Στη συνάντηση του Δ.Σ. της ΠΕΔΑ με τον Στ. Θεοδωράκη ο Τ. Μαυρίδης
Πολιτική

Στη συνάντηση του Δ.Σ. της ΠΕΔΑ με τον Στ. Θεοδωράκη ο Τ. Μαυρίδης

Ο δήμαρχος Λυκόβρυσης – Πεύκης, Τάσος Μαυρίδης, παρευρέθηκε την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015, σε συνάντηση που έγινε με πρωτοβουλία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ), με τον επικεφαλής του κόμματος Το Ποτάμι, Σταύρο Θεοδωράκη, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔΑ.

Ο κ. Μαυρίδης ενημέρωσε τον κ. Θεοδωράκη για την κατάσταση που επικρατεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (Τ.Α.) ενώ αναφέρθηκε αναλυτικά και σε καίρια ζητήματα που απασχολούν τον Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης.

Αρχικά, ο κ. Μαυρίδης αναφέρθηκε, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Δήμου, στο ότι «πρέπει να αποκατασταθεί η αξιοπρέπεια και η θεσμική αξιοπιστία της Τ.Α. γιατί βάλλεται από παντού με σημαντικές μειώσεις εσόδων από τους Κρατικούς Αυτοτελείς Πόρους λόγω των θεσμικών και συνταγματικών αλλαγών». Στη συνέχεια πρότεινε την άρση της απαγόρευσης των προσλήψεων στον τομέα των ανταποδοτικών υπηρεσιών καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού, πρασίνου κ.λπ. που δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό και τόνισε ότι πρέπει να μειωθεί η γραφειοκρατία τόσο στη λήψη αποφάσεων όσο και σε επίπεδο ελεγκτικών μηχανισμών. «Λόγω της έντονης γραφειοκρατίας που στοιχειώνει τη χώρα», ανέφερε ο κ. Μαυρίδης, «λιμνάζουν σε υπηρεσίες υπουργείων και οργανισμών για χρόνια σοβαρά ζητήματα, όπως αποχαρακτηρισμοί και απένταξη οικοδομικών τετραγώνων από δασικές εκτάσεις, οριοθετήσεις φυσικών ρεμάτων, έγκριση Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων κ.λπ.». Ακόμη, σχολίασε ότι είναι αναγκαία η αξιοποίηση των πόρων, όπως π.χ. από το πράσινο ταμείο για την αγορά κοινόχρηστων χώρων πρασίνου αλλά και ότι πρέπει να γίνει απορρόφηση των πόρων τόσο των ενταγμένων έργων, αλλά και των έργων που ήδη είναι σε εξέλιξη, όπως π.χ. το ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ.

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση ως φορέας κυβέρνησης», όπως ανέφερε ο κ. Μαυρίδης, «έχει σήμερα περίπου 17 ελεγκτικούς μηχανισμούς που δρουν αρκετές φορές αποτρεπτικά στην υλοποίηση προγραμμάτων, προϋπολογισμών, τεχνικών θεμάτων, αλλά και θεμάτων που αφορούν στην κοινωνική πρόνοια, τη μέριμνα και την εξυπηρέτηση πολιτών». Επίσης είπε ότι, «πρέπει άμεσα να αποδοθούν στους Δήμους οι παρακρατηθέντες οφειλές που εδώ και δεκαετίες παρακρατούσε το κράτος σε βάρος των οικονομικών των Ο.Τ.Α. γιατί  οι αρμοδιότητες που εκχωρούνται στην Τ.Α. συνταγματικά πρέπει να προβλεφθεί να συνοδεύονται και από αντίστοιχους πόρους».

Στο τέλος ο κ. Μαυρίδης δήλωσε ότι, «είναι γεγονός ότι σήμερα η Τ.Α., ως πυλώνας εγγύτητας προς τον πολίτη, έχει αναλάβει ένα μεγάλο φορτίο στην υπάρχουσα κοινωνική και οικονομική κρίση με κοινωνικές δομές, χωρίς αντίστοιχους πόρους και ανθρώπινο δυναμικό, αλλά σίγουρα, και αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό, έχει ένα πολύ δυνατό στελεχειακό δυναμικό εθελοντών».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet