Φεστιβάλ Παιδιού και «Λοκάντα» από το ΠΕΑΠ
Πολιτισμός

Φεστιβάλ Παιδιού και «Λοκάντα» από το ΠΕΑΠ

Το 37ο Φεστιβάλ Παιδιού του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης θα υποδεχθεί και φέτος τα παιδιά του Δήμου την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή 9, 10 και 11 Μαΐου, στο Άλσος Βαρβαρέσου. Οι πύλες του Φεστιβάλ θα ανοίξουν την Παρασκευή 9 Μαΐου το απόγευμα και θα κλείσουν την Κυριακή 11 Μαΐου το βράδυ.

Για ακόμα μια φορά η νεολαία του Δήμου θα παρουσιάσει ένα αντιπροσωπευτικό τμήμα της δουλειάς που έκανε, στο σχολείο ή τις νεολαιίστικες ομάδες και οργανώσεις, όλο τον προηγούμενο χρόνο. Το ΠΕΑΠ  προσκαλεί όλους να παρευρεθούν για να απολαύσουν τις δημιουργίες των παιδιών, αλλά και για να τους δώσουν τη χαρά της συμπαράστασης και της ικανοποίησης για τη δουλειά τους.

Για το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα κυκλοφορήσει ειδικό φυλλάδιο στα σχολεία, το ΠΕΑΠ και στον χώρο του Άλσους Βαρβαρέσου.

Επίσης, το ΠΕΑΠ και η θεατρική του ομάδα, υπό τον σκηνοθέτη Πέτρο Δαμουλή, παρουσιάζουν το θεατρικό έργο του Κάρλο Γκολντόνι, «Λοκαντιέρα», την Παρασκευή 9, το Σάββατο 10 και την Κυριακή 11 Μαΐου στις 21:00, στο Δημοτικό Θέατρο Πεύκης.

«Λοκάντα» είναι το ξενοδοχείο ύπνου και φαγητού, κάτι σαν τις δικές μας «πανσιόν». Σε μια τέτοια Λοκάντα παίζεται η κωμωδία: σκηνικό που θυμίζει τη «Βαβυλωνία του Βυζαντίου», μόνο που εδώ το κύριο πρόσωπο είναι γυναίκα γεμάτη τσαχπινιά και χάρες, η Μιραντολίνα (το όνομά της σημαίνει η «θαυμαστούτσικη») και γύρω από το πρόσωπό της πλέκεται όλη η δράση. Όλα σχεδόν τα ανδρικά πρόσωπα της κωμωδίας (Ιππότης, Μαρκήσιος, Κόμης, Φαμπρίκης, Υπηρέτης του Ιππότη) με αυτήν έχουν να κάνουν, ενώ οι δύο θεατρίνες μπαίνουν για να διευκολύνουν τη δράση και δίνουν την ευκαιρία στους δύο ερωτοχτυπημένους άνδρες, να απομακρυνθούν για λίγο από τη Λοκαντιέρα για να της δοθεί ίσα ίσα ο χρόνος να τυλίξει τον «Κύριο Ιππότη». Μόνο που αυτός ο «αγριάνθρωπος» έχει πέσει εκεί μέσα από έναν άλλο κόσμο, όπου τον πρώτο λόγο τον έχει η ντομπροσύνη αρχικά, αλλά τα σπαθιά και τα στιλέτα στην πρώτη παρασπονδία. Ευτυχώς που η Λοκαντιέρα κατάφερε να βρεθεί προστατευμένη στη δύσκολη στιγμή (όχι βέβαια από τον «κηδεμόνα» της, άφραγκο Μαρκήσιο) κι έτσι το έργο δεν καταλήγει σε ερωτικό δράμα.

Είναι μια πολύ καλή σκηνοθετική δουλειά, του για δώδεκα χρόνια σκηνοθέτη της Θεατρικής Ομάδας Πεύκης του ΠΕΑΠ Πέτρου Δαμουλή, ο οποίος, με πολλή αγάπη και σεμνότητα, αναφέρει: «Κλείνοντας 12 χρόνια θεατρικής παρουσίας στο Δήμο Πεύκης και αργότερα Λυκόβρυσης – Πεύκης, μετά από αρκετές επιτυχημένες παραστάσεις, αποφάσισα να ανεβάσω τη Λοκαντιέρα του Κάρλο Γκολντόνι, ενός μεγάλου κωμωδιογράφου του 18ου αιώνα. Ένα έργο με πλούσια πλοκή, με κωμικές ανατροπές, που θεωρείται από τα καλύτερα έργα του πολυγραφότατου συγγραφέα. Πλαισιωμένος από ταλαντούχους και άξιους ηθοποιούς, ερασιτέχνες μεν, αλλά με επαγγελματική συνείδηση, που με κέφι και μεράκι προσπάθησαν και προσπαθούν για το καλύτερο, επιτρέψτε μου να είμαι υπερήφανος γι΄ αυτούς. Ελπίζουμε να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών σας και να περάσετε καλά».

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Πέτρος Δαμουλής
Β. Σκηνοθέτης: Αλεξία Μιχελακάκη
Μουσική: Μ. Τσιλίκης
Μουσική-Μουσική επένδυση: Ηρακλής Τσουκλείδης
Μετάφραση: Νίκος Δαφνής
Χορογραφία: Μαριάννα Μακρή
Σκηνικά: Κώστας Καλαμπαλίκης
Ήχος – Φώτα: Βαγγέλης Παπακύριος
Στίχοι: Νίκος Δαφνής – Μαρία Χριστοδούλου

Πρόσωπα της κωμωδίας κατά σειρά εμφάνισης

Μαρκήσιος Φορλιπόπολις: Βαγγέλης Μελίδης
Κόμης Αλμπαφιορίτας: Ανδρέας Αραπογιάννης
Φαμπρίκης: Κώστας Μελίδης
Ιππότης Ριπαφράτας: Γιάννης Μακρής
Μιραντολίνα (Λοκαντιέρα): Κορίνα Κυριακογιαννάκη
Ορτέντσια (θεατρίνα): Αλεξία Μιχελακάκη
Δηιάνειρα (θεατρίνα): Αγγελική Γκόγκου
Υπηρέτης (Ιππότη): Μαντζάκος Ιωάννης

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet