ΠΕΑΠ: Πρωτομαγιά με “Άξιον Εστί”
Πολιτισμός

ΠΕΑΠ: Πρωτομαγιά με “Άξιον Εστί”

Την Πέμπτη, 1 Μαΐου στις 20:00, στην αίθουσα «Μανόλης Αναγνωστάκης», το ΠΕΑΠ γιορτάζει τη φετινή Πρωτομαγιά με ένα αφιέρωμα στο «Άξιον Εστί» του Οδυσσέα Ελύτη, γιατί, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, “αυτή την ημέρα τιμούμε τους αγώνες όχι μόνο των εργαζόμενων, αλλά και μιας ολόκληρης φυλής”.

Ο Μίκης Θεοδωράκης, μιλώντας για το “Άξιον εστί” υπογραμμίζει: “Ο Οδυσσέας Ελύτης ήρθε να καταγράψει, με τον ποιητικό του λόγο, το αποκορύφωμα και το απόσταγμα ενός τιτάνιου ψυχικού, πνευματικού και ηθικού αγώνα μιας φυλής, που της έλαχε κάποτε ο κλήρος του πρωτοπόρου μέσα στην παγκόσμια εποποιία της ανθρώπινης κοινωνίας. Μνήμη και Προοπτική, Ενόραση και Όραμα”.

Ο Λίνος Πολίτης, αναλύοντας το “ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ” του Ελύτη, αναφέρει: “Το ποίημα αποτελείται από τρία μέρη: Η ΓΕΝΕΣΗ, ΤΑ ΠΑΘΗ, ΤΟ ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ (ΔΟΞΑΣΤΙΚΟ). Στο έργο συνυφαίνεται η ατομική εμπειρία του ποιητή με την εθνική και την ιστορική εμπειρία. “ΤΑ ΠΑΘΗ”, του ελληνισμού, σε μια έκταση συγχρονική και διαχρονική, συνυφασμένα με την υποκειμενική αίσθηση (“αυτός ο κόσμος ο μικρός, ο μέγας”), καταλήγουν υπερβατικά στο μεταφυσικό χώρο του τελευταίου μέρους, που είναι μια σειρά ύμνων δοξαστικών…”.

Και η ανακοίνωση καταλήγει: “Σ’ αυτόν τον υπερβατικό κόσμο του “ΔΟΞΑΣΤΙΚΟΥ” σας προσκαλούμε να ταξιδέψουμε ανήμερα Πρωτομαγιάς, σε μια πλάση που ο ποιητής ΥΜΝΕΙ την ομορφιά των άπειρων πραγμάτων του κόσμου τούτου, παίρνει μια υπεργήινη λάμψη, και το τώρα και το πάντα (το ΝΥΝ και το ΑΙΕΝ, η γη και ο ουρανός) συνδυάζονται σε μια ενότητα υπερκόσμια. Ένα ταξίδι στα μυστικά που συναπαρτίζουν την ΠΑΡΑΔΟΣΗ της χώρας μας και της ΦΥΛΗΣ μας!”.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΓΑΣΠΑΡΗ ΚΥΡΙΑΚΗ (ηθοποιός – καθηγήτρια υποκριτικής και αυτοσχεδιασμών στην Θεατρική Ομάδα του ΠΕΑΠ)
ΑΠΑΓΓΕΛΙΑ: ΣΟΝΙΑ ΣΦΟΝΔΥΛΗ (μέλος της Θεατρικής Ομάδας του ΠΕΑΠ)
ΜΑΡΘΑ ΜΑΝΕΤΑ (μέλος της Θεατρικής Ομάδας του ΠΕΑΠ)
VIDEOART: ΝΤΕΜΗ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ (μέλος της Θεατρικής Ομάδας του ΠΕΑΠ)
ΠΙΑΝΟ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΙΤΑΡΑΣ (καθηγητής στο Δημοτικό Ωδείο Πεύκης)
ΤΡΑΓΟΥΔΙ: ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΒΛΑΣΤΑΡΗ (μαθήτρια στη τάξη μονωδίας της καθηγήτριας Αθηνάς Χιλιοπούλου του Δημοτικού Ωδείου Πεύκης και μέλος της Θεατρικής Ομάδας του ΠΕΑΠ)
ΦΩΤΙΣΜΟΙ-ΗΧΟΣ-PROJECTOR: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΚΥΡΙΟΣ

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet