούς, θα τους εξασφαλίζει τις προϋποθέσεις για να αθληθούν, να ψυχαγωγηθούν, να εργασθούν.

Αν σας ζητούσα να μου πείτε τα τρία σοβαρότερα προβλήματα που απασχολούν σήμερα τον Δήμο Λυκόβρυσης-Πεύκης σήμερα, ποια θα αναφέρατε;

Η πρώτη δέσμη προβλημάτων που εντοπίζω είναι αυτά της καθημερινότητας. Τον δημότη απασχολούν τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την καθαριότητα, τις ασφαλτοστρώσεις, τα πεζοδρόμια, την προσβασιμότητα, τη σήμανση στους δρόμους κ.ά.

Ένα δεύτερο σημαντικό θέμα για μένα είναι αυτό της ασφάλειας των πολιτών. Παρά το γεγονός ότι ο Δήμος μας είναι σχετικά ασφαλής, έχουμε αρκετά κρούσματα το τελευταίο διάστημα, που θα πρέπει να δούμε πώς θα τα αντιμετωπίσουμε. Υπάρχουν τρόποι να ενισχύσουμε την ασφάλεια στην περιοχή μας, τους οποίους μάλιστα συζητήσαμε πρόσφατα και με τη διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος και έχουμε εντάξει στο πρόγραμμά μας.

Το τρίτο σημαντικότερο πρόβλημα για μένα είναι τα σχολεία, που πρέπει να βελτιωθούν άμεσα σε επίπεδο τόσο υποδομών, όσο και εξοπλισμού, ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται στις αυξημένες σύγχρονες ανάγκες των σχολικών δομών.

Επιτρέψτε μου να προσθέσω τρεις ακόμη παραμέτρους, αυτές της διεύρυνσης των παρεχόμενων ιατρικών υπηρεσιών από τον Δήμο, μέσω της αναβάθμισης των δημοτικών πολυιατρείων, της ουσιαστικής ενοποίησης των δύο Δημοτικών Κοινοτήτων, μέσω της ανάπτυξης κοινών δράσεων, που θα καλλιεργήσουν κουλτούρα συνένωσης και, βέβαια, της ενίσχυσης του προσωπικού, χωρίς το οποίο ελάχιστα πράγματα από τα παραπάνω μπορούμε να πετύχουμε.

Είχατε ξεκινήσει ως υποψήφιος δήμαρχος και τελικώς επιλέξατε να συνενωθείτε και συμπορευτείτε με την παράταξη του Μάριου Ψυχάλη. Τι σας οδήγησε σε αυτήν την επιλογή και γιατί επιλέξατε στον συγκεκριμένο συνδυασμό;

Ξεκίνησα την προσπάθεια να κατέβω ως υποψήφιος δήμαρχος μετά την παρότρυνση κάποιων νέων ανθρώπων με τους οποίους είχα κοινή αντίληψη για το τι Δήμο θέλουμε και πώς μπορεί να ασκηθεί με αποτελεσματικό τρόπο η διοίκησή του. Είμαι πολύ περήφανος για την ομάδα αυτή που δημιουργήσαμε και πολύ χαρούμενος γιατί οι περισσότεροι που ξεκινήσαμε μαζί παραμένουμε ενωμένοι και στη νέα πορεία με τον συνδυασμό Δήμος Μπροστά+.

Ο λόγος της απόφασης για συνένωση με την παράταξη του Μάριου Ψυχάλη ήταν ότι θεωρήσαμε πως πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις, ώστε να δημιουργηθεί μια ισχυρότερη ομάδα, με όσο το δυνατόν περισσότερα στελέχη, που θα μπορούσε να καταθέσει μια συγκροτημένη πρόταση για τη διοίκηση του Δήμου. Εξάλλου, για μένα το ζητούμενο ήταν πάντα όχι οι προσωπικές φιλοδοξίες, αλλά η εξεύρεση του αποτελεσματικότερου τρόπου για να υπηρετηθεί ένας κοινός στόχος.

Στην προσπάθεια αυτή συνομίλησα με αρκετούς από τους υποψηφίους στον Δήμο Λυκόβρυσης-Πεύκης, τους οποίους και ευχαριστώ, τόσο για τις συζητήσεις όσο και για όσα μου πρότειναν. Αποφασίσαμε ως ομάδα να συμπορευθούμε με τον Μάριο Ψυχάλη κυρίως γιατί διαπιστώσαμε ότι με τα περισσότερα στελέχη του συνδυασμού του μοιραζόμαστε τις ίδιες απόψεις και τα ίδια οράματα για τον Δήμο μας. Επίσης, στο πρόσωπο του Μάριου διακρίναμε έναν νέο άνθρωπο, καθαρό, έντιμο, με όραμα για τη Λυκόβρυση και την Πεύκη, με γνώσεις σε θέματα δημόσιας διοίκησης. Από εκεί και πέρα, από τη στιγμή που συμφωνήσαμε πάνω στους βασικούς άξονες του προγράμματος για τη διοίκηση του Δήμου, ο δρόμος άνοιξε διάπλατα στη συνεργασία μας.

Υπάρχει μια προσπάθεια τελευταίως να σας «χρεώσουν» ως συνδυασμό σε κάποιο κομματικό χώρο. Εσείς προέρχεστε από τον κεντροδεξιό χώρο, ο κ. Ψυχάλης από τον κεντρώο. Τελικώς, ο συνδυασμός σας σε ποιον χώρο ανήκει;

Είναι θετικό ότι ασχολούνται τόσο πολύ μαζί μας και, μάλιστα, προσπαθούν να μας εντάξουν κάπου, θεωρώντας ότι έτσι θα μας πλήξουν. Είναι φανερό ότι απόφαση των δύο παρατάξεων να συνενωθούν υπό ένα σχήμα, αυτό του Δήμου Μπροστά+, ενόχλησε κάποιους. Έτσι, αφ’ ενός προσπάθησαν να μας δώσουν μια κομματική ταυτότητα και αφ’ ετέρου να μας «χρεώσουν» στον ένα ή στον άλλο υποψήφιο. Για παράδειγμα, στην αρχή έλεγαν ότι η δική μου παράταξη ανήκει στη Ν.Δ. και του Μάριου στο ΚΙΝ.ΑΛ. Όταν συνενωθήκαμε, κάποιοι άρχισαν να «βλέπουν» είτε αποσύρσεις στηρίξεων, είτε διαγραφές. Και μετά προχώρησαν ένα ακόμη βήμα, λέγοντας είτε ότι είμαστε «άνθρωποι του Φωκιανού», είτε μας στηρίζει ο Γιώργος Πατούλης, είτε ότι θα γίνουμε το «δεκανίκι» της επόμενης διοίκησης του Τάσου Μαυρίδη. Και δεν ξέρω τι άλλο θα «εφεύρουν» μέχρι την Κυριακή των εκλογών.

Τελικώς, αυτό που δεν μπορούν να «χωνέψουν» όσοι διαδίδουν όλα τα παραπάνω, είναι το γεγονός ότι δύο συνδυασμοί προχώρησαν σε μια καθαρή συνεργασία, χωρίς ταμπού, προκαταλήψεις, κομματικές στηρίξεις, αφού οι συμμετέχοντες στον συνδυασμό Δήμος Μπροστά+ προέρχονται από όλους τους κομματικούς χώρους, έχοντας ως αποκλειστικό στόχο να ασχοληθούν σοβαρά με τα προβλήματα του Δήμου μας.

Το αστείο, βέβαια, είναι ότι οι περισσότεροι από αυτούς που προσπαθούν να μας εντάξουν κομματικά κάπου είναι οι ίδιοι που φέρουν κομματικές ταυτότητες τις οποίες επιδεικνύουν κατά περίπτωση, αναλόγως με ποιους συνομιλούν, ενώ αφήνουν να εννοηθεί ότι έχουν και κομματικές στηρίξεις.

Εμείς, λοιπόν, τους καλούμε να βγουν ξεκάθαρα και να μας πουν ποια είναι η κομματική τους ταυτότητα και ποιο κόμμα τους στηρίζει, εάν τους στηρίζει…


«Μια δημοτική αρχή δεν πρέπει να επαναπαύεται στην «αυταρέσκειά» της, νομίζοντας ότι τα ξέρει όλα…».

Κύριε Ιωαννίδη, από την επαφή σας με τους πολίτες τι εισπράττετε; Έχουν απολέσει παντελώς την εμπιστοσύνη τους στους αιρετούς ή υπάρχει ακόμη ελπίδα;

Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια ο πολίτης έχει απαξιώσει την πολιτική ζωή, έχει αρχίσει να αδιαφορεί γι’ αυτήν, για να μην πω ότι αισθάνεται και απέχθεια απέναντι σε οτιδήποτε αφορά πολιτικά θέματα. Την ίδια στιγμή, όμως, νομίζω ότι ο κόσμος πιστεύει σε ανθρώπους που έχουν αποδειχθεί μαχητές της ζωής, που θέλουν να προσφέρουν στα κοινά, που δεν αντιμετωπίζουν τον Δήμο ως εφαλτήριο για την προσωπική κοινωνική ή οικονομική καταξίωση. Τέτοια πρόσωπα είναι αυτά που απαρτίζουν το ψηφοδέλτιό μας και τα οποία καλούμε τον συνδημότη μας να τα αξιολογήσει και να τα επιλέξει ως επόμενη διοίκηση στον Δήμο Λυκόβρυσης-Πεύκης.

Αν η παράταξη Δήμος Μπροστά+ αποτελέσει την επιλογή των δημοτών για την επόμενη μέρα, εσείς από ποιον τομέα θα θέλατε να προσφέρετε τις υπηρεσίες σας στη νέα διοίκηση;

Όταν με το καλό βρεθούμε στη διοίκηση θα συζητήσουμε για το πώς θα μοιρασθούν οι ρόλοι. Προσωπικώς θα επιθυμούσα να συμβάλλω στον τομέα των κοινωνικών δομών του Δήμου, μιας και ως γιατρός είμαι πιο κοντά στην έννοια της κοινωνικής αλληλεγγύης και προσφοράς.

Τόσο εσείς, όσο και ο κ. Μάριος Ψυχάλης είστε νέοι άνθρωποι, όπως και τα περισσότερα μέλη του συνδυασμού σας. Αρκεί αυτό από μόνο του για να πείσετε ότι είστε μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση στην παρούσα διοίκηση;

Είναι αλήθεια ότι ο μέσος όρος ηλικίας στο ψηφοδέλτιό μας είναι αρκετά χαμηλός. Μας χαροποιεί αυτό, γιατί θεωρούμε ότι πρέπει να δοθεί χώρος στη νεολαία να εκφρασθεί και να δημιουργήσει. Είναι ο μόνος τρόπος για να φέρουμε τους νέους κοντά στα αυτοδιοικητικά πράγματα, να τους ξανακάνουμε πολιτικά όντα.

Υπάρχουν, βέβαια, και έμπειρα στελέχη στον συνδυασμό μας, που ξέρουν και μπορούν να ασκήσουν ουσιαστική διοίκηση προς όφελος των συνδημοτών μας.

Από εκεί και πέρα, θα μου επιτρέψετε να προσθέσω ότι οι σύγχρονοι δήμοι θα πρέπει να αντιμετωπίζουν με ανοιχτό πνεύμα και το θέμα των συνεργατών τους. Υπάρχει πλέον πολλή εξειδικευμένη γνώση, σε διάφορα επίπεδα, που πρέπει να την αξιοποιούμε για να πάμε τον Δήμο μας πιο μπροστά. Θα σας φέρω το παράδειγμα των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, που δεν έχουμε την πολυτέλεια να τα βλέπουμε να χάνονται λόγω της έλλειψης κατάλληλου και εξειδικευμένου προσωπικού, που θα τα εντοπίζει, θα προτείνει ολοκληρωμένες προτάσεις ένταξης και θα βοηθά στην υλοποίησή τους, ώστε να μην πηγαίνει χαμένο ούτε ένα ευρώ.

Μια δημοτική αρχή δεν πρέπει να επαναπαύεται στην «αυταρέσκειά» της, νομίζοντας ότι τα ξέρει όλα, αλλά να είναι πάντα σε ετοιμότητα να χρησιμοποιεί τους κατάλληλους συνεργάτες, ώστε να επιτυγχάνει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet