Μ. Πατούλη: Η επένδυση στον Πολιτισμό είναι επένδυση στην Κοινωνία
Αυτοδιοίκηση

Μ. Πατούλη: Η επένδυση στον Πολιτισμό είναι επένδυση στην Κοινωνία

Στις εργασίες του 12ου Πανελλήνιου Συνεδρίου του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ) με θέμα: «Πρόληψη στην Υγεία με Πρωταγωνιστές τους Δήμους», που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Μήλου και το ΕΔΔΥΠΠΥ, με την υποστήριξη της ΚΕΔΕ και του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, υπό την αιγίδα του υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, στις 8 & 9 Ιουλίου, παραβρέθηκε η εντεταλμένη σύμβουλος Πολιτισμού του ΕΔΔΥΠΠΥ & πρόεδρος του ΠΕΑΠ Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης, Μαρίνα Πατούλη – Σταυράκη.

Κατά την παρουσίαση των στρογγυλών τραπεζών με θέμα «Παρουσίαση του Νέου Τομέα Πολιτισμού» η κα Πατούλη ανέλυσε το θεσμικό πλαίσιο της διαδημοτικής φιλοσοφίας με επίκεντρο τον Πολιτισμό, δίνοντας το στίγμα της μέσα από την παρουσίαση της Πολιτιστικής Χάρτας των Δήμων. Όπως τόνισε «ο νεοσύστατος Τομέας Πολιτισμού του ΕΔΔΥΠΠΥ μπορεί να συμβάλλει στη δημιουργία ενός σύγχρονου δικτύου πολιτιστικής και καλλιτεχνικής δραστηριότητας, με σκοπό την προώθηση διαδημοτικών δράσεων με πλουραλιστικό, ανθρώπινο και κοινωνικό περιεχόμενο, θέτοντας τις βάσεις για περαιτέρω προβολή της ιδιαίτερης πολιτιστικής φυσιογνωμίας των Δήμων μας». «Ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης σήμερα», πρόσθεσε η εντεταλμένη σύμβουλος Πολιτισμού του ΕΔΔΥΠΠΥ, «είναι να διεκδικεί τη νέα γνώση, να καινοτομεί, να αξιοποιεί την τεχνολογία, αλλά κυρίως να προωθεί το κοινό καλό, να συνομιλεί με την κοινωνία, να συμβάλλει στην κοινωνική συνοχή. Και όλα αυτά σε ένα κοινά αποδεκτό πολιτιστικό πλαίσιο, με αρχές, συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και λογικές που ξεπερνούν τα στενά τοπικιστικά αυτοδιοικητικά θέλω».

Εγκαίνια του αρχαίου ρωμαϊκού θεάτρου Μήλου

Η κα Πατούλη, συνοδεύοντας τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Γιώργο Πατούλη, παραβρέθηκε στα εγκαίνια του αρχαίου ρωμαϊκού θεάτρου της Μήλου, το Σάββατο 8 Ιουλίου, το οποίο άνοιξε τις πύλες του στο κοινό μετά από τέσσερις δεκαετίες, με μια διαχρονικά ιστορική και εκπαιδευτική  παράσταση του έργου του Θουκυδίδη «Ο Διάλογος Μηλίων – Αθηναίων». Στην εντυπωσιακή τελετή, με την παρουσία εκατοντάδων θεατών και επίσημων προσκεκλημένων, η εντεταλμένη σύμβουλος Πολιτισμού του ΕΔΔΥΠΠΥ στον σύντομο χαιρετισμό της μίλησε με θερμά λόγια για τον δήμαρχο της Μήλου κ. Γεράσιμο Δαμουλάκη και τις ενέργειες στις οποίες προέβη, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, ώστε οι αναστηλωτικές εργασίες να ολοκληρωθούν σύντομα, πετυχαίνοντας όπως είπε δύο κυρίαρχους στόχους:

  • την προστασία του μνημείου,
  •  και την επανένταξή του στην πολιτιστική ζωή του νησιού.

Παράλληλα, η κα Πατούλη, «με έμπνευση το ανείπωτο κάλλος της Αφροδίτης της Μήλου, το αρχαίο θέατρο, τις προχριστιανικές κατακόμβες της Μήλου, καθώς και τα επιτεύγματα του αιγαιοπελαγίτικου πολιτισμού», όπως ανέφερε και περιγράφοντας την ανάγκη για τη δημιουργία μιας ενωτικής διαδημοτικής ιδεολογίας, «που θα μας εμπνέει και θα υπερβαίνει τοπικά και χρονικά σύνορα», σημείωσε τα εξής:

«Ο Πολιτισμός είναι η δύναμη της ίδιας της κοινωνίας. Είναι η ιδέα που γίνεται πράξη με τον ανθρώπινο νου. Είναι κινητήρια δύναμη που οργανώνει και προάγει ανθρώπινες συμπεριφορές». Αναφέροντας ταυτόχρονα τη φράση του εμπνευστή της ευρωπαϊκής ιδέας, του Γάλλου πολιτικού Jean Monnet, «Εάν άρχιζα από την αρχή, θα άρχιζα από τον πολιτισμό», πρόσθεσε ότι «πράγματι, σήμερα περισσότερο από ποτέ ο πολιτισμός μπορεί και πρέπει να ανατροφοδοτήσει το κοινό μας όραμα. Οφείλουμε να επενδύσουμε στον πολιτισμό και στους ανθρώπους του. Γιατί αυτό αποτελεί επένδυση στην ίδια την Κοινωνία».

Σημειώνεται ότι ο δήμαρχος της Μήλου, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων, απένειμε τιμητικές πλακέτες στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ και στην εντεταλμένη σύμβουλο Πολιτισμού του ΕΔΔΥΠΠΥ.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet