Βιωματικό εργαστήριο διοργανώνει η Κινηματογραφική Λέσχη Πεύκης
Πολιτισμός

Βιωματικό εργαστήριο διοργανώνει η Κινηματογραφική Λέσχη Πεύκης

Διήμερο βιωματικό εργαστήριο για την οπτικοακουστική παιδεία και γλώσσα διοργανώνει η Κινηματογραφική Λέσχη Πεύκης το Σάββατο 21 και την Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017.

Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί από τις 9:00 έως τις 16:30 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων «Μανόλης Αναγνωστάκης», κάτωθεν του Δημοτικού Θεάτρου Πεύκης (Χρυσοστόμου Σμύρνης & Ρήγα Φεραίου).

Εισηγητής του Εργαστηρίου θα είναι ο σκηνοθέτης – παραγωγός Νίκος Γιαννόπουλος.

Το εργαστήριο απευθύνεται σε ενηλίκους, κατά προτίμηση εκπαιδευτικούς – γιατί, όπως επισημαίνει η Κινηματογραφική Λέσχη, δίνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η οπτικοακουστική δραστηριότητα να καθιερωθεί στα σχολεία.
Το εργαστήριο θα ολοκληρωθεί με μια ταινία μικρού μήκους που θα δημιουργήσει η ομάδα των συμμετεχόντων.

Δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται δεκτές έως την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017, αποστέλλοντας μήνυμα στο e-mail της Κινηματογραφικής Λέσχης Πεύκης [email protected] ή καλώντας στον αριθμό τηλεφώνου 6977 779551.
Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 20

Στη σχετική ανακοίνωση της Κινηματογραφικής Λέσχης Πεύκης σημειώνεται:

«Ζούμε ήδη σε μια εποχή όπου τα όρια ανάμεσα στον κόσμο και την εικόνα του δεν είναι απλά δυσδιάκριτα, αλλά ανύπαρκτα. H ίδια η πραγματικότητα που βιώνουμε καθημερινά, αποτελείται από εικόνες. Μεταφέρουμε πληροφορίες, μεταδίδουμε γνώση, επικοινωνούμε, ανταλλάσσουμε ιδέες και, τελικά, αποκτούμε συνείδηση του εαυτού μας και του κόσμου μέσα από εικόνες, οι οποίες καταλαμβάνουν όλο και περισσότερο την προνομιακή θέση που κατείχε μέχρι τώρα ο λόγος. Το γεγονός αυτό δεν σημαίνει το τέλος του πολιτισμού, όπως πολλοί υποστηρίζουν. Αντίθετα, σηματοδοτεί το πέρασμα σε μια νέα εποχή, ένα βασικό χαρακτηριστικό της οποίας θα είναι η ανάπτυξη ενός άλλου κώδικα επικοινωνίας, μιας άλλης γλώσσας, της γλώσσας των εικόνων. H γλώσσα αυτή ήδη υπάρχει, αρθρώνεται, εξελίσσεται και, μέρα με τη μέρα, ανάγεται σε κύριο φορέα εκπομπής μηνυμάτων, μετάδοσης γνώσης και πληροφοριών.

»H υποτίμηση της εικόνας και η αντίληψη ότι αυτή εμπεριέχει ένα μονοσήμαντο και προφανές νόημα διαστρεβλώνουν τη σχέση μας με την ίδια την πραγματικότητα που την παράγει. Αυτό ακριβώς είναι που μας μεταμορφώνει σε παθητικούς δέκτες. Μαθαίνουμε να είμαστε καχύποπτοι απέναντι στις λέξεις, για τις οποίες ξέρουμε ότι μπορούν να κρύβουν περισσότερα από όσα φαινομενικά δηλώνουν. Αν όμως είναι αλήθεια ότι μία εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις, πρέπει να υποψιαζόμαστε ότι η εικόνα μπορεί να είναι χίλιες φορές πιο παραπλανητική».

Στο εργαστήριο αυτό θα ακολουθηθούν όλα τα βήματα δημιουργίας μιας ταινίας μικρού μήκους. Στοιχεία από την ιστορία του κινηματογράφου, εισαγωγή στην οπτικοακουστική επικοινωνία, εκφραστικά μέσα (πλάνα, γωνίες λήψεις, κινήσεις κάμερας, φακοί), επαγγέλματα, τι είναι το σενάριο, στάδια παραγωγής, διανομή ρόλων, γύρισμα και τελική επεξεργασία (μοντάζ-μιξάζ).

Η ταινία του περσινού εργαστηρίου της Κινηματογραφικής Λέσχης Πεύκης:

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet