Με το «SOY CUBA» ξεκινά τη νέα σεζόν η «Ταινία των εφτάμιση»
Πολιτισμός

Με το «SOY CUBA» ξεκινά τη νέα σεζόν η «Ταινία των εφτάμιση»

Η διαχειριστική ομάδα του  Πολυχώρου «Δαγκλή 16» καλεί την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016, στις 19:30, στην Πεύκη (Δαγκλή 16) στην έναρξη της φετινής περιόδου για την «Ταινία των εφτάμιση», η οποία θα εγκαινιαστεί με την ταινία «SOY CUBA» («Είμαι η Κούβα»).

Στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε σχετικά η Ομάδα αναφέρει:

«Συνήθιζα να σκέφτομαι ότι το πιο τρομακτικό πράγμα στη ζωή είναι ο θάνατος. Τώρα ξέρω ότι το πιο τρομακτικό πράγμα στη ζωή είναι η ζωή».

Κυριακή 4 Δεκέμβρη, ώρα 19:30 στην Πεύκη, Δαγκλή 16. Η έναρξη της φετινής περιόδου για την «Ταινία των εφτάμισι» συνέπεσε με ένα ιστορικό γεγονός: τον θάνατο του Φιντέλ Κάστρο, που σηματοδοτεί το τέλος μιας περιόδου παγκόσμιων ένοπλων επαναστατικών κοινωνικών αλλαγών, αλλά και σπουδαίων ηγετών του 20ού αιώνα. Δεν φανταζόμαστε συνεπέστερη απότιση φόρου τιμής προς τον εκλιπόντα από την προβολή αυτής της εξαιρετικής ταινίας του 1964, σε σκηνοθεσία του Ρώσου Mikhail Kalatozov (Μιχαήλ Καλατόζοφ, «Χρυσός Φοίνικας» το 1958 στις Κάννες για την ταινία του «Όταν περνούν οι γερανοί») σε σενάριο δύο μεγάλων – συνομηλίκων, γεννημένων το 1933 – ποιητών, του Κουβανού Enrique Pineda Barnet (Ενρίκε Πινέδα Μπάρνετ) και του Ρώσου Yevgeniy Yevtushenko (Γεβγένι Γεβτουσένκο). Η διεύθυνση της καταπληκτικής φωτογραφίας ανήκει στον επίσης Ρώσο Sergei Urusevsky (Σεργκέι Ουρουσέφσκι).

Τέσσερις ιστορίες στην Κούβα του Μπατίστα, στην Κούβα που διψά για επανάσταση. Στην Αβάνα, η Μαρία νιώθει ντροπή όταν ένας άντρας που ενδιαφέρεται γι’ αυτήν ανακαλύπτει το πώς η κοπέλα βγάζει το μεροκάματο. Ο Πέδρο, ένας γέρος αγρότης, μαθαίνει ότι η γη που καλλιεργεί, πωλείται σε μια εταιρεία. Ένας φοιτητής αντιμετωπίζει ένα πλήθος Αμερικανών ναυτών και αντικρίζει τους φίλους του να πυροβολούνται από αστυνομικούς, στην προσπάθεια τους να διανείμουν ένα φυλλάδιο για τον Κάστρο. Ο πόλεμος χτυπά την πόρτα των χωρικών Μαριάνο, Αμέλια και των τεσσάρων παιδιών τους, όταν οι δυνάμεις του Μπατίστα βομβαρδίζουν τους λόφους της περιοχής.

Τίποτα δεν έγινε τυχαία σ’ αυτή τη σπουδαία ταινία. Η θέση της μηχανής λήψης, η κλήση αριστερά ή δεξιά του κάδρου, το ύψος της μηχανής σε σχέση με τους ανθρώπους και τα αντικείμενα, το περιεχόμενο του κάδρου, τα σύννεφα του ουρανού, τα τοπία και οι χώροι, οι ήχοι και οι μουσικές, και πάνω απ’ όλα τα πρόσωπα, αυτές οι μοναδικές κουβανέζικες «αγιογραφίες», όμοιες με αυτές του Ρουμπλιόφ, συνθέτουν μια μοναδική καλλιτεχνική εμπειρία και όχι μόνο. Στο τέλος της ταινίας, είσαι κι εσύ η Κούβα, αυτός ο μαρτυρικός, μακρινός τόπος, που, ξέροντας το σήμερά του, χαίρεσαι που, τουλάχιστον, ελέγχουν τη μοίρα τους και αντιστέκονται ακόμα στα κατεστημένα.

Τεχνικοί σύμβουλοι στο γύρισμα ήταν ο Φιντέλ, ο αδελφός του Ραούλ, και ο Τσε Γκεβάρα, οι οποίοι συνόδευσαν το συνεργείο λήψης στα βουνά της Σιέρα Μαέστρα, πεδία μαχών κατά την Επανάσταση του ’59.

Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Luz Maria Collazo (Λουθ Μαρία Κογιάθο, ως Μαρία), Jose Gallardo (Χοσέ Γκαγιάρντο, ως Πέδρο), Sergio Corrieri (Σέρτζιο Κοριέρι, ως Αλμπέρτο), Raul Garcia (Ραούλ Γκαρσία, ως Ενρίκε), Salvador Wood (Σαλβαντόρ Γουντ) κ.ά.

Σας περιμένουμε!… όπως πάντα με ελεύθερη είσοδο.)

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet