Εκδήλωση από την Ένωση Μικρασιατών Μελισσίων στο δημοτικό θέατρο Πεύκης
Πολιτισμός

Εκδήλωση από την Ένωση Μικρασιατών Μελισσίων στο δημοτικό θέατρο Πεύκης

Tο Σάββατο 28 Απριλίου 2018, στην κατάμεστη αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου Πεύκης, πραγματοποιήθηκε από την Ένωση Μικρασιατών Μελισσίων Δ. Πεντέλης, σε συνεργασία με την Πνευματική, Πολιτιστική & Κοινωνική Κίνηση Βορείων Προαστείων (ΠΠΚΚΒΠ), τον Σύλλογο Μικρασιατών Πεύκης – Λυκόβρυσης «Ιωνία» και το ΠΕΑΠ Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης, εκδήλωση αφιερωμένη στη Μικρασία.

Η κ. Μαρία Μουρατίδου, μέλος του Δ.Σ. του ΠΕΑΠ, εκπρόσωπος του δημάρχου Λυκόβρυσης – Πεύκης, Τάσου Μαυρίδη, και του προέδρου του ΠΕΑΠ, Χρήστου Φωτίδη, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και ευχήθηκε καλή επιτυχία στην εκδήλωση. Στη συνέχεια, η πρόεδρος της Ένωσης Μικρασιατών Μελισσίων, Κ. Θεοφιλίδου-Δημητράκη, καλωσόρισε και εκείνη τους παρευρισκόμενους, ευχαρίστησε τον δήμαρχο Πεύκης και τον πρόεδρο του ΠΕΑΠ για τη διάθεση του θεάτρου, αλλά και για την πολύ καλή συνεργασία, την ΠΠΚΚΒΠ και ιδιαίτερα το μέλος του Δ.Σ. Μίκα Γλυνού-Χατζηγιάννη και τον καλλιτεχνικό διευθυντή αυτής, Θωμά Γκουντή και τον σύλλογο «Ιωνία» και τόνισε: «Οι μνήμες πρέπει να παραμείνουν ζωντανές. Υπάρχει κάτι όσο το θυμόμαστε. Προσπαθήσαμε να αναδείξουμε τον πολιτισμό που υπήρχε στη Μικρασία από αρχαιοτάτων χρόνων, που υπήρξε κοιτίδα ελληνικού πολιτισμού, όπου υπήρχε ένας μεγαλειώδης αρχαίος ελληνικός κόσμος, μέσα από  χορευτικές, μουσικές και ιστορικές μνήμες από τον πολιτισμό των Ελλήνων της Ανατολής».

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Πεύκης – Λυκόβρυσης «Ιωνία», Γεώργιος Γαζεπίδης, αναφέρθηκε στον πολιτισμό που είχε αναπτυχθεί από τους Έλληνες στη Μικρασία «και εμείς οι νεώτεροι οφείλουμε να κρατήσουμε ζωντανές τις μνήμες από τον ιδιαίτερο αυτό πολιτισμό».

Η πρόεδρος της ΠΠΚΚΒΠ, Β. Μπάγιου-Μαυροπούλου, καλωσόρισε τους παριστάμενους, ευχαρίστησε θερμά τους συνδιοργανωτές,τα καλλιτεχνικά σχήματα και τους δασκάλους και  τον καλλιτεχνικό διευθυντή της ΠΠΚΚΒΠ, Θωμά Γκουντή. Τόνισε τη σημασία της συνέχισης και μεταλαμπάδευσης στις νεώτερες γενιές του Πολιτισμού & των Αξιών της Μικρασίας, τονίζοντας ότι «οι λαοί που δεν γνωρίζουν ιστορία είναι καταδικασμένοι να την ξαναζήσουν».

Στην εκδήλωση έλαβαν μέρος:

  1. Σύμπραξη χορωδιών «Ύμνου και Παράδοσης» της Ένωσης Μικρασιατών Μελισσίων & «Ομίλου Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής» Αρσακείων Τοσιτσείων Σχολείων, υπό τη διεύθυνση του κ. Χαρίτωνα Γραικού.
  2. Χορωδία παίδων της ΠΠΚΚΒΠ, υπό την κ. Νινέτα Μπέη.
  3. Τμήμα χοροθεάτρου της ΠΠΚΚΒΠ, με δάσκαλο τον κ. Θωμά Γκουντή.
  4. Τμήμα παραδοσιακών Χορών Παίδων της ΠΠΚΚΒΠ, με χοροδιδάσκαλο την κ. Σίσσυ Πέτρου.
  5. Τμήμα Παραδοσιακών Χορών Ενηλίκων της ΠΠΚΚΒΠ, με χοροδιδάσκαλο τον κ. Χάρη Μπακόπουλο.
  6. Ορχήστρα Παραδοσιακών οργάνων «Ηδύφωνο», υπό τον κ. Μανώλη Χανιώτη.

Συμμετείχαν:

  1. Χορευτικό Τμήμα Ένωσης Ποντίων Μελισσίων Αττικής, με χοροδιδάσκαλο τον κ. Όμηρο Παχατουρίδη.
  2. Τμήμα κοινωνικού χορού του Συνδέσμου Φιλίας Εθνών (ΣΦΕ), με χοροδιδάσκαλο την κ. Νανά Γονή.

Το κοινό που είχε κατακλύσει το θέατρο παρακολούθησε δύο ταινίες μικρού μήκους από τις αλησμόνητες πατρίδες και απόλαυσε χορογραφία με θέμα την Άλωση, από το χοροθεατρικό τμήμα της ΠΠΚΚΒΠ, παραδοσιακά Μικρασιάτικα τραγούδια αλλά και σύγχρονα που αναφέρονται στη Μικρασία, παραδοσιακούς Μικρασιάτικους και Ποντιακούς χορούς, αλλά και ένα εξαιρετικό βαλς από το Τμήμα Κοινωνικών Χορών του ΣΦΕ.

Συγκινητικές στιγμές έζησε το κοινό όταν ακούστηκαν αφηγήσεις της Αγγέλας Παπάζογλου από την κ. Ειρήνη Παπαμιτσάκη και αναγγελίες του Ερυθρού Σταυρού από τη Στέλλα Μπεκιράκη, καθώς και στο άκουσμα των τραγουδιών «Ναιλοι εμάς να βάει εμάς», «Σαν της Σμύρνης το γιαγκίνι» και «Η Σμύρνη μάνα καίγεται».

Η εκδήλωση έκλεισε με μια βαθιά υπόκλιση από όλους του συμμετέχοντες και τους δασκάλους, με ένα παρατεταμένο χειροκρότημα από το κοινό και ένα θερμό ευχαριστώ από τους συνδιοργανωτές.

Κατά γενική ομολογία υπήρξε μια καταπληκτική εκδήλωση που πέτυχε να συγκινήσει, να ευαισθητοποιήσει και να κρατήσει ζωντανές τις μνήμες, ιδιαίτερα να αφυπνίσει την νεολαία που τελικά αυτός ήταν ο στόχος της εκδήλωσης, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο περιφερειακός σύμβουλος Αττικής Φώτης Χρυσικός, ο δήμαρχος Κρωπίας, Δημήτριος Κιούσης, ο επικεφαλής του δημοτικού συνδυασμού Λυκόβρυση Πεύκη.-, Δημήτρης Κωνστάντος, το μέλος του Δ.Σ του ΠΕΑΠ Δημήτρης Ιακωβίδης, η πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλίας Εθνών (ΣΦΕ), Ε. Βλυσίδου-Λεονταρίδου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Σμυρναίων Νίκαιας-Πειραιά, Κυριάκος Νισκόπουλος, ο επικεφαλής  Κίνησης Πολιτών Λυκόβρυσης, Χρήστος Παπαδιαμάντης,  ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης Λυκόβρυση-Πεύκη 2020, Παναγιώτης Ιωάννου, η πρόεδρος του Εμπορικού-Επαγγελματικού Συλλόγου Λυκόβρυσης-Πεύκης, Χριστίνα Παπαρούπα και πλήθος κοινού.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet