«Κλείνουν την πόρτα» στο πολιτιστικό τμήμα του ΕΔΔΥΠΠΥ
Πολιτισμός

«Κλείνουν την πόρτα» στο πολιτιστικό τμήμα του ΕΔΔΥΠΠΥ

Το βράδυ της Τετάρτης 9 Μαρτίου 2016 η δημοτική Αρχή του δημάρχου Λυκόβρυσης-Πεύκης, Τάσου Μαυρίδη, αναγκάστηκε να αποσύρει το 2ο θέμα της ημερήσιας διάταξης της συνεδρίασης (δωρεάν παραχώρηση χώρου για το υποκατάστημα του Τομέα Πολιτισμού του ΕΔΔΥΠΠΥ). Είχε προηγηθεί πολύωρη, συγκρουσιακή συζήτηση, με πολλές διακοπές, η οποία δοκίμασε (ανεπιτυχώς, όπως αποδείχθηκε) τις αντοχές του Σώματος σε επίπεδο πολιτικού πολιτισμού (Πολιτικός Πολιτισμός: «Άγνωστες λέξεις» για το Δ.Σ. Λυκόβρυσης-Πεύκης, Αντι-αισθητική επίθεση στη Μαρίνα Πατούλη – Σταυράκη μέσα στο Δ.Σ.).

Πληροφορίες της στήλης θέλουν να υπάρχει πρόθεση το θέμα να επανέλθει στο Σώμα, σε μία προσπάθεια αυτή τη φορά να τύχει καλύτερης… τύχης, κάτι που ωστόσο φαντάζει δύσκολο, τουλάχιστον με βάση το κλίμα που επικράτησε στην προαναφερόμενη συνεδρίαση.

Τι υποστήριξαν Τ. Μαυρίδης και Μ. Πατούλη-Σταυράκη
Τάσος Μαυρίδης
Τάσος Μαυρίδης

Η πρόταση της διοίκησης ήταν να παραχωρηθεί χώρος για 1+1 χρόνο στον Δήμο Λυκόβρυσης-Πεύκης προκειμένου να φιλοξενηθεί υποκατάστημα για τις πολιτιστικές δράσεις του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ).

Ο δήμαρχος υποστήριξε ότι η δημιουργία ενός Διαδημοτικού Πολιτιστικού Κέντρου στην Πεύκη ήταν «παλαιό όραμα», επί εποχής ακόμη της διοικήσεως του Παύλου Καμάρα, το οποίο όμως στη συνέχεια, με την εφαρμογή του «Καλλικράτη», δεν μπορούσε να υλοποιηθεί από τον ενιαίο Δήμο.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως εξήγησε ο δήμαρχος, προέκυψε η ευκαιρία να υλοποιηθεί το συγκεκριμένο όραμα, μέσω της αξιοποίησης του νέου πολιτιστικού τμήματος που δημιουργήθηκε στο ΕΔΔΥΠΠΥ, γεγονός που θα φέρει πολλαπλά οφέλη στον Δήμο.

Μαρίνα Πατούλη-Σταυράκη
Μαρίνα Πατούλη-Σταυράκη

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του ΠΕΑΠ (νομικό πρόσωπο Περιβάλλον – Αθλητισμός – Πολιτισμός), Μαρίνα Πατούλη-Σταυράκη, η οποία είναι η πρώτη εντεταλμένη σύμβουλος του συγκεκριμένου τμήματος του ΕΔΔΥΠΠΥ, υποστήριξε ότι πρόκειται για μία συνεργασία με μία ΜΚΟ (Μη Κυβερνητική Οργάνωση), η οποία έχει μέλη της 183 Δήμους απ’ όλη τη χώρα και είναι «τιμή για την πόλη μας ότι επέλεξε να δημιουργήσει εδώ την έδρα του υποκαταστήματος για τον Πολιτισμό».

Όπως εξήγησε, το συγκεκριμένο τμήμα δεν έχει καμία σχέση με τη δράση του ΠΕΑΠ, θα διοργανώνει δράσεις γενικότερης προαγωγής του Πολιτισμού και θα συμβάλλει στην τόνωση της εξωστρέφειας του Δήμου Λυκόβρυσης-Πεύκης.

«Πυρ κατά βούληση» εκ μέρους της μειοψηφίας

Από πλευράς μειοψηφίας, με εξαίρεση τον κ. Δημήτρη Κωνστάντο (Λυκόβρυση Πεύκη.-), οι υπόλοιποι δημοτικοί σύμβουλοι τάχθηκαν αναφανδόν κατά της εισήγησης.

Μαρία Γώγου
Μαρία Γώγου
Γεώργιος Κωνσταντόπουλος
Γεώργιος Κωνσταντόπουλος
Βασιλική Νικολαροπούλου
Βασιλική Νικολαροπούλου

Από πλευράς μείζονος μειοψηφίας (Κοινωνία Ενεργών Πολιτών), η επικεφαλής Μαρία Γώγου χαρακτήρισε «άστοχη» την παραχώρηση χώρου σε μία ΜΚΟ, της οποίας ο εντεταλμένος σύμβουλος μπορεί στο μέλλον να προέρχεται από άλλον Δήμο πλην της Λυκόβρυσης – Πεύκης, το θεώρησε ως «καπέλωμα» στο ΠΕΑΠ και εκτίμησε ότι η όλη εισήγηση διακρίνεται από «προχειρότητα». Επίσης, υποστήριξε ότι, εάν ο Δήμος θέλει να ασχοληθεί με τον διαδημοτικό Πολιτισμό, μπορεί να δημιουργήσει μία δική του ΜΚΟ.

Από την ίδια παράταξη, ο κ. Γεώργιος Κωνσταντόπουλος έδωσε νομικές διαστάσεις στο θέμα, υποστηρίζοντας ότι στη σύμβαση παραχώρησης απουσιάζουν οι όροι αυτής, όπως ποιος θα πληρώνει τις δαπάνες συντήρησης και λειτουργίας του χώρου κ.ά.

Τέλος, η κα Βασιλική Νικολαροπούλου, με σαφώς ειρωνική διάθεση, επεσήμανε ότι κάποιοι «ξαφνικά αποφάσισαν» να δημιουργήσουν πολιτιστικό τμήμα στο ΕΔΔΥΠΠΥ και να ορίσουν την κα Μ. Πατούλη ως εντεταλμένη, ενώ αναρωτήθηκε για το πώς έγινε αυτή η επιλογή. Η ίδια υποστήριξε ότι η όλη ιστορία έχει να κάνει με την «προσωπική προβολή» της προέδρου του ΠΕΑΠ και ίσως έπεται συνέχεια…

Κωνσταντίνος Μπαλδεράνος
Κωνσταντίνος Μπαλδεράνος

Από πλευράς Συμμαχίας Πολιτών, ο κ. Κωνσταντίνος Μπαλδεράνος εστίασε στο θέμα των ΜΚΟ, αναφερόμενος στις «περίεργες» σχέσεις των τελευταίων με τους Δήμους, ιδιαίτερα πριν το 2000, ενώ τόνισε ότι στο κομμάτι της Υγείας του ΕΔΔΥΠΠΥ ο αντιπρόσωπος του Δήμου ψηφίζεται από το Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ σε αυτό του Πολιτισμού «υπάρχει διορισμός από τον γενικό διευθυντή της ΜΚΟ» και μάλιστα, με την πρόβλεψη ότι ο εντεταλμένος θα ασκεί καθήκοντα αποκεντρωμένα από τον Δήμο.

Μανόλης Πάγκαλος
Μανόλης Πάγκαλος

Για αδιευκρίνιστα θέματα σε ό,τι αφορά την έννοια, τον σκοπό, τα οφέλη για τον Δήμο και τους όρους της παραχώρησης έκανε λόγο ο επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Ανατροπής, Μανόλης Πάγκαλος, προσθέτοντας ότι η συζήτηση γίνεται για μία ΜΚΟ που «στηρίζεται σε ένα οικογενειακό περιβάλλον» (σ.σ.: πρόεδρος στο ΕΔΔΥΠΠΥ είναι ο δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, σύζυγος της κας Μ. Πατούλη-Σταυράκη), η οποία θα «προβάλλει τις προσωπικές φιλοδοξίες τους». Προχωρώντας ακόμη περισσότερο, ο συγκεκριμένος σύμβουλος μίλησε για συγκεκριμένο αριθμό δημάρχων οι οποίοι «λειτουργούν καθοδηγούμενα» προκειμένου να εξυπηρετήσουν την «προβολή κι αναρρίχηση κάποιων» σε… άλλες θέσεις.

Ευανθία Βατσακλή-Παπαδημούλη
Ευανθία Βατσακλή-Παπαδημούλη

Εξίσου «καυστική» υπήρξε η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος Ευανθία Βατσακλή-Παπαδημούλη, η οποία, θυμίζοντας αντίστοιχη «εμπλοκή» του Δήμου Αμαρουσίου στο θέμα του Δημοτικού Σταδίου Πεύκης, κατηγόρησε τη διοίκηση ότι επιχειρεί να φέρει ένα θέμα «από το παράθυρο, παρακάμπτοντας τη νόμιμη οδό», έκανε λόγο για «παρακλάδι του ΕΔΔΥΠΠΥ» το οποίο, αφού θα έχει έσοδα, μπορεί να νοικιάσει κάπου αλλού χώρο για τη στέγασή του.

Παναγιώτης Ασβεστάς
Παναγιώτης Ασβεστάς

Τέλος, ο κ. Παναγιώτης Ασβεστάς, από τη Λαϊκή Συσπείρωση, αφού στηλίτευσε έντονα τον γενικότερο ρόλο των ΜΚΟ, έκανε λόγο για προσπάθεια «να ανοίξουμε και δεύτερο “μαγαζάκι” στον Δήμο», συμπληρώνοντας ότι «εδώ μιλάμε για το Γιάννης κερνά και Γιάννης πίνει». Κατέληξε δε, ότι δεν πρέπει να μιλάμε πια για Δήμους, «αφού κουμάντο παντού κάνουν οι ΜΚΟ», ενώ χαρακτήρισε την εισήγηση «έκτρωμα», το οποίο δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει.

«Τους φταίει το πρόσωπο και όχι η εισήγηση»

Μία διαφορετική προσέγγιση του θέματος έκανε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Λυκόβρυση Πεύκη.-, ο μόνος από τη μειοψηφία που δήλωσε ότι θα ψηφίσει υπέρ της εισήγησης.

Δημήτρης Κωνστάντος
Δημήτρης Κωνστάντος

Ο κ. Δημήτρης Κωνστάντος υποστήριξε ότι η συζήτηση θα ήταν πιο «ήρεμη» εάν η εντεταλμένη του τομέα Πολιτισμού του ΕΔΔΥΠΠΥ δεν ήταν η κα Μ. Πατούλη-Σταυράκη, αφήνοντας σαφέστατες αιχμές ότι υπάρχουν εντός της παράταξής της σφοδρές αντιδράσεις στο πρόσωπό της από δημοτικούς συμβούλους. Μάλιστα, ξεκίνησε την τοποθέτησή του με τη φράση «ότι συζητάμε ένα πολύ σοβαρό θέμα που δοκιμάζει τις αντοχές μας σε πολλά επίπεδα…».

Επί της ουσίας του θέματος, υποστήριξε ότι πρόκειται για μία πρόταση που παρέχει στον Δήμο «έναν κεντρικό ρόλο που δεν δικαιούται με βάση τα χαρακτηριστικά του», που τονώνει την εξωστρέφειά του και του επιτρέπει να πραγματοποιήσει εκδηλώσεις που από μόνος του δεν μπορεί να αναλάβει, ενώ, απαντώντας εμμέσως στα σχόλια περί «οικογενειοκρατίας», ανέφερε ότι τόσο ο κ. Γ. Πατούλης, όσο και η σύζυγός του, έχουν βοηθήσει, λόγω των θέσεών τους, σε πολλά θέματα που απασχολούν την πόλη.

Και «πυρά» εκ των έσω
Κωνσταντίνος Νικολιδάκης
Κωνσταντίνος Νικολιδάκης
Μαριάννα Μαμαλάκη
Μαριάννα Μαμαλάκη
Αντώνης Τσελέντας
Αντώνης Τσελέντας

Ωστόσο, το όλο θέμα δεν συγκέντρωσε τα «πυρά» μόνο των συμβούλων της μειοψηφίας, αλλά και κάποιων εκ της πλειοψηφίας, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τον πρόεδρο του Σώματος.

Ο κ. Κωνσταντίνος Νικολιδάκης δήλωσε ότι τόσο από την εισήγηση, όσο κυρίως και από τη συζήτηση που προηγήθηκε, δεν κατάφερε «να παρακολουθήσει το όλο θέμα» και να καταλήξει εάν κινείται «εντός του νόμιμου πλαισίου», προκειμένου με τη σειρά του να ενημερώσει σχετικά και τους συναδέλφους του, οπότε και ο ίδιος δεν θα το υπερψηφίσει.

Εκ μέρους της πλειοψηφίας, η παρέμβαση της κας Μαριάννας Μαμαλάκη εστιάστηκε στις «προσβλητικές» αναφορές συναδέλφων της, από τους οποίους ζήτησε να ανακαλέσουν, χωρίς ωστόσο να τοποθετηθεί θετικά ή αρνητικά επί του θέματος.

Τέλος, ο κ. Αντώνης Τσελέντας, αν και δήλωσε ότι είχε σκοπό να ψηφίσει υπέρ της εισήγησης, μετά τους «βαρείς χαρακτηρισμούς» που ακούστηκαν, τελικώς θα το καταψηφίσει «δύο φορές»!

Οι επίμαχοι χαρακτηρισμοί
Ευθυμία Τσεκούρα
Ευθυμία Τσεκούρα
Δημήτρης Κατραμάδος
Δημήτρης Κατραμάδος

Οι διαμαρτυρίες των προαναφερόμενων συμβούλων αναφέρονταν κυρίως σε μία φράση της δημοτικής συμβούλου της πλειοψηφίας Ευθυμίας Τσεκούρα, η οποία, επιχειρώντας να υπερασπιστεί την αναγκαιότητα να φιλοξενήσει ο Δήμος το υποκατάστημα Πολιτισμού του ΕΔΔΥΠΠΥ, δήλωσε: «Με λυπεί που ο Δήμος μου ήταν και θα παραμείνει χωριό. Όταν λέμε κάτι, να το στηρίζετε. Αν δεν το θέλετε, μην παραχωρήσετε τον χώρο».

Όπως ήταν φυσικό, η συγκεκριμένη δήλωση προκάλεσε έντονες διαμαρτυρίες μεταξύ αρκετών συναδέλφων της, οι οποίες εντάθηκαν μετά και την παρέμβαση του συμβούλου από την πλειοψηφία Δημήτρη Κατραμάδου, ο οποίος τόνισε ότι όσοι αντιτίθενται στην παραχώρηση του χώρου χρησιμοποιούν «έωλα κι εμπαθή επιχειρήματα» για να προσθέσει: «Καλώς ή κακώς, η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να προχωρήσει και με τον ιδιωτικό τομέα και να μην στηρίζεται εσαεί στην κρατική επιχορήγηση. Εμείς θέλουμε να προσδώσουμε εμπορικότητα και εξωστρέφεια στον Δήμο μας, αλλά κάποιοι θέλουν να διατηρήσουν τα «μαγαζάκια» τους. Εάν δεν μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε το μεγάλο βήμα που γίνεται στην πόλη, τι να πω, σηκώνω τα χέρια ψηλά».

Τελικώς, η ένταση που είχε δημιουργηθεί οδήγησε σε μία από τις πολλές διακοπές της βραδιάς και, λίγο αργότερα, μετά τις απαραίτητες διαβουλεύσεις, ο δήμαρχος, επανερχόμενος στην αίθουσα συνεδριάσεων, δήλωσε ότι η διοίκηση αποσύρει το θέμα.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet