Πλήθος κόσμου στην εκδήλωση του ΠΕΑΠ για την Άλωση της Πόλης
Πολιτισμός

Πλήθος κόσμου στην εκδήλωση του ΠΕΑΠ για την Άλωση της Πόλης

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα διοργανώθηκε η επετειακή εκδήλωση τιμής και μνήμης για τα 562 χρόνια από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, από το ΠΕΑΠ Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης και την Ιερά Μητρόπολη Κηφισίας Αμαρουσίου και Ωρωπού, την Παρασκευή 29 Μαΐου, στο Δημοτικό Θέατρο Πεύκης.

Πλήθος κόσμου τιμώντας την ιστορία και τη διαχρονικότητα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και των ιδεών του Ελληνισμού γέμισε το Θέατρο.

Ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Κηφισίας Αμαρουσίου και Ωρωπού κ.κ. Κύριλλος ευχαρίστησε προσωπικά την πρόεδρο του ΠΕΑΠ Μαρίνα Πατούλη-Σταυράκη για την ιδέα την εκδήλωσης και την πρωτοβουλία της συνδιοργάνωσης. Στον λόγο του μεταξύ άλλων ανέφερε, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΠΕΑΠ, ότι «η Πόλη έπεσε διότι υπήρχε η αιώνια διαμάχη Ανατολής και Δύσης, η οποία φτάνει μέχρι σήμερα. Πάντοτε αντίπαλος της Ανατολής ήταν οι ευρωπαϊκές δυνάμεις της Δύσης. Στον δικό μας απελευθερωτικό αγώνα οι ευρωπαϊκές δυνάμεις αντίθετες. Και σήμερα η πατρίδα μας διεξάγει μεγάλο αγώνα με τις ευρωπαϊκές δυνάμεις για τα οικονομικά ζητήματα, αλλά πίσω από αυτά υφέρπουν άλλα θέματα. Καλό είναι λοιπόν, όλα αυτά να τα θυμόμαστε για να μπορούμε να διαπραγματευόμαστε».

Με αφορμή την επετειακή εκδήλωση πένθους, ιστορικής και εθνικής μνήμης, αφιερωμένη στην αποφράδα ημέρα της Αλώσεως, η πρόεδρος του ΠΕΑΠ Μαρίνα Πατούλη-Σταυράκη στην αρχή της ομιλίας της ανέφερε στίχους από τον «Προφητικό» του Κωστή Παλαμά. «Να σε λυπηθεί της Αγάπης ο Θεός και να ξημερώσει μια αυγή και να σε καλέσει ο λυτρωμός… θα αισθανθείς, να σου φυτρώσουν, ω χαρά! τα φτερά, τα φτερά τα πρωτινά σου τα μεγάλα!». «Μέσα από τον “Προφητικό” του, ο Παλαμάς», τόνισε η κα Πατούλη, «ξαναζωντανεύει τον πανελλήνιο μύθο για τον μαρμαρωμένο βασιλιά, ανυψώνοντας αυτόν σε σύμβολο της ακατάλυτης και αδιαίρετης ελληνικής ψυχής και δοξολογώντας την αθανασία του Ελληνικού πνεύματος». Μεταξύ άλλων η κα Πατούλη ανέφερε ότι «Ο Ελληνισμός συνδέεται ιστορικά με έναν σύνδεσμο αγάπης, αιματηρής θυσίας και θριάμβου με την Ορθοδοξία. Αν και ο χαρακτήρας της Ορθοδοξίας είναι οικουμενικός και οικουμενική η αποστολή της, κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει την ιδιάζουσα σχέση της με τον ελληνισμό και τα ελληνικά χαρακτηριστικά της.

»Η Ορθοδοξία μπορεί να μην είναι υπόθεση μόνο της Ελλάδος. Όμως η Ελλάδα είναι υπόθεση της Ορθοδοξίας και δεν γνωρίζουμε τι μορφή θα είχε η Ορθόδοξη Εκκλησία χωρίς την ελληνική κληρονομιά. Πάντως γνωρίζουμε ότι χωρίς την Ορθόδοξη Εκκλησία, Ελλάδα δεν θα υπήρχε σήμερα. Κατά τη βυζαντινή περίοδο η Ορθοδοξία σφυρηλάτησε τη συνένωση των πολιτών του βυζαντινού κράτους σε μια κοινή εκπολιτιστική προσπάθεια. Η Ορθοδοξία δεν αρκέσθηκε σε μια αφηρημένη παρηγοριά, αλλά έγινε μια άλλη κιβωτός μέσα στην οποία διασώθηκε η ελληνική γλώσσα, η πολιτιστική κληρονομιά και η εθνική συνείδηση». Το κλείσιμο της ομιλίας της προέδρου είχε έναν ιδιαίτερο συμβολισμό που πήγαζε από το ποίημα «Η Πόλις» του Κωνσταντίνου Καβάφη. Μέσα από ένα οπτικοακουστικό αρχείο και την απαγγελία του ποιήματος ο νους αφέθηκε να κάνει τους δικούς τους παραλληλισμούς «κ΄ είν΄ η καρδιά μου -σαν νεκρός- θαμμένη. Ο νους μου ως πότε μες στον μαρασμόν αυτόν θα μένει… Η πόλις θα σε ακολουθεί…».

Ο δήμαρχος Λυκόβρυσης – Πεύκης Τάσος Μαυρίδης παραβρέθηκε στην εκδήλωση και στον χαιρετισμό που απηύθυνε μίλησε με επαινετικά λόγια για την άψογη διοργάνωση από το ΠΕΑΠ και την Ιερά Μητρόπολη, ενώ τόνισε πως «Δικό μας χρέος είναι να διατηρήσουμε ζωντανά τα ιδανικά και τις αξίες του Ελληνισμού, ως αναπόσπαστο κομμάτι της εθνικής μας συνείδησης».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε επίσης, ο δήμαρχος Αμαρουσίου, πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, ο οποίος έκανε ειδική μνεία στην απάντηση του ηρωϊκού αυτοκράτορα Παλαιολόγου στα κελεύσματα του Μωάμεθ για την παράδοση της Πόλης, που αποτελεί διαχρονικά σημείο αναφοράς για τον Ελληνισμό. Ο κ. Πατούλης σημείωσε ότι «Απάντηση χρέους στην ιστορία, απάντηση ηρώων, απάντηση Ελλήνων. Διαχρονική απάντηση σε όλους αυτούς που και σήμερα ακόμα επιθυμούν, στο όνομα της παγκοσμιοποίησης και της οικονομικής κρίσης, να αλώσουν τα ιερά και τα όσια του γένους μας. Δε θα το καταφέρουν, όμως, όσο κι αν προσπαθούν. Κι αυτό γιατί, ως έθνος ξέρουμε να αντιστεκόμαστε. Ξέρουμε να ορθώνουμε με θάρρος το ανάστημά μας, όσο δύσκολα κι αν είναι τα πράγματα. Έχοντας πίστη στις ικανότητές μας και αντλώντας δύναμη, όσο κανείς άλλος λαός, από την Ορθοδοξία».

Το μουσικό πρόγραμμα άνοιξε η Μικτή Χορωδία του ΠΕΑΠ με την καλλιτεχνική επιμέλεια της μαέστρου Ελευθερίας Βούλγουρη, ενώ στη συνέχεια η πολυμελής χορωδία «Βυζαντινή Κυψέλη» της Ιεράς Μητρόπολης υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του μουσικολογιότατου πρωτοπρεσβυτέρου π. Χρίστου Κυριακόπουλου και η Ορχήστρα που συνόδευσε τους λαϊκούς θρήνους και τραγούδια για την Άλωση έντυσαν τη μουσική βραδιά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Στο τέλος της βραδιάς ο κ. Μαυρίδης και η κα Πατούλη πρόσφεραν ένα αναμνηστικό δώρο στον σεβασμιότατο μητροπολίτη κ.κ. Κύριλλο ο οποίος μίλησε από καρδιάς, ευχαριστώντας τους διοργανωτές.

Το παρόν στην εκδήλωση έδωσαν κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως Κηφισίας, Αμαρουσίου & Ωρωπού, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι Συλλόγων και Φορέων καθώς και πλήθος κόσμου.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet