Μνήμες Μικρασίας στο Δημοτικό Θέατρο Πεύκης
Πολιτισμός

Μνήμες Μικρασίας στο Δημοτικό Θέατρο Πεύκης

Η ιστορική μνήμη των «μη λησμονημένων» πατρίδων αναβίωσε το βράδυ της Τετάρτης, 24 Ιανουαρίου 2024 στο Δημοτικό Θέατρο Πεύκης, όπου ο Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης φιλοξένησε την παραγωγή «Πατρίδα Αξέχαστη Μικρά Ασία», που παρουσίασε το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔΙΣΜΕ) σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Πεύκης και τον Σύλλογο Μικρασιατών Πεύκης – Λυκόβρυσης «Ιωνία».

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμούς από τον δήμαρχο Λυκόβρυσης – Πεύκης Μάριο Ψυχάλη, την πρόεδρο της Κινηματογραφικής Λέσχης Πεύκης Έλλη Μήτση, τον πρόεδρο του Συλλόγου Μικρασιατών Πεύκης – Λυκόβρυσης «Ιωνία» Γιώργο Γαζεπίδη και την ερευνήτρια-ιστορικό Ειρήνη Σαρίογλου.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκε το νέο ιστορικό ντοκιμαντέρ του ΙΔΙΣΜΕ, «Πατρίδα Αξέχαστη Μικρά Ασία», το οποίο αφηγείται την τραγική ιστορία της οικογένειας της Βασιλικής Ράλλη, που στα τραγικά γεγονότα του Σεπτεμβρίου του 1922 αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πατρίδα της, το Μοσχονήσι της Μικράς Ασίας, όπως και χιλιάδες άλλοι Έλληνες, αναζητώντας μια νέα αρχή στην απέναντι ακτή.

Την σκηνοθεσία του ντοκιμαντέρ υπέγραψε η κ. Σαρίογλου, ενώ την πρωτότυπη μουσική, την οποία εκτέλεσε επί σκηνής κουιντέτο εγχόρδων συνοδεία πνευστών, ο Γιώργος Παπαχριστούδης. Το τραγούδι του ντοκιμαντέρ ερμήνευσε η τραγουδίστρια Φωτεινή Δάρρα, ενώ από τις κορυφαίες στιγμές της εκδήλωσης ήταν η συγκλονιστική ανάγνωση του Γιώργου Κέντρου, ο οποίος ανάγνωσε αποσπάσματα από την «Ιστορία ενός αιχμαλώτου» του Στρατή Δούκα.

Ο δήμαρχος Λυκόβρυσης – Πεύκης Μάριος Ψυχάλης δήλωσε σχετικά: «Ήταν μια ιδιαίτερη και συγκινητική βραδιά όχι μόνο για όσους από εμάς αντλούμε την καταγωγή μας από τη Μικρά Ασία, αλλά για όλους τους Έλληνες. Έναν αιώνα μετά τα τραγικά γεγονότα, η ιστορική μνήμη παραμένει ζωντανή μέσα από τις αφηγήσεις εκείνων που έζησαν τη σφαγή και τον διωγμό του μικρασιατικού Ελληνισμού. Είναι χρέος μας να διαφυλάξουμε αυτήν την ιστορική μνήμη και να την μεταλαμπαδεύσουμε στις επόμενες γενιές. Θερμά συγχαρητήρια στο ΙΔΙΣΜΕ για αυτήν την παραγωγή, καθώς επίσης στην Κινηματογραφική Λέσχη Πεύκης και τον Σύλλογο Μικρασιατών “Ιωνία” για αυτό το υπέροχο αποτέλεσμα. Ως νέα δημοτική αρχή, θα είμαστε πάντα κοντά στους συλλόγους που προσφέρουν στην πόλη και συμβάλλουν στη διατήρηση της πολιτιστικής και ιστορικής μας κληρονομιάς».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet