Πρόταση Μ. Πάγκαλου για πλουραλιστική εκπροσώπηση στις Επιτροπές
Πολιτική

Πρόταση Μ. Πάγκαλου για πλουραλιστική εκπροσώπηση στις Επιτροπές

Μέσω ανοιχτής επιστολής που απευθύνει στον νέο δήμαρχο Λυκόβρυσης-Πεύκης Τάσο Μαυρίδη, αλλά και το σύνολο των δημοτικών συμβούλων της πόλης, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ Μανόλης Πάγκαλος καλεί στην αντιμετώπιση της “αντιδημοκρατικότητας του νόμου Καλλικράτη” αναφορικά με την εκπροσώπηση των παρατάξεων της μειοψηφίας στην Οικονομική Επιτροπή και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.  Στο πλαίσιο αυτό προτείνει “να δοθεί δυνατότητα στους εκπροσώπους των παρατάξεων της μειοψηφίας, που κατά την τυπική διαδικασία δεν θα εκλέξουν μέλος στην Οικονομική Επιτροπή και την Επιτροπή Ποιότητας ζωής, να συμμετέχουν στη λειτουργία τους ως παρατηρητές με όλα τα δικαιώματα πλην ψήφου”.

Ακολουθεί η σχετική επιστολή.

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ – ΚΑΛΕΣΜΑ ΠΛΟΥΡΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Προς

τον Δήμαρχο Λυκόβρυσης – Πεύκης κ. Αν. Μαυρίδη και
τους Δημοτικούς Συμβούλους του Δήμου μας

Κύριε δήμαρχε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Την Κυριακή 7/9/2014 καλούμαστε σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου να εκλέξουμε τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής.

Ο Νόμος 3852/2010, γνωστός περισσότερο ως «Καλλικράτης», τον οποίο σχεδόν όλοι μας έχουμε σχολιάσει αρνητικά, προβλέπει συγκεκριμένες διαδικασίες για τη συγκρότηση αυτών των Επιτροπών.

Στο πλαίσιο αυτών των διαδικασιών, οι συγκεκριμένες Επιτροπές του Δήμου μας θα αποτελούνται από 9 (εννέα) μέλη η καθεμία –περιλαμβανομένου του δημάρχου ή του αντιδημάρχου– με 6 (έξι) μέλη προερχόμενα από την παράταξη της πλειοψηφίας (ποσοστό 66,7%) και τα υπόλοιπα 3 (τρία) μέλη προερχόμενα από το σύνολο των παρατάξεων της μειοψηφίας (ποσοστό 33,3%).

Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι στο όνομα της ενίσχυσης της πλειοψηφούσας παράταξης, ο νόμος στρεβλώνει τη λαϊκή ετυμηγορία και προσφέρει αφενός μεν στην παράταξη που έλαβε το 34% των ψήφων της τοπικής κοινωνίας το 67% των μελών των Επιτροπών, αφετέρου δε στους υπόλοιπους πέντε (5) συνδυασμούς που κατέλαβαν θέσεις στην αντιπολίτευση του Δημοτικού Συμβουλίου ΔΕΝ ΔΙΝΕΙ το δικαίωμα να εκπροσωπηθούν στις σημαντικότατες αυτές Επιτροπές, αφού η μειοψηφία θα εκφραστεί μόνο από 3 (τρεις) συμβούλους.

Επειδή, κατά την προεκλογική περίοδο, όλοι μας διατυπώναμε τη θέση ότι η απουσία του πολίτη από τα δρώμενα πρέπει να αντιμετωπισθεί.

Επειδή, η εκλογική διαδικασία της επόμενης Κυριακής θα αποκλείσει τουλάχιστον την εκπροσώπηση 2 (δυο) παρατάξεων από κάθε Επιτροπή.

Επειδή, ο αποκλεισμός εκπροσώπων παρατάξεων που ψηφίσθηκαν από τους πολίτες μειώνει τις διαδικασίες της Δημοκρατίας, αφού εν τέλει οι πολίτες που επέλεξαν τις συγκεκριμένες παρατάξεις δεν θα αντιπροσωπεύονται στις Επιτροπές.

Επειδή, υφίσταται το παράδειγμα της ΚΕΔΕ, όπου μια παράταξη χωρίς εκλεγμένο μέλος, έχει τη δυνατότητα παρουσίας και εκφώνησης απόψεων, έστω και χωρίς δικαίωμα ψήφου.

Για όλους αυτούς τους λόγους, σας καλώ, στο όνομα του πλουραλισμού και της Δημοκρατίας, να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί την αντιδημοκρατικότητα του Νόμου Καλλικράτη και να δώσουμε τη δυνατότητα στους εκπροσώπους των παρατάξεων της μειοψηφίας, που κατά την τυπική διαδικασία δεν θα εκλέξουν μέλος στην Οικονομική Επιτροπή και την Επιτροπή Ποιότητας ζωής, να συμμετέχουν στη λειτουργία τους ως παρατηρητές με όλα τα δικαιώματα πλην ψήφου.

Η σχετική μας απόφαση θα αποτελεί θεμελιακό στοιχείο της προσπάθειάς μας για δημοκρατικότερες διαδικασίες και της κοινής μας δέσμευσης να φέρουμε τον συμπολίτη μας και τους εκπροσώπους του στον πυρήνα της λειτουργίας της Τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ελπίζοντας στη θετική σας συμβολή,

Μετά τιμής

Μανόλης Στ. Πάγκαλος

Δημοτικός σύμβουλος, Επικεφαλής της ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΛΥΚΟΒΡΥΣΗΣ-ΠΕΥΚΗΣ

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet