Στο συνέδριο της ΚΕΔΕ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση η Μαρίνα Πατούλη-Σταυράκη
Πολιτική

Στο συνέδριο της ΚΕΔΕ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση η Μαρίνα Πατούλη-Σταυράκη

Στο ειδικό θεματικό συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) για τη συνταγματική αναθεώρηση που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη και περιελάμβανε την κατάθεση προτάσεων της πολιτικής ηγεσίας και εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης και από όλη τη χώρα, συμμετείχε η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος Λυκόβρυσης – Πεύκης Μαρίνα Πατούλη-Σταυράκη.

Με την ευκαιρία της συμμετοχής της η κ. Μαρίνα Πατούλη-Σταυράκη συναντήθηκε και αντάλλαξε απόψεις με εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης από διάφορους δήμους. Κατά τη διάρκεια των επαφών της, κοινή ομολογία και διαπίστωση ήταν, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της συμβούλου, ότι χρειάζεται να γίνουν αρκετές μεταρρυθμίσεις σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και ότι η ΚΕΔΕ μπορεί να συμβάλλει δημιουργικά στην κατεύθυνση της ενσωμάτωσης των προτάσεων των δήμων στη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Στο πλαίσιο αυτό η κ. Πατούλη-Σταυράκη δήλωσε:

«Η επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση είναι μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί. Είναι η ευκαιρία για να κάνει η ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση το επόμενο βήμα μέσα από μία ξεκάθαρη θεσμική κατοχύρωση ως προς την οικονομική και διοικητική αυτοτέλειά της στη βάση του μοντέλου της τοπικής αυτοδιοίκησης που ισχύει σε άλλες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας. Είναι η βασική προϋπόθεση για να αναβαθμιστεί ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης και για να μπορέσουν οι τοπικές κοινωνίες να πάνε μπροστά με στόχο τον εκσυγχρονισμό και τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς τους».

Η αναθεωρητική πρόταση της Αυτοδιοίκησης, όπως αυτή διατυπώνεται μέσα από τον αντιπροσωπευτικό της φορέα, την ΚΕΔΕ, στηρίζεται στους εξής άξονες, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση:

  • Αναβάθμιση του ρόλου της Αυτοδιοίκησης ώστε να αποτελέσει το βασικό βάθρο του νέου διοικητικού συστήματος της χώρας.
  • Διασφάλιση της οικονομικής ανεξαρτησίας και αυτοτέλειας των ΟΤΑ Α΄ και Β΄ Βαθμού.
  • Διασφάλιση του κομβικού ρόλου της Αυτοδιοίκησης ως θεσμού στη λειτουργία του κοινωνικού κράτους, ως αναγκαία προϋπόθεση για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής κι αλληλεγγύης και την ισότητα ευκαιριών όλων των πολιτών.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet