Υπέρ της απλής αναλογικής στην Τ.Α. ο επικεφαλής της Λυκόβρυση Πεύκη.-
Πολιτική

Υπέρ της απλής αναλογικής στην Τ.Α. ο επικεφαλής της Λυκόβρυση Πεύκη.-

Υπέρ της διεξαγωγής αυτοδιοικητικών εκλογών με το σύστημα της απλής αναλογικής τάσσεται ο επικεφαλής της παράταξης Λυκόβρυση Πεύκη.-, Δημήτρης Κωνστάντος.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε σημειώνει:

Οι πολίτες λένε ΝΑΙ στην εφαρμογή της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές σε πλήρη αντίθεση με το «συντεχνιακό» OXI της πλειοψηφίας των δημάρχων.

Στο πρόσφατο συνέδριο της ΚΕΔΕ στα Ιωάννινα παρουσιάστηκαν από τους οργανωτές δημοσκοπικά ευρήματα σύμφωνα με τα οποία η συντριπτική πλειοψηφία των δημάρχων, σχεδόν οκτώ στους 10, είναι αντίθετοι στην καθιέρωση της απλής αναλογικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Αυτές τις ημέρες δημοσιοποιούνται τα αποτελέσματα μεγάλης έρευνας που πραγματοποιήθηκε στις 13 περιφέρειες της χώρας από την εταιρεία KAPPA Research την περίοδο 13 Νοεμβρίου – 6 Δεκεμβρίου 2017 με σκοπό την καταγραφή των πολιτικών και κοινωνικών τάσεων σε εθνικό και τοπικό επίπεδο. Στα προς διερεύνηση θέματα υπάρχει και ερώτημα σχετικά με την άποψη των πολιτών για την απλή αναλογική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού.

Είναι εντυπωσιακή η θετική τοποθέτηση των ερωτώμενων για την υιοθέτηση τις απλής αναλογικής στις προσεχείς δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Σύμφωνα με τα ευρήματα που έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί στην Περιφέρεια Πελοποννήσου το 69% τάσσεται «υπέρ ή μάλλον υπέρ», ενώ μόλις το 20% τάσσεται «όχι ή μάλλον όχι». Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 69,5% με 19,5%, στην Περιφέρεια Κρήτης 62,5% με 22,5%, στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου 67,0% με 20,5% και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας 67,0% – 23,0%. Είναι σημαντικό ότι οι απόλυτες τοποθετήσεις υπέρ της καθιέρωσης της απλής αναλογικής ξεπερνούν το 40% σε όλες τις προαναφερόμενες Περιφέρειες ενώ αντίστοιχα κατά τάσσεται μόλις το 10% περίπου.

Η ξεκάθαρη τοποθέτηση των πολιτών υπέρ της απλής αναλογικής στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, υπέρ της συνταγματικής και δημοκρατικής επιταγής για ισότητα της ψήφου, υπέρ του διαλόγου, της σύνθεσης, της συναίνεσης και των επιχειρημάτων, ενισχύει τη δημόσια δέσμευση της κυβέρνησης για εφαρμογή της στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 αποδυναμώνοντας αντίστοιχα τη μάλλον «συντεχνιακή» αντίθεση των δημάρχων οι οποίοι είναι λογικό να «βολεύονται» από το σημερινό δημαρχοκεντρικό σύστημα.

Στις πρόσφατες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου της 7ης και 8ης Δεκεμβρίου, καθώς και με σχετικό δελτίο Τύπου, αναφερθήκαμε στην ένθερμη συνηγορία, πίστη και στήριξη στην καθιέρωση της απλής αναλογικής, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι επηρέασε σημαντικά στη θετική μας ψήφο επί των προϋπολογισμών του Δήμου, των νομικών προσώπων ΠΕΑΠ και ΚΟΙΠΑΠ και του τεχνικού προγράμματος, επιθυμώντας στην πράξη να καταρρίψουμε το βασικό επιχείρημα των πολέμιών της περί ακυβερνησίας που θα προκληθεί από την εφαρμογή της.

Αναμένουμε από την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό να τηρήσουν στο ακέραιο την υπόσχεσή τους για την εφαρμογή της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet