Ξεκίνησε ελλειμματικό, κατέληξε πλεονασματικό το ΚΟΙΠΑΠ
Πολιτική

Ξεκίνησε ελλειμματικό, κατέληξε πλεονασματικό το ΚΟΙΠΑΠ

Η οικονομική εικόνα του Νομικού Προσώπου Παιδεία, Κοινωνική Προστασία & Αλληλεγγύη (ΚΟΙΠΑΠ) του Δήμου Λυκόβρυσης-Πεύκης έλαβε πλέον την πλήρη υπόστασή της μετά τη συζήτηση και κατά πλειοψηφία έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο της έναρξης απογραφής, καθώς και των ισολογισμών και αποτελεσμάτων χρήσεων των οικονομικών ετών 2011, 2012 και 2013.

Όπως ανέφερε ο ορκωτός λογιστής, το ΚΟΙΠΑΠ ξεκίνησε το 2011 με έλλειμμα, καθώς επιβαρύνθηκε από τα αποτελέσματα των Ν.Π. που συγχωνεύθηκαν, αλλά στις 31/12/2014 εμφανίζει πλεόνασμα (10.442,16 ευρώ), χωρίς μάλιστα να έχει λάβει την περσινή επιχορήγηση των 150.000 ευρώ από τον Δήμο, όπως επεσήμανε ο τέως πρόεδρός του, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Κωνσταντίνος Νικολιδάκης.

Από τις παρατηρήσεις των ορκωτών, ενδιαφέρον έχει η μη ύπαρξη επιβεβαιωτικών καταλόγων για τα τροφεία από το 2010 έως το 2013 (ύψους 27.717 ευρώ), η ύπαρξη συστήματος λογιστικής παρακολούθησης από το 2015 και μετά και η μη ύπαρξη προβλέψεων για αποζημιώσεις συνταξιοδότησης υπαλλήλων, με αποτέλεσμα να επιβαρυνθούν μελλοντικές οικονομικές χρήσεις.

Πλεονασματικό το ΚΟΙΠΑΠ
Κωνσταντίνος Νικολιδάκης
Κωνσταντίνος Νικολιδάκης

Από την πλευρά του, ο τέως πρόεδρος του ΚΟΙΠΑΠ, Κ. Νικολιδάκης, περιέγραψε με συντομία το νομικό πλαίσιο που επέβαλε υποχρεωτικά την κατάρτιση ισολογισμών από τα Νομικά Πρόσωπα των Δήμων, αναφέρθηκε στις κινήσεις που έκανε το Νομικό Πρόσωπο για να συμμορφωθεί προς τη νομοθεσία και τόνισε την πλεονασματική εικόνα που εμφανίζει σήμερα το ΚΟΙΠΑΠ.

Δέσμευση του δημάρχου για οικονομική ενίσχυση
Αντώνης Τσελέντας
Αντώνης Τσελέντας

Ο νυν πρόεδρος του Ν.Π., δημοτικός σύμβουλος Αντώνης Τσελέντας, αναφέρθηκε στις «μεγάλες δυσκολίες» που συνεπαγόταν η συγκεκριμένη διαδικασία αποτύπωσης των οικονομικών δεδομένων του «διάσπαρτου από πλευράς υπηρεσιών» ΚΟΙΠΑΠ κι ευχαρίστησε θερμά για τη συνεργασία τόσο τους ορκωτούς, όσο και τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου. Επίσης, αναφέρθηκε στις αυξημένες κοινωνικές ανάγκες που πρέπει να καλύψει το συγκεκριμένο Ν.Π., προσθέτοντας ότι υπάρχει δέσμευση από πλευράς δημάρχου να υπάρξει οικονομική ενίσχυσή του από τον Δήμο. Τέλος, ανέφερε ότι τα αρχικά ελλείμματα του Ν.Π. προήλθαν από αντίστοιχα χρέη Δημοτικών Επιχειρήσεων που συγχωνεύθηκαν.

Ευθύνονται και οι «νέοι» για τα χρέη
Γιάννης Θεοδωρακόπουλος
Γιάννης Θεοδωρακόπουλος

Το τελευταίο σχόλιο του κ. Αντ. Τσελέντα προκάλεσε την άμεση αντίδραση του επικεφαλής της παράταξης Συμμαχία Πολιτών, Γιάννη Θεοδωρακόπουλου, ο οποίος διέψευσε τον δημοτικό σύμβουλο της πλειοψηφίας, λέγοντάς του ότι οι πρώην Δημοτικές Επιχειρήσεις δεν περιλαμβάνονται στα Ν.Π. τα οποία συγχωνεύθηκαν στο ΚΟΙΠΑΠ (σ.σ.: κάτι που επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου).

Προχωρώντας ακόμη περισσότερο, ο κ. Γ. Θεοδωρακόπουλος είπε ότι για τα ελλείμματα του ΚΟΙΠΑΠ «δεν ευθύνονται μόνο τα Νομικά Πρόσωπα των “παλιών κακών”,  αλλά και εκείνα των “νέων”», ζητώντας να έρθουν στο Δημοτικό Συμβούλιο τα στοιχεία όλων των Ν.Π. από το 2010 και μετά «για να δούμε την αλήθεια».

Τέλος, επεσήμανε ότι οι ισολογισμοί ήρθαν με μεγάλη καθυστέρηση για έγκριση από το Σώμα.

Ποια Νομικά Πρόσωπα «χρέωσαν» το ΚΟΙΠΑΠ
Μανόλης Πάγκαλος
Μανόλης Πάγκαλος

Αν και συνεχάρη τη διοίκηση του ΚΟΙΠΑΠ και τους ορκωτούς για την ολοκλήρωση της διαδικασίας αποτύπωσης των οικονομικών δεδομένων, ο επικεφαλής της παράταξης Ριζοσπαστική Ανατροπή, Μανόλης Πάγκαλος, έκανε λόγο για διαφορετική αντιμετώπιση από πλευράς διοίκησης των Ν.Π. Επίσης, ζήτησε να μάθει από ποια ακριβώς Ν.Π. προέκυψε το έλλειμμα του ΚΟΙΠΑΠ, στοιχεία που δεσμεύτηκε να του χορηγήσει ο κ. Αντ. Τσελέντας.

Ο κ. Μ. Πάγκαλος αναφέρθηκε επίσης και στο γεγονός της μη ύπαρξης προβλέψεων για τις αποζημιώσεις συνταξιοδοτήσεων, τονίζοντας ότι αυτό θα επιβαρύνει υπέρμετρα τις μελλοντικές χρήσεις.

Τέλος, όπως είπε, η παράταξή του θα ψηφίσει «λευκό» για τον λόγο ότι δεν συμμετείχε στο Δημοτικό Συμβούλιο τα προηγούμενα χρόνια, οπότε δεν μπορεί να έχει γνώση για όσα έχουν μεσολαβήσει σε ό,τι αφορά τη συγχώνευση των Ν.Π. στο ΠΕΑΠ.

«Θεσμικό νοικοκύρεμα», αλλά με «διαφορετικές ταχύτητες»
Δημήτρης Κωνστάντος
Δημήτρης Κωνστάντος

Για «θεσμικό νοικοκύρεμα» στο ΚΟΙΠΑΠ έκανε λόγο ο κ. Δημήτρης Κωνστάντος, επικεφαλής της παράταξης Λυκόβρυση Πεύκη.-, συγχαίροντας ταυτόχρονα τη διοίκηση του Ν.Π. και τους ορκωτούς. Ωστόσο κι αυτός έκανε λόγο για καθυστερημένη υποβολή των ισολογισμών, και για «διαφορετικές ταχύτητες μεταξύ ΚΟΙΠΑΠ και ΠΕΑΠ, παρ’ ό,τι ο νόμος είναι ίδιος για όλα τα Ν.Π.».

Ο Δ. Κωνστάντος επικαλέστηκε δυσκολία να αποφασίσουν οι νεότεροι σύμβουλοι επί των τεσσάρων υποβαλλόμενων ισολογισμών, χωρίς να έχουν γνώση των όσων έχουν μεσολαβήσει, αποδίδοντας σε αυτό και την απουσία δημοτικών συμβούλων της διοίκησης από τη συζήτηση στο Σώμα.

Τέλος, ευχήθηκε «του χρόνου να έρθουν τα συγκεκριμένα στοιχεία στην ώρα τους».

Κοινωνική αλληλεγγύη με «την τσέπη του πολίτη»
Παναγιώτης Ασβεστάς
Παναγιώτης Ασβεστάς

Την πολιτική διάσταση του θέματος έθεσε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Παναγιώτης Ασβεστάς, λέγοντας ότι «εδώ μέσα έχουμε χάσει την ουσία».

«Αν οι γονείς σταματήσουν να καταβάλλουν τροφεία για τι ισολογισμούς και Ν.Π. θα μιλαμε;» είπε χαρακτηριστικά, στηλιτεύοντας τη μη ενίσχυση του ΚΟΙΠΑΠ από τον Δήμο και λέγοντας ότι σήμερα η όποια εκδήλωση κοινωνικής αλληλεγγύης στηρίζεται στην «οικονομική αφαίμαξη του πολίτη».

Δεν κλείνουν τα Ν.Π. για τους ισολογισμούς
Βασιλική Νικολαροπούλου
Βασιλική Νικολαροπούλου

Η κα Βασιλική Νικολαροπούλου, εκ μέρους της παράταξης Κοινωνία Ενεργών Πολιτών, τόνισε ότι δεν υπάρχει στον νόμο «ασφυκτική προθεσμία» για την υποβολή των ισολογισμών Ν.Π., πρόσθεσε ότι η διαδικασία των απολογισμών «δεν είναι εύκολη υπόθεση» και σημείωσε ότι «δεν κλείνουν τα Ν.Π. λόγω μη υποβολής ισολογισμών».

Οι ισολογισμοί είναι εδώ, γιατί δεν τους ψηφίζουν;
Τάσος Μαυρίδης
Τάσος Μαυρίδης

Ο δήμαρχος της πόλης, Τάσος Μαυρίδης, κατά την παρέμβασή του, επέκρινε τους δημοτικούς συμβούλους που «προφασίζονται» τη μη γνώση των στοιχείων για να μην ψηφίσουν, «όταν έχουν στα χέρια τους όλα όσα έχουν καταγράψει οι αρμόδιες υπηρεσίες». Μάλιστα, ο κ. Τ. Μαυρίδης συνέκρινε τη συγκεκριμένη στάση με αυτήν που είχε ο ίδιος κρατήσει το 1995, όταν ως νέος δημοτικός σύμβουλος είχε ψηφίσει, μαζί με τους συναδέλφους του, αντίστοιχους ισολογισμούς της τότε πρώην διοίκησης, δείχνοντας εμπιστοσύνη στους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου που τους είχαν συντάξει.

Ο κ. Τ. Μαυρίδης αναφέρθηκε και στο αρχικό έλλειμμα του ΚΟΙΠΑΠ, λέγοντας ότι «είναι γνωστό ποιοι δημιούργησαν τα χρέη» και παρέπεμψε όσους αμφισβητούν την αλήθεια να δουν τα δημοσιευμένα στοιχεία, προσθέτοντας ότι δεν έχει βάση λογικής να υποστηρίζει κάποιος ότι «πρόλαβε» η νέα διοίκηση να σωρεύσει χρέη στα Ν.Π.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet