Ξεχωριστή εκδήλωση παιδείας & πολιτισμού με τον Σαράντο Καργάκο
Πολιτισμός

Ξεχωριστή εκδήλωση παιδείας & πολιτισμού με τον Σαράντο Καργάκο

«Μπροστά σε μια τέτοια εξαιρετική και φωτεινή προσωπικότητα των γραμμάτων και της επιστήμης βρίσκω ότι τα λόγια μου είναι πολύ φτωχά να μιλήσουν για το έργο του» τόνισε, σύμφωνα με ανακοίνωση, η πρόεδρος του ΠΕΑΠ Λυκόβρυσης – Πεύκης Μαρίνα Πατούλη-Σταυράκη υποδεχόμενη τον ιστορικό, φιλόλογο και συγγραφέα Σαράντο Ι. Καργάκο, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε προς τιμήν του τη Δευτέρα 4 Μαΐου στο Δημοτικό Θέατρο Πεύκης.

Παράλληλα, η κα Πατούλη ευχαρίστησε τον δημοτικό σύμβουλο Νίκο Γκαραβέλα για τη συμβολή του στην υλοποίηση της εκδήλωσης.

Ο χώρος του θεάτρου γέμισε ασφυκτικά από δημότες προκειμένου να παρακολουθήσουν από κοντά τη διάλεξη του καταξιωμένου και βραβευμένου λογοτέχνη και μελετητή της ελληνικής φιλολογίας, της Ιστορίας, της αρχαίας και σύγχρονης Γραμματείας, με θέματα: α) Μέγας Αλέξανδρος, ο άνθρωπος φαινόμενο και β) Τα μυστικά της Αμφίπολης. Ο εγνωσμένης αξίας εκπαιδευτικός αφού μίλησε διεξοδικά και με λεπτομέρειες τόσο για τη ζωή του Μ. Αλεξάνδρου όσο και για την πρόσφατη αρχαιολογική ανασκαφή στην περιοχή της Αμφίπολης απάντησε σε ερωτήσεις που δέχθηκε από το κοινό.

Η κα Πατούλη στον σύντομο χαιρετισμό της μεταξύ άλλων τόνισε, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ότι «Ο εκλεκτός ομιλητής μας, πάνω από όλα, είναι ένας ακάματος αναζητητής της αλήθειας της ζωής, ένας καθαρόαιμος αγωνιστής και υπερασπιστής των ιδεών και των ηθικών αρχών υπέρ του ανθρώπου της κοινωνίας, της ανθρωπότητας». Ενώ σημείωσε με έμφαση πως «Μέσα από πρωτοβουλίες, όπως η αποψινή, που απηχούν στα νέα παιδιά έχουμε χρέος ως Δήμος να συμβάλουμε ενεργά και από θέσεις ευθύνης στην πνευματική και ηθική αφύπνιση της νεολαίας μας, στην ευαισθητοποίηση και ανάκληση της Ιστορικής συνείδησης έτσι ώστε να αγαπήσουν τον τόπο μας και να ανακτήσουν την εθνική αυτογνωσία και αξιοπρέπεια. Με χαμόγελο και θετικό βηματισμό, με εθνική υπερηφάνεια για το ένδοξο Χτες, μπορούμε όλοι μαζί να διαμορφώσουμε την Ιστορία του Αύριο. Το επιβάλλει η Ιστορία και ο Πολιτισμός μας».

Η πρόεδρος του ΠΕΑΠ κλείνοντας την εκδήλωση χρησιμοποίησε τρεις φράσεις του ίδιου του συγγραφέα που χαρακτηρίζουν και την εν γένει φιλοσοφία πολλών σκεπτόμενων ανθρώπων:

  • «Η μόρφωση δημιουργεί τη μεταμόρφωση».
  • «Ψυχή του πολιτισμού είναι ο πολιτισμός της ψυχής».
  • «Η σύγκριση είναι ο διάλογος του πνεύματος με τον εαυτό του».

Ο δήμαρχος Λυκόβρυσης – Πεύκης Τάσος Μαυρίδης υποδέχτηκε εγκάρδια τον Σαράντο Καργάκο και δήλωσε πως πρέπει να νιώθουμε υπερήφανοι ως Έλληνες που τέτοιοι άνθρωποι αποτελούν τους στυλοβάτες και συνεχιστές της Ιστορικής μας παρακαταθήκης. Ενώ πρόσθεσε, πως «είναι τιμή μας που βρίσκεται σήμερα κοντά μας ο συντοπίτης μας Σαράντος Καργάκος, ο δάσκαλος και εκφραστής μιας βαθύτατα ελληνικής κουλτούρας που απηχεί στις χορδές κάθε Έλληνα και Ελληνίδας».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο ακαδημαϊκός Παναγιώτης Μαστροδημήτρης, οι αντιδήμαρχοι Παναγιώτης Πανταζής, Χρήστος Φωτίδης, Ευάγγελος Παπανικολάου, ο επικεφαλής της παράταξης Συμμαχία Πολιτών Γιάννης Θεοδωρακόπουλος, οι δημοτικοί σύμβουλοι Νίκος Γκαραβέλας, Γιώργος Καρύμπας, Έφη Τσεκούρα, Τάκης Αγγελόπουλος και πολλοί εκλεκτοί πολίτες.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet