«Ο Τζόνι πήρε τ΄ όπλο του» στον Πολυχώρο «Δαγκλή 16»
Πολιτισμός

«Ο Τζόνι πήρε τ΄ όπλο του» στον Πολυχώρο «Δαγκλή 16»

Την ταινία «Ο Τζόνι πήρε τ΄ όπλο του» («Johnny got his gun») προβάλλει την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017, στο πλαίσιο της «Ταινίας των εφτάμισυ», ο Πολυχώρος «Δαγκλή 16» στην Πεύκη.

Ώρα έναρξης: 19:30. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Πρόκειται για τη συγκλονιστική αντιπολεμική ταινία του Αμερικανού συγγραφέα, σεναριογράφου και σκηνοθέτη Dalton Trumbo (Ντάλτον Τράμπο) σε σενάριο του ίδιου.

Ένας Αμερικανός στρατιώτης, κατά τη διάρκεια του Α΄  Παγκόσμιου Πολέμου, τραυματίζεται βαριά από νάρκη. Χάνει τα χέρια του, τα πόδια του, τα μάτια του, καθώς και την ικανότητά του να ακούει, να μιλάει και να μυρίζει. Ξαπλωμένος στο νοσοκομείο, ο ίδιος δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί αν είναι ξύπνιος ή αν ονειρεύεται. Προσπαθώντας να ανακαλύψει τι του συμβαίνει, ξαναζεί την ιστορία του μέσα από περίεργα όνειρα και αναμνήσεις. Ώσπου μια μέρα, βρίσκει έναν τρόπο να επικοινωνήσει με τους γιατρούς…

Τρυφερό, άλλες φορές τρομακτικό, μερικές στιγμές συγκινητικό, το «Ο Τζόνι πήρε τ΄ όπλο του» βασίζεται σε μυθιστόρημα του ίδιου του Τράμπο από το 1938 (εμπνευσμένο από μια είδηση για έναν Καναδό στρατιώτη), το οποίο ο Τράμπο ήθελε να σκηνοθετήσει ο Μπουνιουέλ. Όταν τελικά αυτό δεν έγινε, ανέλαβε ο ίδιος τη σκηνοθεσία. Η ταινία, που αποτελεί τη μία και μόνη σκηνοθετική προσπάθεια του Τράμπο, δεν είναι μονάχα ένα κορυφαίο αντιπολεμικό έργο, αλλά κι ένας σπαραχτικός ύμνος στην αδάμαστη θέληση της ανθρώπινης φύσης για ζωή.

Πρωταγωνιστούν οι: Timothy Bottoms (Τίμοθι Μπότομς, ως Joe Bonham), Kathy Fields (Κάθυ Φίλντς, ως Kareen), Marsha Hunt (Μάρσα Χαντ, ως μητέρα του Τζόνι), Jason Robards (Τζέισον Ρόμπαρντς, ως πατέρας του Τζόνι), Donald Sutherland (Ντόναλντ Σάδερλαντ, ως Χριστός), κ.ά.

H ταινία τιμήθηκε με το μεγάλο βραβείο της κριτικής επιτροπής και με το βραβείο της ένωσης κριτικών FIPRESCI στο Φεστιβάλ Καννών του 1971.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet