«Υποχρέωση & καθήκον η παρουσία δημοτικών συμβούλων στις συνεδριάσεις Δ.Σ.»
Πολιτική

«Υποχρέωση & καθήκον η παρουσία δημοτικών συμβούλων στις συνεδριάσεις Δ.Σ.»

Αιχμές κατά δημοτικών συμβούλων Λυκόβρυσης – Πεύκης για μη έγκαιρη και συνεπή παρουσία τους κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου αφήνουν οι επικεφαλής των παρατάξεων Ριζοσπαστική Ανατροπή Λυκόβρυσης – Πεύκης και Λυκόβρυση Πεύκη.-, Μανόλης Πάγκαλος και Δημήτρης Κωνστάντος, αντιστοίχως.

Οι δύο επικεφαλής, μέσω ανακοίνωσής τους, χαρακτηρίζουν «θεσμική υποχρέωση» και «πρωτεύον καθήκον» των δημοτικών συμβούλων την παρουσία τους στις συνεδριάσεις και ζητούν από την πρόεδρο του Σώματος να δώσει στη δημοσιότητα, τον Σεπτέμβριο, τα αναλυτικά στοιχεία παρουσιών και παραμονής σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης των 33 μελών του από την 1η Σεπτεμβρίου 2014, ώστε, όπως τονίζουν, «οι συμπολίτες μας να μπορούν να διαμορφώσουν μια τεκμηριωμένη άποψη».

Ακολουθεί η κοινή ανακοίνωση των δύο δημοτικών συμβούλων:

Θεσμική αυτονόητη υποχρέωση και πρωτεύον καθήκον η συνεπής παρουσία των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου στις συνεδριάσεις του

Για πολλοστή φορά στο Δημοτικό Συμβούλιο της 21ης Ιουνίου 2017 υπήρξε καθυστέρηση 40 λεπτών στην έναρξη της συνεδρίασης, λόγω της μη έγκαιρης προσέλευσης πολλών συναδέλφων ώστε να συμπληρωθεί τουλάχιστον ο ελάχιστος αριθμός των 17 μελών για την ύπαρξη απαρτίας. Φαινόμενο που οφείλεται κατά κανόνα σε συγκεκριμένους δημοτικούς συμβούλους που πρωταγωνιστούν σε αυτή την προφανή περιφρόνηση των θεσμικών καθηκόντων τους, σε βάρος των συνεπών συναδέλφων τους και των πολιτών που παρακολουθούν τις συνεδριάσεις.

Συγκεκριμένα η απαρτία των 17 μελών στις 21 Ιουνίου επιτεύχθηκε με την παρουσία 11 από τους 19 συμβούλους της πλειοψηφίας, 4 από τους 9 συμβούλους των παρατάξεων της αντιπολίτευσης και 2 από τους 5 ανεξάρτητους δημοτικούς συμβούλους. Ακριβώς η ίδια αναλογία παρουσιών και απουσιών υπήρχε και στη συνεδρίαση της 16ης Μαΐου 2017 η οποία επίσης ξεκίνησε με καθυστέρηση 40 λεπτών, ενώ παρόμοια ήταν και τα αντίστοιχα στοιχεία στη συνεδρίαση της 31ης Μαΐου 2017.

Ας σημειωθεί ότι δυνητικά μετά την παρέλευση των 30 λεπτών από την καθορισμένη ώρα έναρξης της συνεδρίασης μπορεί να ματαιωθεί η σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου εφόσον ζητηθεί από παρόντα σύμβουλο κάτι που είχε συμβεί τον Δεκέμβριο του 2015. Το γεγονός ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης ουδέποτε άσκησαν το συγκεκριμένο δικαίωμα αποδεικνύει τη συνειδητή προσήλωση στην ουσία των θεσμικών καθηκόντων τους με πρωτεύον τη διασφάλιση λειτουργίας του κορυφαίου αυτοδιοικητικού οργάνου ώστε να λαμβάνονται οι αποφάσεις που αφορούν κατά κύριο λόγο στην καθημερινότητα των συμπολιτών μας. Αν συνεκτιμηθεί το γεγονός ότι η παρούσα δημοτική Αρχή έχει δυστυχώς επιλέξει ο αριθμός των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου να είναι ο ελάχιστος δυνατός, συνήθως μία φορά τον μήνα, γίνεται αντιληπτή τόσο η σπουδαιότητα κάθε σύγκλησής του όσο και το έλλειμμα ουσιωδών επιχειρημάτων εκ μέρους των συναδέλφων που συστηματικά απουσιάζουν.

Άλλωστε είναι προφανές ότι όλες και όλοι οι υποψήφιοι στις δημοτικές εκλογές του 2014 γνωρίζαμε τα καθήκοντά μας όταν ζητήσαμε την τιμητική ψήφο των δημοτών τα οποία χωρίς εξαιρέσεις δεσμευτήκαμε να υπηρετούμε με συνέπεια. Η εικόνα συγκεκριμένων συναδέλφων να προσέρχονται κατά κανόνα καθυστερημένοι θέτοντας σε κίνδυνο τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου γίνεται δυσμενέστερη από την επιλογή των ιδίων και πάλι να αποχωρούν πριν την ολοκλήρωσή της, μη επιτρέποντας κάποιες φορές και τη δυνατότητα συγκέντρωσης των 9 ελάχιστων θετικών ψήφων που χρειάζονται για την έγκριση των θεμάτων, οδηγώντας στην απόσυρσή τους. Όταν μάλιστα αυτό συμβαίνει γιατί θέλουν να συνεχίσουν τη βραδιά τους πίνοντας το ποτό τους σε καφέ bar της Πεύκης όπως έγινε στη συνεδρίαση της 21ης Ιουνίου και όχι μόνο, ενώ η συνεδρίαση συνεχιζόταν, καταρρίπτει και το επιχείρημα περί επαγγελματικών ή οικογενειακών υποχρεώσεων.

Δυστυχώς πρωταγωνιστές στη συστηματική περιφρόνηση των εργασιών του Δημοτικού Συμβουλίου είναι και συνάδελφοι που για πρώτη φορά εκλέχθηκαν στις εκλογές του 2014. Αντίθετα είναι πρωταθλητές με διαφορά στην έκδοση κάθε είδους δελτίων Τύπου, δημιουργώντας μια ομάδα συναδέλφων με κύριο χαρακτηριστικό την «επικοινωνιακή εικόνα» σε βάρος των θεσμικών καθηκόντων.

Φαίνεται ότι ένα από τα σοβαρά διακυβεύματα των προσεχών δημοτικών εκλογών του 2019, ανεξαρτήτως εκλογικού συστήματος, θα αποτελέσει η διασφάλιση της θεσμικής λειτουργίας του Δήμου προς όφελος της ποιότητας της τοπικής δημοκρατίας και των συμπολιτών μας ή η επικράτηση προσωποκεντρικών σχημάτων αμιγώς επικοινωνιακού και προσωπολατρικού χαρακτήρα.

Με δεδομένο ότι το υπάρχον νομικό πλαίσιο δεν προβλέπει μέτρα συμμόρφωσης για όσες και όσους δημοτικούς συμβούλους αδιαφορούν για το πλέον βασικό θεσμικό καθήκον τους παρά μόνο σε ακραίες περιπτώσεις, αναμένουμε από την πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου να δώσει στη δημοσιότητα τον Σεπτέμβριο τα αναλυτικά στοιχεία παρουσιών και παραμονής σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης των 33 μελών του από την 1η Σεπτεμβρίου 2014, ώστε οι συμπολίτες μας να μπορούν να διαμορφώσουν μια τεκμηριωμένη άποψη.

Μανόλης Πάγκαλος, δημοτικός σύμβουλος, επικεφαλής Ριζοσπαστικής Ανατροπής Λυκόβρυσης – Πεύκης

Δημήτρης Κωνστάντος, δημοτικός σύμβουλος, επικεφαλής Λυκόβρυση Πεύκη.-

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet