Τ. Μαυρίδης: “Υπεύθυνη διοίκηση ή μόνο κριτική εξ αποστάσεως;»
Πολιτική

Τ. Μαυρίδης: “Υπεύθυνη διοίκηση ή μόνο κριτική εξ αποστάσεως;»

Την οικονομική κατάσταση του Δήμου Λυκόβρυσης-Πεύκης και την πολιτική που ακολουθεί η δημοτική αρχή στον συγκεκριμένο τομέα αναλύει ο δήμαρχος Τάσος Μαυρίδης, μέσω ανακοίνωσης του γραφείου Τύπου, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα όσους επιχειρούν “με λαϊκισμούς και προκλήσεις” να “διαβάλουν” τη διοίκηση του Δήμου.

Η υλοποίηση του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ με τη συνένωση των δύο πρώην Δήμων Πεύκης και Λυκόβρυσης με τη δημιουργία ενός ενιαίου Δήμου ΛΥΚΟΒΡΥΣΗΣ-ΠΕΥΚΗΣ έφερε όπως ήταν φυσικό ζητήματα σοβαρά όχι μόνο προς συζήτηση αλλά και προς επίλυση.

Για παράδειγμα, η συνένωση υπηρεσιών και η εφαρμογή ενός ενιαίου οργανογράμματος διοίκησης και διαχείρισης του ανθρωπίνου δυναμικού, η συστηματική και ορθολογική διαχείριση των οικονομικών δεδομένων του ενιαίου πια Δήμου, η συζήτηση για την εφαρμογή μελέτης που αφορά στον γενικό πολεοδομικό σχεδιασμό των δύο πόλεων, μια ενιαία κυκλοφοριακή μελέτη, καθώς επίσης και η εφαρμογή ενός ενιαίου συντελεστή φόρου για όλους τους κατοίκους των δύο Δημοτικών Ενοτήτων, είναι στην ατζέντα προς επίλυση.

Είναι αυτονόητο ότι το «βάρος της ευθύνης», όπως φυσικά της διοίκησης και των τελικών αποφάσεων ως υπεύθυνης διοίκησης, είναι της πλειοψηφίας, της δημοτικής αρχής και του δημάρχου, αφού έλαβαν εντολή από την πλειοψηφία των συνδημοτών μας. Εντολή που «κρίθηκε στις κάλπες», όπως επιτάσσει η Δημοκρατία μας, μέσα από τη λαϊκή βούληση στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές και όχι φυσικά μέσα από τις αίθουσες της Δικαιοσύνης απ΄ όπου προσπάθησαν κάποιοι να επιφέρουν αναστάτωση και μικροπολιτικούς κραδασμούς στην τοπική μας κοινωνία προς ίδιον όφελος. Αυτοί εξάλλου πήραν για δεύτερη φορά μέσα σ΄ ένα σύντομο χρονικό διάστημα και την οριστική τους απάντηση.

Όμως πριν αναφερθώ στο «επίμαχο» κατά τ΄ άλλα θέμα καθορισμού συντελεστή φόρου ηλεκτροδοτούμενων χώρων για το επόμενο έτος 2015, έχω υποχρέωση ως δήμαρχος να παρουσιάσω μερικά στοιχεία που θα βοηθήσουν, ελπίζω, κάθε καλόπιστο τουλάχιστον αναγνώστη, να ενημερωθεί αντικειμενικά.

Ο ενιαίος μας Δήμος πια, μαζί με τις Δομές του, λειτουργεί σήμερα με 60 άτομα λιγότερα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Ταυτόχρονα, παραθέτουμε τα οικονομικά στοιχεία όπως αυτά προκύπτουν από τις οικονομικές υπηρεσίες του Δήμου μας και ασφαλώς δεν επιδέχονται ουδεμία αμφισβήτηση, αφού τηρείται διπλογραφικό σύστημα στις Οικονομικές Υπηρεσίες, καθώς και ο έλεγχος από Ορκωτούς Λογιστές που είναι υποχρεωτικός.

Τα οικονομικά στοιχεία εξάλλου έγιναν γνωστά αφού ήταν στο επίκεντρο των συζητήσεων καθ΄ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και όχι μόνο.

Αναλυτικά αναφέραμε:

1) Τα τακτικά έσοδα το 2010 πριν τη συνένωση των 2 Δήμων (31/12/2010) ήταν 10.226.654,00 ευρώ, ενώ σήμερα έχουν υποστεί τεράστια μείωση, αφού τα τακτικά έσοδα για το έτος 2014 και μέχρι 31/10/2014 περιορίστηκαν σε 5.866.910,00 ευρώ.

2) Οι δανειακές υποχρεώσεις του Δήμου μέχρι και σήμερα είναι 10.182.996,35 ευρώ, που σημαίνει δόσεις τοκοχρεολυσίων καθ΄ έτος των Δανείων 1.523.436,00 ευρώ.

3) Οι υποχρεώσεις σε τρίτους (προμηθευτές κ.λπ.) του Δήμου μέχρι 31/7/2014 είναι 926.599,75 ευρώ.

4) Οι οφειλές Νομικού Προσωπικού (ΠΕΑΠ) είναι 220.000 ευρώ.

5) Οι οφειλές των υπό εκκαθάριση Δημοτικών Επιχειρήσεων ΔΕΚΑΠ και ΔΕΑΚΑΠ είναι 706.000 ευρώ.

Παράλληλα, διαμορφώθηκε ισοσκελισμένος, προς ψήφιση στο Δ.Σ. το αμέσως επόμενο διάστημα, ο προϋπολογισμός Εσόδων – Εξόδων του Δήμου μας για το 2015. 

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός του έτους 2015 ψηφίσθηκε από τα αρμόδια όργανα του Δήμου μας, Εκτελεστική Επιτροπή, Οικονομική Επιτροπή (προσχέδιο), αναρτήθηκε με την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής και τροποποιήθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών με τη «Γνώμη Παρατηρητηρίου Οικ. Αυτοτέλειας ΟΤΑ», που τέθηκε προς έγκριση εκ νέου στην Οικονομική Επιτροπή.

Για πρώτη φορά δε έγινε συζήτηση με τους επικεφαλής όλων των παρατάξεων πάνω στο προσχέδιο του προϋπολογισμού. Ακολουθεί η συζήτηση στην Επιτροπή Διαβούλευσης και προς τελική έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Όσον αφορά τώρα τον καθορισμό συντελεστή φόρου ηλεκτροδοτούμενων χώρων για το 2015, τέθηκε προς συζήτηση στην η εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής ότι είναι επιβεβλημένη η ορθολογική εξίσωση/εξισορρόπηση του συντελεστή φόρου, ο οποίος μέχρι σήμερα ήταν διαφορετικός σε κάθε Δημοτική Ενότητα, δηλαδή η όποια επιβάρυνση ήταν διαφορετική για τους κατοίκους της Πεύκης και διαφορετική για τους κατοίκους της Λυκόβρυσης.

Η υπεύθυνη και ρεαλιστική αντιμετώπιση του όλου ζητήματος είναι σφαιρική κι έχοντας υπόψη όλα τα παραπάνω οικονομικά στοιχεία και δεδομένα, επιβάλλει την εξομοίωση του συντελεστή φόρου σε 0,37€ ανά τ.μ. για όλους τους κατοίκους του ενιαίου Δήμου ( η Πεύκη από 0,24€ ανά τ.μ. θα κυμανθεί στο 0,37 € ανά τ.μ. και η Λυκόβρυση από 0,45€ ανά τ.μ. εξίσου στο 0,37 € ανά τ.μ.).

Έτσι, θα ενισχύσουμε τις καθημερινές ανάγκες του Δήμου μας σε υποχρεώσεις του όσον αφορά την υπηρεσία Καθαριότητας, Πρασίνου, Ηλεκτροφωτισμού και φυσικά τις λειτουργικές ανάγκες και τη συντήρηση των σχολικών κτηρίων του Δήμου μας. Σε μια καθαρά ανταποδοτική κατεύθυνση.

Σε αυτή λοιπόν τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που βρίσκεται σήμερα ο Δήμος, εμείς δε μπορούμε και δεν επιθυμούμε να προχωρήσουμε μπροστά με λαϊκισμούς, με δημαγωγικές φωνές, με «φιλικές κατά τ΄ άλλα επιθέσεις» ατόμων, που πίσω από αυτό το πνιγηρό πέπλο νοσηρών εγκεφάλων, κρύβεται δυστυχώς για την κοινωνία μας η αγωνία και μόνο, της κατάκτησης της πολυπόθητης καρέκλας εξουσίας. Κρύβονται η μισαλλοδοξία, το πάθος του εγωισμού, της αυτοπροβολής και της ισοπέδωσης των πάντων, θεσμών και προσώπων.

Στοχεύοντας πότε από ΄δω και πότε από ΄κεί, προκλητικά δε ως απρόσκλητοι σωτήρες! Και πάντα σ΄ αυτό τον αγώνα για την εξουσία παρασύρουν στο διάβα τους ανυποψίαστους συνδημότες μας, που επιθυμούν να προσφέρουν πραγματικά και ουσιαστικά και φυσικά όχι υστερόβουλα για το καλό όλων των συμπολιτών μας.

Εμείς όμως, ως υπεύθυνη διοίκηση που μας εμπιστεύθηκε η πλειοψηφία των συνδημοτών μας, αγωνιούμε μονάχα για το αύριο, χωρίς προκλήσεις, χωρίς λαϊκισμούς, κορώνες εκφοβισμού και μικρόψυχες μικροπολιτικές, τακτικές που δεν είναι πια αποδεκτές.

Αγωνιούμε για την οριστική οικονομική διευθέτηση των δανειακών μας υποχρεώσεων και σ’ αυτό το πλαίσιο κινούμαστε σε καθημερινή βάση με πρόγραμμα και στόχευση κινήσεων.

Γιατί εμείς θεωρούμε ότι ο Δήμος μας έχει συνέχεια, ανεξάρτητα εάν οι πραγματικοί υπεύθυνοι συνεχίζουν, ασκώντας το προσφιλές τους άθλημα, που είναι η δημαγωγία, ο λαϊκισμός και η παραπληροφόρηση, να κυκλοφορούν στην τοπική μας κοινωνία ασκώντας μάλιστα κακόβουλη κριτική στα οικονομικά, ενώ θα έπρεπε να κρύβονται.

Φυσικά για να μην αδικήσω μονάχα αυτούς, υπάρχουν και οι άξιοι συνοδοιπόροι τους, άξιοι συνεχιστές και μιμητές, αφού ακολουθούν τον ίδιο δρόμο που χάραξαν οι «μέντορες τους»! Όμως ξεπέρασαν όχι μόνο τους «δασκάλους» τους αλλά και τον ίδιο τους τον εαυτό, αφού ακολουθούν χειρότερες και απαράδεκτες μεθόδους τακτικής, αποσκοπώντας στη διάλυση, την καταστροφή, μέσω της διαβολής των πάντων, προκειμένου να ανέβουν στην επιφάνεια και από εκεί στην πολυπόθητη εξουσία…

Όμως φαίνεται ότι δε διδάχθηκαν από τα λάθη των δασκάλων τους και των πρόσκαιρων συνομιλητών τους από τα πρόσφατα γεγονότα, τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών. Έτσι «φοβάμαι» ότι θα έχουν την ίδια τύχη με αυτούς ή την ατυχία, ανάλογα πώς το αντιλαμβάνεται φυσικά ο καθένας από αυτούς, μη έχοντας συναίσθηση της πραγματικότητας, αφού κατρακυλούν στον εσωτερικό τους μικρόκοσμο, στο βαβελικό τους «εγώ».

Έχουμε δηλώσει ότι όχι μόνο δε θα τους ακολουθήσουμε, ούτε φυσικά θα γίνουμε συνομιλητές τους, ούτε θα παρασυρθούμε από τις εύκολες συμβουλές που δήθεν καλόπιστα μας δίνουν. Ας κρατήσουν τις συμβουλές τους για τον εαυτό τους… είναι αυτονόητο ότι σ΄ αυτές τις μικρόψυχες τακτικές είμαστε απέναντι, αντικρούοντας πάντα με επιχειρήματα τις όποιες παραφωνίες λαϊκιστικής δημαγωγίας που ακολουθούν.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet