Ο ταχυδρόμος… χτυπά στον Πολυχώρο «Δαγκλή 16»
Πολιτισμός

Ο ταχυδρόμος… χτυπά στον Πολυχώρο «Δαγκλή 16»

Την τελευταία ταινία για την περίοδο 2016-2017 προβάλει ο Πολυχώρος «Δαγκλή 16» στην Πεύκη την Κυριακή 28 Μαΐου 2017, στο πλαίσιο της «Ταινίας των εφτάμισυ».

Για… φινάλε η διαχειριστική ομάδα του Πολυχώρου διάλεξε την ταινία «Il postino» («Ο ταχυδρόμος»), μια πανέμορφη, συγκινητική, άκρως διασκεδαστική, αλλά και πολιτική ταινία του 1994 σε σκηνοθεσία του, Ινδού στην καταγωγή, σκηνοθέτη Michael Radford (Μάικλ Ράντφορντ). Το σενάριο υπογράφει ο Furio Scarpelli (Φούριο Σκαρπέλι), βασισμένο στο μυθιστόρημα του Χιλιανού Antonio Skármeta (Αντόνιο Σκάρμετα) «Ardiente Paciencia». Στη σκηνοθεσία και στο σενάριο συμμετείχε και ο πρωταγωνιστής Massimo Troisi (Μάσιμο Τρόιζι).

Ώρα έναρξης: 20:00. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Λίγα λόγια για την ταινία από τον Πολυχώρο «Δαγκλή 16»

Ο Μάριο είναι ένας νεαρός που ζει στο απομονωμένο νησί Σαλίνα κατά τα τέλη της δεκαετίας του ΄50 και ονειρεύεται να μεταναστεύσει στις ΗΠΑ, προσπαθώντας να μη γίνει ψαράς σαν τον πατέρα του. Τελικά του δίνεται μια άλλη ευκαιρία, όταν προσλαμβάνεται στο ταχυδρομείο για να διακινεί την αλληλογραφία του Χιλιανού Πάμπλο Νερούδα, ο οποίος διώκεται από τις αυταρχικές κυβερνήσεις της πατρίδας του και έχει λάβει πολιτικό άσυλο από την Ιταλία, υπό τον όρο ότι θα μένει μόνιμα σε μια ερημική περιοχή της Σαλίνα.

Ο ταχυδρόμος της τρυφερής αυτής ταινίας δεν είναι ένας απλός κούριερ γραπτών μηνυμάτων, αλλά μια γέφυρα επικοινωνίας δύο κόσμων: του κόσμου της ποίησης και της σοφίας και του κόσμου των αγνών συναισθημάτων που όμως δεν βρίσκουν τα λόγια για να εκφραστούν σωστά. Ο Μάριο έχει την καρδιά ενός ποιητή, αλλά λίγο ταλέντο με τις λέξεις. Ο Νερούδα θα γίνει ο δάσκαλός του. Η αλληλογραφία θα αποτελέσει το πρόσχημα για να ανθίσει μια δυνατή φιλία, όπου δάσκαλος και μαθητής θα περάσουν ατέλειωτες ώρες συζητώντας για τα νοήματα των λέξεων, την πολιτική, το γράψιμο και, πάνω από όλα, για τις γυναίκες, στις οποίες ο Νερούδα ασκεί μια παράξενη γοητεία. Διασκευάζοντας το μυθιστόρημα του Αντόνιο Σκάρμετα και μεταφέροντας την πραγματική δράση της ιστορίας από τη Χιλή στη νότια Ιταλία της δεκαετίας του 1950, ο Ράντφορντ αφηγείται μια ιστορία για τον τρόπο που η ποίηση μπορεί να αφυπνίσει τα πιο ευγενή ένστικτα, αλλά και να δώσει το έναυσμα για τον σχηματισμό της πολιτικής συνείδησης. Πέρα από τα παρθένα τοπία, τους φυσικούς ήχους, τη νοσταλγική μουσική, το ρεαλιστικό σενάριο, τις εξαιρετικές ερμηνείες και τα έντονα νοήματα, η ταινία μένει στο μυαλό σου για το ρίγος που καταφέρνει να σου δημιουργήσει λόγω της απλότητας με την οποία αγγίζει τα θέματά της.

Πρωταγωνιστούν: Massimo Troisi (Μάσιμο Τρόιζι, ως Μάριο), Philippe Noiret (Φιλίπ Νουαρέ, ως Πάμπλο Νερούδα), Maria Grazia Cucinotta (Μαρία Γκράτσια Κουτσινότα, ως Μπεατρίτσε Ρούσο), Linda Moretti (Λίντα Μορέτι, ως Ντόνα Ρόζα), Renato Scarpa (Ρενάτο Σκάρπα, ως τηλεφωνητής Τζόρτζιο Σεραφίνι), κ.ά.

Το «Il Postino» ήταν υποψήφιο για Όσκαρ καλύτερης ταινίας (αν είχε προταθεί για Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας θα το είχε κερδίσει…), σκηνοθεσίας, καλύτερου σεναρίου, και α΄ ανδρικού ρόλου.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet