Νέο “τρίγωνο” έντασης για ΠΕΑΠ και στο… βάθος το δημοτικό στάδιο Πεύκης
Πολιτική

Νέο “τρίγωνο” έντασης για ΠΕΑΠ και στο… βάθος το δημοτικό στάδιο Πεύκης

Το πνεύμα των Χριστουγέννων μάλλον δεν έχει ακόμη επισκεφθεί την πολιτική σκηνή στον Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης. Αντιθέτως, το θέμα του διαχειριστικού ελέγου στο ΠΕΑΠ (Δ. Κωνστάντος: Επιλέξαμε διαφάνεια – Επέλεξαν συγκάλυψη και συκοφαντία) συνεχίζει να προκαλεί “τριγμούς” και εξελίσσεται σε μείζον ζήτημα για τη διοίκηση του δημάρχου Τάσου Μαυρίδη.

Την ίδια στιγμή, η εμπλοκή του τέως δημάρχου Δημήτρη Φωκιανού, ο οποίος -σε ανακοίνωσή του- αναφέρεεται με ιδιαίτερα σκληρό ύφος τόσο στην πρόεδρο του ΠΕΑΠ, Μαρίνα Πατούλη – Σταυράκη, η οποία και ζήτησε την πραγματοποίηση διαχειριστικού ελέγχου στο Νομικό Πρόσωπο, όσο και στον επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Λυκόβρυση Πεύκη.- Δημήτρη Κωνστάντο, ο οποίος προώθησε τα αποτελέσματα του προαναφερόμενου ελέγχου στις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές, δημιουργεί νέο γύρο αντιπαραθέσεων. Κάπου εκεί μπλέκεται και η υπόθεση με το δημοτικό στάδιο Πεύκης, ο κ. Δ. Κωνστάντος αισθάνεται την ανάγκη να απαντήσει στους στερούμενους “τεκμηρίωσης και λογικών επιχειρημάτων” ισχυρισμούς του κ. Δ. Φωκιανού  και το… κλίμα μόνο εορταστικό δεν προμηνύεται.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του κ. Δ. Κωνστάντου:

Με σεβασμό σε κάθε άποψη, δικαιούμαι να υποστηρίξω ότι ο πρώην δήμαρχος κ. Δημήτρης Φωκιανός στερείται κάθε τεκμηρίωσης στη βάση πραγματικών περιστατικών, ώστε να διατυπώνει στην ανακοίνωσή του τη φράση “Αυτά τα «ευρήματα» θέλει να ελεγχθούν περαιτέρω, ο πολιτικά δόλιος Δ. Κωνστάντος, εξυπηρετώντας ανομολόγητες επιθυμίες”.

Τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά, είτε ανεπίσημα είτε επίσημα, με ανακοινώσεις ή τοποθετήσεις, ουδέποτε εκφράστηκα αρνητικά για την οικονομική διαχείριση του κ. Δημήτρη Φωκιανού την περίοδο 2011-2014. Αντίθετα, οι τοποθετήσεις μου υπήρξαν πάντοτε θετικές, με βάση τα διαθέσιμα κάθε φορά στοιχεία, σε σημείο να κατηγορηθώ για “Φωκιανισμό”.

Η περίπτωση του Διαχειριστικού Ελέγχου στο ΠΕΑΠ, που παραγγέλθηκε από το διοικητικό συμβούλιο του νομικού προσώπου και για τον οποίο πολλάκις αναφέρθηκε θετικά ο δήμαρχος Λυκόβρυσης – Πεύκης κ. Τάσος Μαυρίδης στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, δε μεταβάλλει την άποψή μου.

Γνωρίζει όμως ο κ. Δημήτρης Φωκιανός ότι κάθε διαχειριστικός έλεγχος, εφόσον παραγγελθεί και διενεργηθεί, ολοκληρώνεται με την αξιολόγηση των όποιων ευρημάτων του από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές και αναλόγως τίθεται στο αρχείο ή καταλογίζονται οι όποιες ευθύνες.

Αυτό το δεύτερο αυτονόητο στάδιο, ο δήμαρχος κ. Τάσος Μαυρίδης, η επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Μαρία Γώγου και φυσικά το σύνολο των δημοτικών συμβούλων που προέρχονται από τη διοίκηση του κ. Δημήτρη Φωκιανού (με την εξαίρεση του κ. Μπαλδεράνου) δεν επιθυμούν να πραγματοποιηθεί.

Το ίδιο φαίνεται να υποστηρίζει και ο κ. Δημήτρης Φωκιανός με την ανακοίνωσή του αν και θεωρεί τα ευρήματα “φούσκες”. Τότε γιατί να μην αξιολογηθούν από τις αρμόδιες δημόσιες ελεγκτικές αρχές και να τεθούν στο αρχείο αφού είναι “φούσκες”; Ποια μεγαλύτερη δικαίωση; Ζητείται λογική απάντηση.

Η κατάθεση, με πρωτοβουλία της δημοτικής μας παράταξης, τις επόμενες ημέρες των ευρημάτων του διαχειριστικού ελέγχου στις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές δεν έχει καταγγελτικό χαρακτήρα. Συνιστά αυτονόητη δέσμευση προς τους συμπολίτες μας ώστε να καταλήξουμε σε αξιόπιστα συμπεράσματα, ολοκληρώνοντας τη διαδικασία όπως προβλέπεται. Αυτό πρωτίστως όφειλε να πράξει ο δήμαρχος κ. Τάσος Μαυρίδης, η διοίκηση του οποίου παρήγγειλε τον διαχειριστικό έλεγχο και η πρόεδρος του ΠΕΑΠ στην περίοδο ελέγχου και σημερινή δημοτική σύμβουλος κ. Κική Νικολαροπούλου.

Όσον αφορά σε άλλες αιτιάσεις της ανακοίνωσης του κ. Δημήτρη Φωκιανού:

Υπερψηφίσαμε κάθε πρόταση που σχετίζεται με τη διαφάνεια, όπως πρόσφατα για τη διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου στο ΚΟΙΠΑΠ, η οποία απορρίφθηκε με πρωταγωνιστές του δημοτικούς συμβούλους που πρόερχονται από τη διοίκηση του κ. Δημήτρη Φωκιανού (εκτός του κ. Μπαλδεράνου). Δηλώσαμε εντός του Δημοτικού Συμβουλίου τη στήριξή μας στο αίτημα του επικεφαλής της Συμμαχίας Πολιτών κ. Γιάννη Θεοδωρακόπουλου για επαναμέτρηση του κόστους του έργου που εκτελείται στο Ο.Τ.9 στη Λυκόβρυση, εφόσον όμως συνεχίζονται ταυτόχρονα οι εργασίες. Προφανώς θα ψηφίσουμε θετικά και σε κάθε άλλη πρόταση, όπως η περίοδος 2007 – 2010 στην οποία αναφέρεται τόσο απαξιωτικά ο πρώην δήμαρχος. Εύλογα όμως τίθεται το ερώτημα, εφόσον υπήρχαν προβλήματα και οικονομικής φύσεως, γιατί δεν προχώρησε σε έλεγχο ο ίδιος ως δήμαρχος στην περίοδο 2011 – 2014 στα πεπραγμένα της διοίκησης του κ. Θεοδωρακόπουλου;

Η καθυστέρηση πραγματοποίησης των εργασιών στο δημοτικό στάδιο Πεύκης, πέρα από το αρχικό λάθος στη θητεία του κ. Φωκιανού στην υποβολή της μελέτης, επί διοίκησης του κ. Σγουρού στην Περιφέρεια, οφείλεται αποκλειστικά στους βαρύτατους και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς του δημάρχου κ. Τάσου Μαυρίδη προς το πρόσωπο του αντιπεριφερειάρχη κ. Γιώργου Καραμέρου στις αρχές του 2015, με αφορμή τη διαχείριση του επισιτιστικού προγράμματος. Η κοινή επίσκεψή μας με τους επικεφαλής της Κοινωνίας Ενεργών Πολιτών κ. Μαρία Γώγου και Ριζοσπαστικής Ανατροπής κ. Μανόλη Πάγκαλο στον αντιπεριφερειάρχη, τον Οκτώβριο, υπήρξε καταλυτική στην ενεργοποίηση εκ νέου της διαδικασίας υλοποίησης του έργου, με πρώτο βήμα την υπερψήφιση της προγραμματικής σύμβασης από το Περιφερειακό Συμβούλιο στη συνεδρίαση της 8ης Δεκεμβρίου.

Η απροκάλυπτη δήλωση στήριξης στον δήμαρχο από τον κ. Δημήτρη Φωκιανό, με την ταυτόχρονη οξύτατη, άδικη κατά τη γνώμη μου, κριτική στη δημοτική σύμβουλο της πλειοψηφίας, πρώτη εκλεγμένη σε σταυρούς και πρόεδρο του ΠΕΑΠ κ. Μαρίνα Πατούλη Σταυράκη, τελικά οφελεί τη διοίκηση του Δήμου ή εντείνει προφανή, σε όλους εμφανή, προβλήματα συνοχής της σημερινής διοίκησης; Τελικά η ανακοίνωση αυτή, ποιον ακριβώς στόχο υπηρετεί; Μήπως στη δημιουργία μιας νέας πλειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο, με πρωταγωνιστές τους δημοτικούς συμβούλους που προέρχονται από τη διοίκηση του κ. Δημήτρη Φωκιανού και σήμερα βρίσκονται στις παρατάξεις του κ. Μαυρίδη, της κ. Γώγου και του κ. Πάγκαλου; Ήδη έχει διαφανεί μια τέτοια πρόθεση στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία πρωτίστως λειτουργεί υπερασπιστικά στο έργο του πρώην δημάρχου.

Δημήτρης Γ. Κωνστάντος, δημοτικός σύμβουλος, επικεφαλής Λυκόβρυση Πεύκη.-

Ακολουθεί η αρχική ανακοίνωση του τέως δημάρχου Δ. Φωκιανού:

Η αμετροέπεια και το θράσος στην πολιτική – Η περίπτωση της κυρίας Μαρίνας Πατούλη – Σταυράκη

Από την αρχή της προεδρίας της στο ΝΠΔΔ ΠΕΑΠ, η κυρία Μαρίνα Πατούλη – Σταυράκη έδειξε δείγματα των προθέσεών της.

Αποφάσισε… διαχειριστικό έλεγχο στο ΠΕΑΠ της περιόδου 1.1.2014 – 31.8.2014. Όχι, δεν ζήτησε διαχειριστικό έλεγχο της περιόδου 2007-2010 στον Πολιτιστικό Οργανισμό της Πεύκης, που κληροδότησε στο ΠΕΑΠ χρέος € 450.000, ούτε στις δύο Δημοτικές Επιχειρήσεις της Πεύκης της περιόδου 2007-2010, που άφησαν χρέος € 1.000.000 και πολύ περισσότερο δεν την απασχολεί, όπως και όλη τη μειοψηφία, το χρέος στον Δήμο Πεύκης 2007-2010, που αυξήθηκε από τον κ. Θεοδωρακόπουλο κατά € 8.000.000.

Ο διαχειριστικός έλεγχος – «καρικατούρα» που αποφάσισε, ήταν χωρίς «διασφάλιση των αποτελεσμάτων του και χωρίς επάρκεια των διαδικασιών του», όπως εισαγωγικά τονίζουν οι διενεργήσαντες τον έλεγχο, μεταφέροντας όλη την ευθύνη στην κυρία Μαρίνα Πατούλη – Σταυράκη.

Φυσικό ήταν να καταλήξει ο έλεγχος σε ένα πελώριο φιάσκο, όπου «το χρέος του ΠΕΑΠ και οι όποιες αναζητούμενες οικονομικές ατασθαλίες» αποδείχτηκαν φούσκες. Τα δε «ευρήματα» έωλα και αβάσιμα, εύκολα καταρρίπτονται.

Αυτά τα «ευρήματα» θέλει να ελεγχθούν περαιτέρω, ο πολιτικά δόλιος Δ. Κωνστάντος, εξυπηρετώντας ανομολόγητες επιθυμίες.

Δεν είναι του παρόντος να γίνουν αναφορές στα «έργα και ημέρες» της προέδρου του ΠΕΑΠ. Αναφορά γίνεται μόνο για τη στάση της σε ό,τι αφορά το Δημοτικό Στάδιο της Πεύκης.

Μετά την πρόσφατη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου την 8/12/2015 για ανακατασκευή του χλοοτάπητα του Σταδίου, προϋπολογισμού 500.000 ευρώ, έσπευσε η κ.  Μαρίνα Πατούλη – Σταυράκη να… χαιρετήσει την απόφαση, αναφέροντας σε δελτίο Τύπου περίπου ότι ήταν αποτέλεσμα της αποτελεσματικής διεκδίκησης -προφανώς δικής της- και δουλειάς που έγινε με σχεδιασμό κ.λπ.

Φαίνεται ότι η κ. Μαρίνα Πατούλη – Σταυράκη «ξέχασε» ότι πριν από δύο μήνες θριαμβολογούσε για δήθεν επίλυση των προβλημάτων του Σταδίου, μέσω διαδημοτικής συνεργασίας  με τον Δήμο Αμαρουσίου. Διαδημοτικής συνεργασίας που υποτίθεται πως επέβαλαν λόγοι οικονομικής αδυναμίας του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης, ύψους 10.000 ευρώ για ανακαίνιση των αποδυτηρίων του γηπέδου της Πεύκης.

Υπήρχε και η ανάγκη αδειοδότησης των γηπέδων, που έληγε τον Οκτώβριο του 2015. Η διαδημοτική συνεργασία η οποία,για ποσό  έως 80.000 ευρώ σε τρία χρόνια που θα κατέβαλε για εργασίες στο γήπεδο ο Δήμος Αμαρουσίου, εκχωρούσε επί της ουσίας συνεταιρικά στον όμορο Δήμο το Δημοτικό Στάδιο Πεύκης. Η τεράστια αντίδραση πολιτών και αιρετών και η σθεναρή στάση του δήμαρχου κ. Τάσου Μαυρίδη έχει αναβάλει την υπογραφή της σύμβασης ΠΕΑΠ – Δήμου Αμαρουσίου.

Γιατί έχουν συμβεί όλα αυτά;

Η κυρία Μαρίνα Πατούλη – Σταυράκη, που χαρακτήρισε εξαρχής «τριτοκοσμική» την εικόνα του σταδίου της Πεύκης, «φρόντισε» να μην ξοδέψει τίποτα για το γήπεδο, να το αφήσει χωρίς καμία συντήρηση, με συνέπεια να καταστραφεί τελικά το ταρτάν.

Ενώ είχε στα χέρια της από τον Απρίλιο του 2015 την ειδοποίηση για την ανάγκη αδειοδότησης του γηπέδου, δεν έκανε απολύτως τίποτα, έψαχνε μόνο για συνεργασίες και «φτηνές» δικαιολογίες. Δεν γνωρίζει η κ. Μαρίνα Πατούλη – Σταυράκη ότι το γήπεδο ήταν αδειοδοτημένο για δυο χρόνια από τον 10/2013 μέχρι τον 10/2015; Δεν γνωρίζει ότι έγιναν μεγάλες παρεμβάσεις και ξοδεύτηκαν δεκάδες χιλιάδες ευρώ για την αδειοδότηση των υποδομών του ΠΕΑΠ την προηγούμενη τριετία;

Δεν κατόρθωσε να βρει επί 14 μήνες, 10.000 ευρώ για ανακαίνιση των αποδυτηρίων, ενώ βρήκε δεκάδες χιλιάδες ευρώ για τους δικούς της σκοπούς (προβολή, επικοινωνία, εκδηλώσεις κ.λπ.); Μα μόνο από το κάλυμμα της πισίνας που δεν χρησιμοποιεί έχει ζημιώσει ήδη τον Δήμο με δεκάδες χιλιάδες ευρώ, αφού αυξήθηκε η κατανάλωση του φυσικού αερίου κατά 40%!

Ξεχνά όμως το κυριότερο η κ. Μαρίνα Πατούλη – Σταυράκη. Η ανακατασκευή του Δημοτικού Σταδίου, με αριθμό μελέτης 3/2013, στάλθηκε στην Περιφέρεια Αττικής, μαζί με τη μελέτη ανακατασκευής του Κλειστού Γυμναστηρίου Πεύκης. Το έργο εντάχθηκε σε συνεδρίαση που Περιφερειακού Συμβουλίου την 20.6.2013, με προϋπολογισμό 835.000 ευρώ.

Νομικό πρόβλημα που ανέκυψε στην Περιφέρεια οδήγησε την τότε δημοτική Αρχή στον διαχωρισμό του ενιαίου έργου, προϋπολογισμού 835.000 ευρώ, σε δυο έργα αξίας 500.000 ευρώ (χλοοτάπητας Σταδίου) και 335.000 ευρώ (Κλειστό Γυμναστήριο). Οι μελέτες 18/2014 και 19/2014 κατατέθηκαν στην Περιφέρεια πριν ορκιστεί η κ. Μαρίνα Πατούλη – Σταυράκη, με αποφάσεις του Δήμου και του ΠΕΑΠ.

Η Περιφέρεια Αττικής, διά της κυρίας Δούρου και του κ. Καραμέρου, συνεπείς στις δεσμεύσεις τους, ενέταξαν και τα δυο γήπεδα της Πεύκης, με προϋπολογισμούς 500.000 και 335.000 ευρώ αντίστοιχα.

Όλο αυτό το διάστημα εργάστηκε με συνέπεια η νέα δημοτική Αρχή και ο δήμαρχος κ. Μαυρίδης για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Αυτά πρέπει να τα γνωρίζουν και διάφοροι άλλοι παράγοντες που παριστάνουν ότι δεν θυμούνται τι έχει συμβεί. Ας μην ξεχνούν, ούτε αυτοί ούτε η κυρία Μαρίνα Πατούλη – Σταυράκη, ότι δεν απευθύνονται ούτε σε ιθαγενείς ούτε σε λωτοφάγους.

Δ. Φωκιανός
Δήμαρχος Λυκόβρυσης-Πεύκης 2011-8/2014

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet