Τ. Μαυρίδης: Το νοικοκύρεμα στον Δήμο Λυκόβρυσης-Πεύκης συνεχίζεται…
Πολιτική

Τ. Μαυρίδης: Το νοικοκύρεμα στον Δήμο Λυκόβρυσης-Πεύκης συνεχίζεται…

Την έγκριση του ταμειακού απολογισμού και ισολογισμού του Δήμου Λυκόβρυσης-Πεύκης για το 2015 συζήτησε (και ψήφισε κατά πλειοψηφία) το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης στη συνεδρίαση της Τρίτης 4 Οκτωβρίου 2016.

Τάσος Μαυρίδης
Τάσος Μαυρίδης

Στην εισήγησή του, ο δήμαρχος Τάσος Μαυρίδης συμπύκνωσε το συμπέρασμα της διαχείρισης που έχει γίνει στη φράση «το νοικοκύρεμα στον Δήμο έχει συνέχεια», τονίζοντας ότι το πλεόνασμα που είχε καταγραφεί στον ισολογισμό του 2014 (το μεγαλύτερο μέρος του οποίου αποδίδεται στην τέως διοίκηση του κ. Δημήτρη Φωκιανού) διευρύνθηκε κατά το 2015, φθάνοντας στα περίπου 1,5 εκατ. ευρώ.

Ο δήμαρχος αναφέρθηκε, επίσης, στα 850.000 ευρώ με τα οποία θα επιχορηγηθεί ο Δήμος από τον κρατικό προϋπολογισμό, προκειμένου να τακτοποιήσει όλες τις ληξιπρόθεσμες οφειλές μέχρι και τον Μάιο του 2016, πλην αυτών που έχουν λάβει τη δικαστική οδό. Όπως εξήγησε ο κ. Τ. Μαυρίδης, άμεσα θα γίνει τροποποίηση του προϋπολογισμού, προκειμένου να εγγραφεί το συγκεκριμένο ποσό και να προχωρήσει η ενταλματοποίηση.

Οι ενστάσεις της μειοψηφίας
Μαρία Γώγου
Μαρία Γώγου

Από την πλευρά της μειοψηφίας (απουσίαζαν οι επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης και της Λυκόβρυσης Πεύκης.-), η κα Μαρία Γώγου (Κοινωνία Ενεργών Πολιτών) και ο κ. Μανόλης Πάγκαλος (Ριζοσπαστική Ανατροπή) ταυτίστηκαν στην πολιτική τοποθέτησή τους, υποστηρίζοντας ότι δεν θα υπερψηφίσουν την εισήγηση, καθώς στον προϋπολογισμό είχαν διατυπώσει διαφορετικές θέσεις σε ό,τι αφορά την κατανομή των κονδυλίων, με την κα Μ. Γώγου να προσθέτει ότι είχε διαφωνήσει και με την επιλογή του τρόπου αναχρηματοδότησης των δανείων του Δήμου.

Μανόλης Πάγκαλος
Μανόλης Πάγκαλος

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Συμμαχίας Πολιτών, Γιάννης Θεοδωρακόπουλος, αναρωτήθηκε πού βρίσκεται το πλεόνασμα που αναφέρει η διοίκηση, αφού -όπως τόνισε- αυτό δεν αποτυπώνεται ούτε στις «παραμελημένες υποδομές της πόλης», ούτε στην ελάφρυνση των δημοτών από τους δημοτικούς φόρους.

Γιάννης Θεοδωρακόπουλος
Γιάννης Θεοδωρακόπουλος

Επίσης, κατηγόρησε τον δήμαρχο ότι προσπαθεί να παρουσιάσει το θέμα της επιχορήγησης για την τακτοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών ως δική του επιτυχία –«δεν έγινε κατόπιν εντολών σας κ. δήμαρχε» ανέφερε χαρακτηριστικά- ενώ, όπως υποστήριξε, πρόκειται για ρύθμιση που έγινε σε κεντρικό επίπεδο και «θα την πληρώσουμε όλοι εμείς, αφού είναι μνημονιακή δέσμευση».

Οι εν εξελίξει δικαστικές υποθέσεις

Τέλος, ο ίδιος σύμβουλος απαίτησε να δοθούν στη δημοσιότητα τα στοιχεία των δικηγόρων του Δήμου που χειρίζονται υποθέσεις σε δικαστική εξέλιξη και για τις οποίες, όπως είχε αναφέρει προηγουμένως ο ορκωτός ελεγκτής, δεν είχαν παράσχει τα σχετικά στοιχεία. Για το ίδιο θέμα έντονη παρέμβαση έκανε και ο δημοτικός σύμβουλος της ίδιας παράταξης Κωνσταντίνος Μπαλδεράνος, όπως επίσης και οι κ.κ. Μ. Πάγκαλος και Γ. Κωνσταντόπουλος.

Οι ενστάσεις της μειοψηφίας στο συγκεκριμένο θέμα αφορούσαν στο γεγονός της μη απάντησης από πλευράς των δικηγόρων για τις συγκεκριμένες υποθέσεις, αλλά και στην έλλειψη από τη συνεδρίαση νομικού συμβούλου του Δήμου για να παράσχει πρόσθετες πληροφορίες. Τέλος, υποστηρίχθηκε ότι το «ασαφές τοπίο» που περιβάλλει τις συγκεκριμένες υποθέσεις καθιστά εξίσου «ασαφές» το ύψος των σχετικών προβλέψεων που έχει σχηματιστεί γι’ αυτές κι ανέρχεται στα περίπου 800.000 ευρώ.

Η αλήθεια είναι ότι οι απαντήσεις του ορκωτού ελεγκτή πάνω στο θέμα δεν ήταν και πολύ διαφωτιστικές, καθώς εξήγησε ότι ο έλεγχος ακολούθησε τα αυστηρά διεθνή πρότυπα, αλλά δεν θυμόταν ούτε τον ακριβή αριθμό των δικηγόρων που έλαβαν σχετικές επιστολές για να παράσχουν τα αναγκαία στοιχεία, ούτε πόσοι ακριβώς απάντησαν, ούτε γνώριζε εάν αυτοί που δεν απάντησαν χειρίζονταν κάποιες από τις υποθέσεις που βρίσκονται σε δικαστική εξέλιξη.

Τέλος, παρατηρήσεις από πλευράς μειοψηφίας έγιναν και για τον τρόπο εγγραφής κάποιων έργων στις οικονομικές καταστάσεις, για να λάβουν διευκρινιστικές απαντήσεις από τη διευθύντρια των Οικονομικών Υπηρεσιών και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Ευάγγελο Παπανικολάου.

Οι απαντήσεις της διοίκησης

Από πλευράς διοίκησης, ο δημοτικός σύμβουλος Αναστάσιος Μαυρίδης αναγνώρισε ότι το εγχείρημα να αποσαφηνιστεί το τοπίο με τις εν εξελίξει δίκες είναι δύσκολο, ωστόσο βρίσκεται σε φάση διευθέτησης, μεταφέροντας την προσωπική διαπίστωσή του ότι υπάρχει συνεργασία από πλευράς των δικηγόρων του Δήμου που χειρίζονται τις υποθέσεις.

Από την πλευρά του, ο κ. Παναγιώτης Πανταζής, αφού ανέφερε ότι όσα χρόνια ο ίδιος είναι δημοτικός σύμβουλος ουδέποτε παρίσταται νομικός του Δήμου στις συζητήσεις για τον απολογισμό και τον ισολογισμό, ανέφερε για το θέμα του πλεονάσματος ότι αυτό είναι λογιστικό και «δεν βρίσκεται στο ταμείο του Δήμου», ενώ χρησιμοποιείται στο μεγαλύτερο μέρος του για να απομειώνει τις υποχρεώσεις του Δήμου, βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες.

Τέλος, ο δήμαρχος, αφού παρατήρησε ότι «ορισμένοι προσπαθούν ν’ αποπροσανατολίσουν τη συζήτηση από το εξεταζόμενο θέμα», τόνισε ότι «η πραγματικότητα που δεν αμφισβητείται είναι πως ο Δήμος Λυκόβρυσης-Πεύκης, από 14ο πιο υπερχρεωμένος Δήμος που ήταν, με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, σήμερα εμφανίζεται πλεονασματικός», επαναλαμβάνοντας ότι «το νοικοκύρεμα συνεχίζεται…».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet