O.M. ΣΥΡΙΖΑ Λυκόβρυσης-Πεύκης: To σύνθημα «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία» εσαεί επίκαιρο
Κοινωνία

O.M. ΣΥΡΙΖΑ Λυκόβρυσης-Πεύκης: To σύνθημα «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία» εσαεί επίκαιρο

Με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου, την Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2020, και την απόφαση της κυβέρνησης και του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας για απαγόρευση συναθροίσεων, για την αποτροπή συγκεντρώσεων εν μέσω πανδημίας, η Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ Λυκόβρυσης-Πεύκης κάνει λόγο «για προσπάθεια από μέρους της κυβέρνησης της Ν.Δ. για συρρίκνωση της σημασίας του εορτασμού».

Ειδικότερα, τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν στη σχετική ανακοίνωση:

Τα μέλη και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ Λυκόβρυσης-Πεύκης τούτες τις ώρες, με συναίσθηση πολιτικής ευθύνης, αναστοχάζονται τα ιστορικά γεγονότα  εκείνης της  Εξέγερσης που γράφτηκε ανεξίτηλα στην ιστορία του τόπου ως «ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ’73». Γεγονότα που η μνήμη τους παραμένει ζωντανή 47 χρόνια από τότε μέσα στην  κοινωνία, ενώ το σύνθημα εκείνων των ημερών «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία» εσαεί επίκαιρο.

Πρόκειται για το κορυφαίο γεγονός επώνυμης και υπεύθυνης πολιτικής ανυπακοής απέναντι στη στρατιωτική δικτατορία του Αντιδικτατορικού Φοιτητικού Κινήματος που, από το ιστορικό συγκρότημα του Πολυτεχνείου με τη συμμετοχή φοιτητών όλων των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων  της Αθήνας και του Πειραιά, απλώθηκε με μια εκπλήσσουσα ταχύτητα σε όλες της πόλεις με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα (Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα), ενώ αγκαλιάστηκε από την πλειονότητα του λαού που βγήκε στους δρόμους αυθόρμητα σε μια πλατιά λαϊκή ενότητα χωρίς προηγούμενο. Δεν είναι τυχαίο ότι ακριβώς γι’ αυτό από τότε πήρε την δυναμική ονομασία «Εξέγερση»!

Δεν πρόκειται για τον γιορτασμό λοιπόν μιας ακόμη επετείου ή ενός μνημόσυνου, αλλά για ένα γεγονός που μας εγκαλεί σε μια καθημερινή στάση και δράση ζωής ως Ενεργών Πολιτών απέναντι σε κάθε εξουσιαστική επιλογή ανελευθερίας, συρρίκνωσης δικαιωμάτων, περιστολής και όχι διεύρυνσης της Δημοκρατίας. Ακριβώς γι’ αυτό και το μένος κάθε αντιδραστικής πολιτικής εναντίον του, με αποκορύφωμα το νέο «αποφασίζουμε και διατάσσουμε» της σημερινής κυβέρνησης για την πορεία, με φύλλο συκής την αφορμή της πανδημίας μα με ανομολόγητο πόθο τη συρρίκνωση της σημασίας του σε μια ελεγχόμενη καθεστωτική επίσημη εθνική γιορτή.

Απάντηση σε αυτή την πρωτοφανή επίθεση στα δημοκρατικά μας δικαιώματα αποτελεί η -για πρώτη φορά στα χρόνια της μεταπολίτευσης- κοινή διακήρυξη ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25, την οποία συνυπογράφουν αυτή την ώρα εκατοντάδες συμπολίτες μας, ως απόδειξη του ότι η σημασία εκείνης της «Εξέγερσης» παραμένει ζωντανή στη συλλογική μνήμη της  κοινωνίας, αλλά και κάθε ελεύθερου πολίτη.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet