Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Λυκόβρυσης – Πεύκης: 1.120 ημέρες μετά – άλλαξε η Ελλάδα;
Πολιτική

Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Λυκόβρυσης – Πεύκης: 1.120 ημέρες μετά – άλλαξε η Ελλάδα;

Παρέμβαση σχετικά με το έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, 1.120 ημέρες μετά τη δεύτερη εκλογική επικράτηση του κόμματος, κάνει η Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Λυκόβρυσης – Πεύκης.

Συγκεκριμένα, η Οργάνωση Μελών επισημαίνει τα εξής:

1.120 ημέρες μετά: άλλαξε η Ελλάδα;

Χίλιες εκατόν είκοσι ημέρες έχουν περάσει από τη δεύτερη εκλογική επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ. Θυμίζουμε: 20 Σεπτέμβρη του 2015 πραγματοποιήθηκαν εκλογές που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ για να του δώσει ο λαός την εξουσιοδότηση να χειριστεί ο ίδιος το μνημόνιο που είχε αναγκαστεί να συνυπογράψει με τους πιστωτές τον Ιούλη του ίδιου έτους. Και ο λαός εμπιστεύτηκε το κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς και τον πρόεδρό του Αλέξη Τσίπρα δίνοντάς του τη δυνατότητα να κυβερνήσει, σε συνεργασία με τους ΑΝ.ΕΛ., τη χώρα. Με κοινή την επιδίωξη εξόδου από τα μνημόνια και την πάταξη της διαπλοκής και της διαφθοράς που κυριαρχούσαν στον πολιτικό και οικονομικό βίο.

Καταφέραμε να αλλάξουμε τη χώρα μας σ΄ αυτό το διάστημα; Απαντάμε με ευθύτητα: όχι! Πώς θα μπορούσε άλλωστε; Παραλάβαμε ένα κράτος σε πτώχευση και υποστήκαμε τον πιο στυγνό εκβιασμό από τους δανειστές για να μην εφαρμόσουμε όσα υποσχεθήκαμε στον λαό μας.

Όμως, τρία χρόνια μετά έχει κάτι αλλάξει στην Ελλάδα;

Ας δούμε, επιγραμματικά, κάποια πράγματα.

Στον πολιτικό τομέα:

  • Καθιερώνεται η απλή αναλογική ως μόνιμο εκλογικό σύστημα.
  • Ψηφίζεται ο νόμος «Κλεισθένης Ι», με τον οποίο αλλάζει άρδην ο καταστατικός χάρτης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στον οικονομικό τομέα:

  • Στις 21 Αυγούστου ολοκληρώθηκε το τρίτο μνημόνιο και η χώρα εξήλθε από την ασφυκτική εποπτεία των δανειστών. Κατά κοινή πάντων ομολογία, πλην των εγχώριων πολιτικών αντιπάλων, η έξοδος είναι καθαρή, με ανάπτυξη και πλεονάσματα πάνω και από τους στόχους. Ο καθορισμός των μέσων για την επίτευξη των στόχων είναι πλέον υπόθεση της ελληνικής κυβέρνησης.
  • Οι τράπεζες είναι επαρκώς ανακεφαλαιοποιημένες με δείκτες φερεγγυότητας πολύ υψηλούς.
  • Η ανεργία έχει μειωθεί κατά περισσότερο από επτά (7) ποσοστιαίες μονάδες.

Στον κοινωνικό τομέα:

Ασφαλιστικά – εργασιακά

  • Παρέχεται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε 2,5 εκατομ. ανασφάλιστους πολίτες.
  • Ενοποιούνται σχεδόν όλα τα ασφαλιστικά ταμεία σε ένα φορέα, τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), ο οποίος, παρά τις προβλέψεις όλων (ίσως και τις κρυφές επιθυμίες των πολιτικών μας αντιπάλων) είναι πλεονασματικός, γεγονός που επιτρέπει πλέον τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.
  • Ακυρώνεται στην πράξη ο νόμος για την επιβολή μειώσεων στις συντάξεις, μέσω της αναπροσαρμογής τους, που είχε απαιτήσει το ΔΝΤ για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.
  • Επανέρχεται σε ισχύ το καθεστώς των συλλογικών διαπραγματεύσεων μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων. Επανέρχεται η επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων.
  • Ακυρώνεται ο υποκατώτατος μισθός των νέων ανθρώπων και αρχίζει η διαδικασία αναπροσαρμογής της ελάχιστης εργατικής αμοιβής.
  • Καθιερώνεται η ελεύθερη μετακίνηση ανέργων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Ανθρώπινα – κοινωνικά δικαιώματα

  • Ψηφίζεται το σύμφωνο συμβίωσης.
  • Απλουστεύεται η διαδικασία αναδοχής και υιοθεσίας.

Μεταναστευτικό – Αλληλεγγύη

Σχεδόν μόνοι σε όλη την Ευρώπη, φέρνουμε το βάρος της υποδοχής και φροντίδας των κυμάτων των ξεσπιτωμένων από τους πολέμους και τη φτώχεια συνανθρώπων μας.

Αθλητισμός

Μπήκαν οι βάσεις για ένα υγιές πρωτάθλημα ποδοσφαίρου μακριά από τις γνωστές καλύβες και παράγκες του παρελθόντος.

Στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής:

  • Το πιο σημαντικό: μετά από 25 και πλέον χρόνια φαίνεται να λύνεται ο γόρδιος δεσμός που καλείται ‘μακεδονικό’ ζήτημα. Με τη συμφωνία των Πρεσπών (αν τηρηθούν οι δεσμεύσεις της άλλης πλευράς) ξεκινά μια νέα περίοδος στις σχέσεις των δύο χωρών με αμοιβαία οφέλη για τους λαούς μας.
  • Εμπεδώνεται ο ρόλος της χώρας μας ως σταθεροποιητικής δύναμης στο δυτικά Βαλκάνια και στη Μεσόγειο.

Και όλα τα παραπάνω παράλληλα με τη μεγάλη προσπάθεια εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης, που αποτελούσε το λάφυρο των κομμάτων εξουσίας όλα τα προηγούμενα χρόνια, την προσπάθεια εκκαθάρισης των σκανδάλων και απόδοσης δικαιοσύνης και την προσπάθεια να μείνει η κοινωνία όρθια.

Είναι προφανές από τα παραπάνω ότι κάτι άλλαξε στην πατρίδα μας τα τελευταία τριάμισι χρόνια. Εξίσου προφανές όμως είναι ότι θα χρειαστούν άλλες 1.800 ημέρες τουλάχιστον (υπόλοιπο παρούσας Βουλής και μια ακόμη τετραετία) για να πάρει σάρκα και οστά το συνολικό όραμά μας για τη Νέα Ελλάδα της ανάκαμψης και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet