«Ο κύριος Κλάιν» στον Πολυχώρο «Δαγκλή 12»
Πολιτισμός

«Ο κύριος Κλάιν» στον Πολυχώρο «Δαγκλή 12»

Συνεχίζοντας την προσπάθεια για τακτικές κινηματογραφικές προβολές στον Πολυχώρο «Δαγκλή 12», στην Πεύκη, θα παρουσιαστεί, όπως πάντα με ελεύθερη είσοδο, μια τριλογία με αντιφασιστικό περιεχόμενο.

Η πρώτη ταινία της τριλογίας ήταν η «Roma, citta aperta» του Roberto Rosselini, η οποία προβλήθηκε στις 15 Μαρτίου, ακολούθησε η «Grand Illusion» του Jean Renoir στις 22 Μαρτίου και την Κυριακή  29 Μαρτίου προβάλλεται η ταινία «Mr Klein» του Joseph Losey.

«Πιστεύουμε», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Διαχειριστική Ομάδα του Πολυχώρου «ότι οι μέρες που ζούμε, τηρουμένων των αναλογιών, παρουσιάζουν ομοιότητες με εκείνες τις σκοτεινές μέρες του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου. Και αν λείπουν τα κανόνια, παραμένει ο απόλυτος αυταρχισμός του ισχυρού, η απόπειρα οικονομικού στραγγαλισμού ολόκληρων κοινωνιών, η κυριαρχία των οικονομικών μεγεθών πάνω στον άνθρωπο. Ακόμα όμως και σε εκείνες τις σκοτεινές μέρες, ανέτειλε σε όλη την Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα, το φωτεινό πνεύμα της αντίστασης, της αλληλεγγύης, του αγώνα για κοινωνική χειραφέτηση. Πιστεύουμε ότι οι συγκεκριμένες κινηματογραφικές μας επιλογές, κινούνται σε αυτό το κλίμα, προσφέροντας προβληματισμό μαζί με την απαραίτητη αισθητική απόλαυση που οφείλει να προσφέρει ο καλός κινηματογράφος, ο κινηματογράφος των δημιουργών».

Αυτή την Κυριακή, λοιπόν, 29 Μαρτίου, στις 19:30, ως «ταινία των εφτάμισυ» θα προβληθεί ο «Κύριος Κλάιν», παραγωγής του 1976, του Αμερικανού σκηνοθέτη Τζότζεφ Λόουζι, σε σενάριο του ιδίου και των Franco Solinas (Φράνκο Σολίνας), Fernando Morandi (Φερνάντο Μοράντι).

Το 1942, ο Β΄ Παγκόσμιος μαίνεται και οι Ναζί έχουν καταλάβει τη Γαλλία. Ο Ρόμπερτ Κλάιν είναι ένας έμπορος έργων τέχνης που πλουτίζει αγοράζοντας σε εξευτελιστικές τιμές την περιουσία των διωκόμενων Εβραίων. Δεν τρέφει πολιτικά αισθήματα και στέκεται αδιάφορος μπροστά σε όσα συμβαίνουν. Όλα όμως αλλάζουν όταν μία εβραϊκή εφημερίδα φτάνει κατά λάθος στο σπίτι του και ο Κλάιν ανακαλύπτει πως υπάρχει ένας ακόμη Ρόμπερτ Κλάιν που ζει στο Παρίσι και είναι Εβραίος. Οι αρχές δεν μπορούν να εντοπίσουν τον συνονόματό του και οι υποψίες πέφτουν πάνω του.

Ο μύθος είναι απλός: ο Ρομπέρ Κλάιν (Αλέν Ντελόν), γόνος παλιάς Αλσατικής οικογένειας, καθολικός και απολίτικος μέχρι μυελού των οστών, κατηγορείται για έλλειψη φυλετικής καθαρότητας, τουτέστιν για πρόσμειξη αρίου και εβραϊκού αίματος, πράγμα που αποτελεί θανάσιμο στην κυριολεξία αμάρτημα και για την κατεχόμενη Γαλλία του 1942. Υπάρχει, όμως, κι ένας άλλος Ρομπέρ Κλάιν, ολλανδικής καταγωγής αυτός, (η κατάληξη «άιν» κοινή στα επίθετα  των Εβραίων της Κεντρικής Ευρώπης είναι η δεύτερη ομοιότητα εκτός της φυσικής που έχουν οι δύο αιώνιοι μέτοικοι) που είναι γνήσιος Εβραίος πλήρως πολιτικοποιημένος, αντιστασιακός, παράνομος και κομμουνιστής. Οι δύο Κλάιν είναι οι δύο όψεις του εβραϊκού προσώπου: οπορτουνίστας και κυνικός έμπορος ο πρώτος, στρατευμένος διανοούμενος ο δεύτερος. Και ο καπιταλίστας Εβραίος και ο κομμουνιστής Εβραίος ήταν το ίδιο ενοχλητικοί για το αμιγώς γερμανικό κεφάλαιο. Από δω και η κοινή τους μοίρα και στην Ιστορία και στην ταινία. Και οι δύο Κλάιν θα κλειστούν στην ίδια κλούβα του θανάτου και θα οδηγηθούν στο ίδιο κρεματόριο.

Πρωταγωνιστούν οι Alain Delon (Αλέν Ντελόν), Jeanne Moreau (Ζαν Μορό), Francine Berge (Φρανσίν Μπερζέ), Juliet Berto (Ζυλιέτ Μπερτό), Jean Bouise (Τζιν Μπούις). Τιμήθηκε το 1977 με βραβεία Σεζάρ καλλίτερης ταινίας, καλλίτερου σκηνοθέτη και καλλίτερης σκηνογραφίας.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet